success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD TDİ Verisi (Kasım 2022)

02.12.2022 05:34


Veri setinin oluştuğu iki anket arasında ayrışmanın devam ettiği bir ay daha karşımızda. Özetle, şirketlerden oluşan anket (Manşet rakamın geldiği) güçlü istihdam piyasasına işaret ederken, hane halkından oluşan anket (İşsizlik oranının geldiği) o kadar da güçlü olmayabilir vurgusuna devam ediyor. Detaylar;

  • Manşet rakam 263k artış ile beklentilerin (200k) oldukça üstünde. Hizmetler kısmında otel & yeme-içme gibi kalemleri oluşturan kısım 88k ile en çok artışı gerçekleştirmiş. Bu kalemi +82k ile eğitim ve sağlık hizmetleri takip ediyor. Benim en çok dikkatimi çeken kısım ise “indirim sezonunda (Kara Cuma vs.)” perakende ticaret kısmında 29.9k’lık azalma. Genelde Kasım aylarında perakende ticaret kaleminde “indirim bazlı” talep artışı nedenli işe alımlar artar. Bu sefer böyle olmamış. Ulaşım ve depoculuk kaleminde de 15k’lık bir azalma var. Demek ki satışların e-ticaret kısmına kayması da yeterli bir açıklama değil.
  • Üç aylık manşet rakam ortalaması 282k’dan 272k’ya geriledi. Geçtiğimiz iki aya -23k revize var.
  • İşsizlik oranı 3.7% ile geçen ay açıklanan rakam ile aynı. Katılım oranında ise 62.2%’den 62.1%’e düşüş var. Normal şartlarda HH güçlü istihdam piyasası devam ediyor deseydi katılım oranındaki düşüş işsizlik oranını da aşağı çekerdi. Durum böyle değil. Uzun süreli işsiz sayısı bu ankete göre 127k artmış. Şimdi iki anket arasındaki ayrışma daha iyi anlaşılmıştır diye düşünüyorum.
  • Ortalama saatlik ücretlerde yıllık bazda 5.1% artış ile 4.6% beklentinin oldukça üstünde. Bir önceki ay 4.7%’den 4.9%’a revize edilmiş. Bu kısım piyasayı en çok rahatsız eden taraf. Maaş bazlı enflasyon risklerini gösteriyor. Şahsi düşüncem teknoloji sektöründen gelen işten çıkarmaların bu tarafı ilerleyen aylarda törpüleyeceği. Bu ay maalesef bu etkiyi görmedik.
  • Özel sektörde haftalık ortalama çalışma saati 0.1 saat azalışla 34.1 saate gerilemiş. Büyüme tarafında bu nokta önemli. Azalan çalışma saati miktarı şirketlerin ürün ve hizmetlerine gelen "azalan" talebi gösteriyor.

 

Piyasa etkisi:

  • İlk tepki S&P 500, altın ve 10 yıllık tahvil fiyatları negatif. Dolar endeksi pozitif olur.
  • Ortalama saatlik ücretlerde yaşanan artışın piyasa fiyatlamalarında ne kadar kalıcı olacağını kestirmek bu aşamada zor. 13 Aralık tarihinde Kasım ayı TÜFE verisi var.
  • İki anket arası ayrışma ve perakende satışların tatil sezonu nedenli iyi geçmesini beklediğiniz bir ayda bu alanda 29.9k’lık istihdam azalışı oldukça dikkat çekici (Ki satışlar dolar bazlı geçmiş yıllardaki büyümeyi içermede kötü değildi. Azda olsa büyüme var). Piyasa bu noktayı ilk başta görmeyecektir ama kurumsal yatırımcılar konuyu anlamıştırJ
  • Kapanış fiyatlamalarını takip etmek lazım. S&P 500’ün 200 gho 4.040 seviyesinde. Bu noktanın üzerinde kapanış olursa gelecek hafta tekrardan olumlu bir seyre dönebiliriz. Diğer türlü aşağıda 3.930-3.940 destek bölgesi olur. Dolar endeksinde 200 gho’nın hala altındayız. EURUSD düşüncem 10 pips farkla iyi çalıştı diyebilirizJ (1.0540’dan 1.0470’e geriledik).  Altın’da 200 gho’nın aşağısındayız. Kapanışa doğru toparlayacak mı diye takip edeceğim. ABD 10 yıllık getirilerde 3.64%’e kadar yükseldik. Mevcut rakam 3.58%.

 

Özet: S&P 500 ayı piyasası rallisi, dolar endeksinde düzeltme ve altın fiyatlarında yükseliş düşünceme bu veri kısa bir (Gün içi olacak mı diye kapanışlara bakacağım) ara verdirdi. Ancak oyun planı değişmedi. Veri detayları o kadarda iyi değil… Asıl risk faktörü 13 Aralık…

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.