success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD öncü göstergeler, S&P 500 ve Microsoft

24.01.2023 12:12


Pazartesi günleri ekonomik veri açıklamaları açısından ABD tarafı genellikle sakindir. Bunu bozan nadir verilerden biri öncü göstergelerdir.

 

İsmi öncü gösterge  ancak endeksin oluşumu özünde açıklandığı ay içinde “önceden bilinen” veriler bazlı. Dolayısıyla ekonomik verileri günlük bazda takip edenler için çoğunlukla sürpriz içermeyen bir veri seti. İçinde haftalık işsizlik başvuruları, S&P 500 hareketi, verim eğrisinin yapısı, tüketici güveni, iş ortamı görünümü tarzında bilgileri içeriyor. Aşağıda endeksi oluşturan detay dağılımı görebilirsiniz. Dün açıklanan veride detaylar kısmında;

  • Finansal olmayan tarafta tüketici güveni ile iş ortamı görünümünde yaşanan gerileme ve ISM verilerinde “yeni siparişler” kaleminde yaşanan düşüş dikkat çekici. Bu durumu yorumlamam şu şekilde: “Para politikası kararlarının reel ekonomiye gecikmeli etkisi”

Bugün paylaştığım podcast: https://open.spotify.com/episode/6TCou1MPkOj5FRlCEBdI9l?si=PT8UKTLLS1iKTKxfZW-4aw

 

Verileri günlük takip etmeyenler için güzel bir endeks olmanın dışında piyasa açısından iki tane önemli etkisi var.

  • Geçmiş resesyonlar ile karşılaştırıldığında mevcut rakam neye işaret ediyor? Cevap: Resesyon riskleri 2023 için var.
  • Bu durumun Fed üzerinde nasıl bir etkisi olur? Cevap: 1 Şubat 25 baz puan artış. Mart ayı için 25 baz puan sinyal. Ancak, finansal koşulları hemen çok gevşetmemek adına ekonomik verileri takip edip enflasyon sürecinin nasıl ilerleyeceğine vurgu. Mart ayından sonra duruyoruz sinyali 1 Şubat basın toplantısında hemen gelmeyecektir (Ocak ve Şubat TÜFE’leri sonrası durum değişebilir)

 

Öncü göstergelerin mevcut noktasının altına geçmişte hangi olaylar ile gidildi?

  • 1970’ler: Yom Kippur savaşı ve petrol ambargosu
  • 1980’ler: İran-Irak savaşı
  • 1990’lar: Körfez savaşı
  • 2000: Nasdaq balonu
  • 2008: Global finansal kriz
  • 2020: Kovid kapanmaları

1960’lardan beri veri setine bakıldığında bu kadar düşük seviye resesyon olmadan sonlanmadı. Merak edenler için:

  • 2022: Rusya-Ukrayna savaşı, geçici olmadığı anlaşılan enflasyonu önlemek için tarihi hızda faiz artışları ve Çin’in 0 kovid politikası.
  • 2023: Faiz artışlarında yavaşlama (durma olasılığının ciddi oranda artması) ve Çin’in 0 kovid politikasından çıkışı. Savaşın belirsizliği hala masada. Bildiğim ekonomik veri ise Rusya’nın 2022’de 1% bütçe fazlası hedeflemesine rağmen 2.3% açık vermiş olması…Nedenini biliyorsunuz.

 

Özetle, 2022/23 tarihe Thanos’un “Ben kaçınılmazım” deyip parmağı şaklatmasıyla geçmesinden önce demir adamın “eldivenin taşlarını alıp” Ben de FED’im deme şansı varJ İlginç oldu ama mesaj alınmıştır diye düşünüyorum. Zaman önemli bir değişken. İlk çeyrekte “yeterli sıkılaşma noktasına” yakınız açıklamalarının artarak devam etmesini bekliyorum (Eğer TÜFE tarafı terste bırakmazsa).

 

 

Peki o zaman geldik asıl soruyaJ Eğer Fed TÜFE verilerinde istediği trendi görmeye başladıysa finansal koşulları biraz rahatlatıp bu endeksin resesyon sinyali vermemesini sağlayamaz mı?

  • Endeksi oluşturan “finansal” kalemlere bakalım: Kredi endeksi, S&P 500 ve verim eğrisi.

 

Dün paylaştığım mailde S&P 500’de 4.040 üstü hedef 4.200 diye belirtmiştim. 4.200 seviyesine gelinmesi durumunda yukarıda yazdığım nokta aklınızda olsun lütfen. Daha vakti var ondan bu paylaşımda konuyu uzatmıyorumJ

 

Dün S&P 500 günlük grafikte 2022 ATH’dan çizdiğim düşüş trendinin üzerinde kapanış yaptı.

 

S&P 500 günlük grafik:

 

Bugün seans öncesi MMM ve GE endüstriyeller tarafında ve Verizon telekomünikasyon sektöründe takvim yılına göre Q4’22 rakamlarını açıklayacak.  Seans sonrası ise Microsoft…

 

Yahoo finance’den aldığım Microsoft için açıklanacak HBK için beklentilerde yapılan revizyonlar aşağıdaki tabloda. $2.29 hisse başı kar bekleniyor. Şirket ile ilgili öne çıkan konu bulut sistemler iş kolunda (Azure) büyümenin ne kadar yavaşlayacağı. Benim açımdan ise yatırımcı toplantısında OpenAI yatırımı ($10 milyar) ile ilgili CEO’nun nasıl bir büyüme hikayesi oluşturacağı olacak. Ayrıca şirketin kendisi Azure beklentilerini açıklanacak çeyrek için düşürmüştü. Dolayısıyla üzerinde açıklama olasılığı da var.

OpenAI yatırımı Microsoft tarihinde en büyük yatırımlardan biri. Satın alma olarak daha büyükleri var. Örneğin;

  • $69 milyar ile Activision Blizzard (Global bazda rekabet kurullarından onay sürecinde)
  • $26 milyar ile LinkedIn
  • $20 milyar ile Nuance Communications

 

OpenAI ile ilgili Satya kesin bir büyüme hikayesi masaya koyacak. Piyasayı tatmin eder mi ayrı konu. Ancak,

  • Son bir senelik periyotta MSFT’un S&P 500’ün getirisinin yaklaşık 9% altında kalması ve beklentileri kendi isteği ile düşürmüş olması hissede yukarı yönlü hareket olasılığını “naçizane” düşünceme göre arttırıyor.

 

Bugün piyasa açılışında MSFT hissesi alarak bilançoya gireceğim. Güç benimle olsunJ

 

Disney çatısı altında bulunan kült eserlerden alıntılar yaptıktan sonra Disney hakkında bir YouTube çekmemek olmazJ Hafta sonu “Düşler Nasıl Gerçekleşti?” kitap analizi paylaşımını gerçekleştireceğiz.

 

MSFT ve S&P 500

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.