success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

EURUSD ve jeopolitik riskler

25.01.2023 12:06


Sene başından beri Avrupa tarafında;

  • Doğal gaz fiyatlarının gerilemesi.
  • Ekonomistlerin resesyon risklerini azaltması.
  • PMI verilerinde azda olsa toparlanma.

Hem Eur hem de Avrupa endekslerinde 2022 satışları sonrası güzel tepki alımları yarattı. Avrupa borsaları sene başından beri 10% primli. Savaşa dair haberler piyasaya düşse de ana fiyatlama dinamiğinde yoktu. Bu da beni mutlu ediyor(du). Olması gerektiği gibi ekonomik veriler, para politikalarının gidişatı ve şirket bilançoları bazlı analizler tekrardan öne çıktı.

 

Dün ABD kapanışına yakın aşağıdaki haber başlığı ise jeopolitik risklerin fiyatlamalarda tekrardan etkili olma olasılığını arttırdı (Kesin olacak demiyorum. Olasılık arttı)

 

Özellikle Almanya’nın tank sevkiyatı konusunda fikrini değiştirmesi hem Eur hem de Avrupa borsa endekslerinde satış baskısı yaratabilir. Dün FT’de haberi gördüğüm an EURUSD Mart vadeli kontratta kısa pozisyon açtım. Fikir danıştığım çok değerli bir üstadım bana şu soruyu sordu: “50’şer baz puan artışlardan korkmuyor musun?”. Gayet yerinde bir soru. Cevabım: Piyasa fiyatlaması 2023 için totalde zaten 125 baz puan artışı yaptı şeklinde oldu. 50’şer artışlardan çekiniyorum ama fiyatlamaya bakıldığında “eğer jeopolitik riskler” bu gelişme sonrası artış gösterirse alabileceğim bir risk.

 

Piyasanın AMB faiz artışlarına dair fiyatlaması:

  • 2 Şubat kararı için 50 baz puan fiyatlaması yapılmış durumda
  • Mart ayı için yaklaşık olarak 70% (61.2+8.7)
  • 2023 totalde 130 baz puan artış fiyatlanmış (25’er artışlar düşünüldüğünde 125 demek daha doğru olur)

 

EURUSD vadeli kontratın günlük grafiğine baktığımda

  • 2021 tepesinden 2022 dibine çizdiğim fibo düzeltmesinde 50% seviyesine çok yakınız
  • Fonların pozisyonlanmaları (Turuncu çizgi) Eur lehine bir süredir net bir sinyal vermiyor (Pozisyonlanma miktarı yatay)
  • Almanya-ABD 2 yıllık tahvil getirisi farkı da Aralık ayındaki Eur lehine sert yükselişi sonrası hızını kesmiş durumda.

 

Mart vadeli kontratta 1.0990 üstüne stop koyarak 1.07 seviyesine dönüş düşünceli short pozisyona sahibim.

 

Dün ABD borsalarının açılışı enteresan fiyatlama dinamiklerine sahip oldu. NYSE ve Nasdaq borsalarında açılış seansında sistemsel problemler yaşandı. Günlük grafiklerde UBER, Nio ve TSM’e konuyu örnekle anlamak isterseniz bakabilirsiniz. Bugün paylaştığım podcast içinde de konuyu işledim: https://open.spotify.com/episode/2jZXJTbAso9O47jf5TyWMy?si=_X3zGjp8RVW3VBv2bsn2GA

 

  • S&P 500 günü gene 200 gho üstünde kapattı. Haftalık bazda 4.040 üstünde bir kapanış olacak mı diye takipteyim. Endeks için olumlu görüşümü koruyorum.

 

Endeks performansına farklı bir bakış açısıyla, ABD başkanlık döngüleri ile baktığımızda ikinci yılın Ekim ayı başı ile üçüncü yılın Nisan ayı sonu S&P 500 için geçmişte olumlu geçmiş. Bu süre zarfında 2022 son çeyreğinde aldığımız ABD TÜFE verileri de “yükseliş hızında düşüş trendine” işaret ediyor.

 

Başkanlık döngüsünde içinde bulunduğumuz zamanlar endeks getirisi açısından prime timeJ

  • SPX’de ilk çeyrekte olumlu seyri destekler bir tarihsel çalışma.

 

 

Dün seans içinde MMM bilançosunu açıkladı. 2.5k işten çıkarma olacak. Şirket bazlı bir diğer kötü istihdam haberi. Olumlu tarafta savunma sanayi şirketlerinden bilançolar sonrası (Lockheed Martin ve Raytheon) güzel primler gördük. ABD borsalarında açılış seansında sistemsel problemi örnek olarak anlamak için Raytheon (RTX) grafiğine de bakmanızı öneririm.

 

Seans sonrası Microsoft ve Texas Instruments’dan takvim yılına göre Q4’22 rakamlarını aldık.

  • Microsoft beklentime paralel hisse başı kar rakamında piyasa beklentilerinin üzerinde. Azure iş kolu da Q4 için beklenti üstü büyüme sağlamış. Hisse seans sonrası 4%-5% arası yükseldikten sonra CFO’nun içinde bulunduğumuz çeyrek için ciro büyümesinde “bulut sistemlerde” gene bir kan kaybı olacağını belirtmesi primlerin geri verilmesine neden oldu. Podcast’te durumu detaylandırdım. Dün aldığım hisseleri bugün satmayacağım. OpenAI yatırımı ve yapay zeka bazlı ürünlerin yeni bir büyüme hikayesi yaratacağına inanıyorum. İlerleyen zamanlarda farklı riskler nedenli (Fed, TÜFE, resesyon vs) piyasa risk algısı bazlı düşerse stoplarım o ayrıJ

 

MSFT seans sonrası değişim:

 

MSFT CEO’sunun yapay zekayı öne çıkardığı kısım:

 

  • Yarı iletken sektöründe önemli bir oyuncu olan TXN 2020’den beri ilk defa yıllık bazda ciro büyümesinde negatif rakam açıkladı. Çip sektöründe Q4 mevcut döngünün en kötü periyotlarından biri. Güzel haber ise eğer Fed’in atacağı adımları öngörmede ve resesyon risklerini okumada yanılmıyorsam çip sektöründe en kötüsü geride kalmış olabilir. TXN’de dikkatimi çeken nokta PC talebinde gerilemeden zarar görürken (Aynı sorun MSFT’de de var) otomotiv sektörü satışlarının Q4’de iyi gerçekleşmesi. Bugün Tesla bilançosunu seans sonrası sabırsızlıkla bekleyeceğimJ

 

Hem MSFT hem de TXN bilançoları sonrası Nasdaq 100 vadelisi günlük grafikte 200 gho’dan geri döndü. 11.5k destek seviyesi. Kafamda iki strateji var.

  • 11.5k kullanım fiyatlı Şubat vadeli put satışı. Desteğin çalışıp altında kapanış olmayacağına dair strateji. Eğer bu desteğe Tesla nedenli gelmezse (tekrardan yükselirse) alacağım primlerin bana kalması.
  • Tesla riskini almadan aktif vadeli kontratta 11.5k’ya pasif bir alım emri girmek.

İlk seçeneği seçenler tavşan deliğinin ne kadar derin olduğuna dair bir maceraya başlar (Bugün de MatrixJ)

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.