success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Çoklu Varlık Fiyatlamaları ve Vadeli Kontratlarda Fon Pozisyonları

05.12.2022 11:05


Cuma günü açıklanan TDİ verisinde piyasalar açısından ilk fiyatlama SPX, altın & 10 yıllık tahvil fiyatlamaları negatif ve dolar endeksi pozitif oldu. Verinin detaylarını iyi yakaladığımızı düşünüyorum. Dolayısıyla, bu ilk fiyatlamanın gün içi dönebileceği fikrimiz çalıştı. Veri detaylarında öne çıkan noktalar;

  • Şirketler ve hanehalkı anketleri arasında ayrışma
  • Kasım ayında “tatil sezonu” perakende satışlarda artış yaşaması beklentisine karşın perakende ticarette işten çıkarmalar
  • Haftalık ortalama çalışma saatinde gerileme

İle ilk görülen fiyatlamalar kapanışa yaklaştıkça etkisini kaybetti. Cuma günü TDİ verisine dair yaptığımız paylaşım: Tradeall | ABD TDİ Verisi (Kasım 2022)

 

İki anket arası ayrışmayı aşağıda görselleştiriyorum. Net istihdam artışında son sekiz ayda;

  • Şirketler/İşletmeler anketi 2.7m istihdam artışı var derken
  • HH sadece 120k artış var diyor

Sonuç: İki anket arası ayrışma istihdam piyasasının göründüğü kadar sıkı olmadığına bir işaret. Fed üyeleri 13-14 Aralık toplantısı öncesi sessizlik sürecine girdi. Aralık ayı tutanaklarında bu ayrışmadan bahsedilirse hiç şaşırmayacağım. Bir ihtimal Powell 14 Aralık basın toplantısında da konuya değinebilir. Bu ayrışmaya değinmesi riskli varlıklar adına olumlu olur.

 

S&P 500 Cuma günü de 200 gho üstünde işlem seansını sonlandırdı (Üst üste üçüncü gün).  2022 tepe-dip fiyatlamalarında 50% fibo düzeltmesi olan 4.150 hedefi devam. 200 gho üstünde kalmaya devam ettikçe endekste algo & momentum bazlı işlemler “yukarı yönlü” artacaktır. Çin tarafından 0 kovid politikasında gevşeme haberleri bugün Asya piyasalarına olumlu yansıyor. Bugün ABD’de işlem gören Çin hisselerinde ralli bekliyorum.

  • NIO’da kısa vadeli $16 hedefli ve $12 zarar kesli uzun pozisyona bakılabilir. Şirketin Kasım ayı araç teslimat sayısı da 14k üzeri gelmişti (Yeni rekor).

 

Dolar endeksi 200 gho altında işlem görmeye devam ediyor. EURUSD’de 1.0550-1.06 bölgesine geldik. 2021 tepe-2022 dip fibo düzeltmelerinde 1.06 seviyesi 38.2%’lik noktaya denk geliyor. Avrupa enerji krizi masada olduğu için tek seferde yukarı kırılması zor. Dolayısıyla, bu bölgeden gün içi kısa pozisyon fırsatı sunuyor. USDJPY’de düşüşün devamı ile EURUSD’de 1.06’dan satışta gelse DXY’ın 200 gho altında işlemlere devamını bekliyorum.

 

Altın ve gümüş olumlu seyrine devam ediyor. Dolar endeksi 200 gho aşağısında (105.6) ve ABD 10 yıllık nominal tahvil faizleri sert bir yükseliş yaşamadığı sürece değerli metallerde olumlu seyir devam eder. Kısa vadede;

  • Altın için spotta 1.840 ve gümüş için 23.5 direnç seviyelerini takip ediyorum.

 

Uluslararası piyasalarda takip ettiğim 24 endeks/enstrümanın Kasım ayı performansları (Cuma kapanış dahil) aşağıda.

  • En iyi üç getiri: MSCI Çin (Yeniden açılma haberleri ve konut sektörüne $160 milyar kredi paketi), gümüş ve endüstriyel metaller
  • En kötü üç getiri: Bitcoin (FTX iflası), Brent petrol (Talep yönlü riskler) ve dolar endeksi (Fed freni beklentisi)

 

Fonları vadeli kontratlarda fon pozisyonları değişimine 22-29 Kasım aralığında baktığımızda;

  • WTI ve Brent tarafında net uzunlarda azalış var.
  • Altın hala net kısada. Yorum: Buranın net uzuna geçmesi ve BYF’lerde talebin artması spot fiyatlarda bir kademe daha yükselişi tetikleyebilir.
  • Gümüş net uzun pozisyon 16% artmış. Son 52 haftanın en fazla net uzun pozisyonunun daha 28%’i. Yorum: Net uzun pozisyon miktarının artması adına marj var.
  • Dolar endeksi net uzun pozisyon miktarı azalırken EUR net kısa miktarında artış var. Yorum: 1.06 direncinin geçilmesi için bu tarafta EUR net pozisyonlanmanın uzun tarafa geçmesi önemli bir etken olur. Bu taraf hala net kısada. Dolayısıyla ilk seferde 1.06’ı yukarı yönlü kırma denemesi başarılı olmayabilir.

 

Bu hafta ABD tarafında Kasım ayı ÜFE verisi var. Bu hafta öne çıkacağını düşündüğüm diğer hisseler;

  • META: Cuma günü 50 gho üstünde kapanış yaptı. 135-140 aralığına kadar bir yükseliş sürecine girmiş olabiliriz. Tatil sezonunda e-ticaret satışlarında sosyal medya platformları üzerinden reklamların Cuma günü yaşanan 2.5%’luk yükselişte payı var. 119 zarar kesli uzun pozisyon planlıyorum.
  • COIN (Coinbase): Kasım ayında Bitcoin çok kötü performans yaşadı. Ancak, bu hafta tekrardan 17k üzerine attık. META’ya göre daha riskli olsa da COIN tarafında 10%’a yakın kısa vadeli bir tepki alımı ile karşılaşabiliriz.
  • Broadcom (AVGO): Bu hafta Perşembe günü bilançosunu açıklayacak. 525 desteği korunduğu sürece yükseliş devam.

 

Petrol tarafında çok gelişme var. Özeti;

  • Rusya arzının piyasadan çekilme olasılığı $60 tavan fiyat uygulamasında düşük. OPEC+ yeni bir azalım kararı Pazar günü açıklamadı.

 

Brent petrolde bu hafta satış bekliyorum (80-82 aralığı destek). Enerji şirketlerinde spot fiyattan düşük kullanım fiyatlı bir ay vadeli put opsiyonu alımı düşüncemde değişiklik yok.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.