success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Fed'in faiz sürecine dair...

17.11.2022 10:56


Dün açıklanan Ekim ayı ABD perakende satışlar verisini benim yorumlamam 2023 resesyon risklerinde “hafif bir” resesyon olasılığını öne çıkarması. Piyasa ise beklentilerden güçlü bir tüketim rakamı nedenli “Fed faiz artışlarına” devam edecek kısmına odaklanarak 3 Kasım en düşük seviyesinden 8% yükselen S&P 500’e dün 0.8%’lik bir kar satışı yaşattı. Doğru Fed hemen faiz artışı sürecini bitirmeyecek. Ancak, dünkü satış bitireceği noktanın 5% civarından çok daha fazla bir noktada olmasını da içermiyor. Birkaç öne çıkan nokta;

  • Neden 2023 resesyon durumunu yazdım?

ABD tahvil piyasasında hem 2-10 yıllık tahvil faizi makası hem de 3 ay – 10 yıllık tahvil faizi makası negatifte. İlki 69 baz puan negatifte (Son 40 yılın en düşüğü) ve ikincisi 44 baz puan negatifte (2019’dan beri en düşük). Bu iki makas eksiye geçtiğinde geçmişte “resesyonlar” yüksek oranda yaşanmış.

  • Eğer hafif bir resesyon geçecekse neden 2022’de fiyatlandığını dün yazdım?

S&P 500’ün geçmiş resesyonlarda en yüksek seviyesinden ortalamada 34% düşüş gösteriyor. Ancak, nasıl bir resesyon yaşandığı da oldukça önemli. Hafif resesyonların ortalama kaybı 23%’ken ağır geçenlerin 43%. Ocak 2022 tepesinden Ekim 2022 dibine baktığımızda S&P 500’ün 28% düşüş gösterdiği görülüyor.

  • Fed freni Aralık için 100% fiyatlandı. Peki faiz artışı sürecinde sona ne kadar uzağız?

Fed üyelerinin konuşmalarının ana noktası frene yakınız ama artış süreci bitmedi. Doğru bitmediJ Ancak, dün San Francisco Fed başkanı sürecin 5% civarı sonlanabileceğini belirtti. Ayrıca, Goldman’ın öngörüsü de 5.25%’de biteceği. Şimdi arkaya yaslanıp düşünelimJ Mevcut politika faizi 4% ve Aralıkta 50 baz puan artış 100% fiyatlanıyor (4 + 0.5 = 4.5%). Eğer süreç 5.25%’de bitecekse Q1’23 içinde bunun sinyali Fed üyelerinden gelmeli. Bu durumda endekste yeni bir dip beklemek hiç mantıklı olmaz.

  • Eğer faiz artışı sürecinin bitişine çokta uzak değilsek Fed üyeleri niye sürece devam şeklinde açıklamalarda bulunuyor?

Birkaç nedeni var. İlki, finansal koşulları hızlı bir şekilde genişleme bölgesine geçirmek istemiyorlar (Enflasyon ile savaş daha bitmedi). İkincisi, Ekim ayı TÜFE verisi tek başına yeterli değil. Bir trend başlangıcı için 2-3 veride benzer yapıyı görmek istiyorlar. Kısacası, Kasım ayı TÜFE yapısı Ekim ayına benzerse “sürece devam” replikleri “sona doğru yaklaşıyoruz” ile değişim göstermeye başlayacak. Üçüncüsü ise şirketlerden açıklanan olumsuz istihdam haberlerinin daha resmi istihdam verilerine yansımamış olması. Yansımaya başladığında Fed açısından “enflasyon risklerinin” yavaş yavaş “istihdam riskleri” ile yer değiştirmeye başlamasını göreceğiz.

  • Kasım ayı TÜFE verisi Ekim ayına benzemezse ne olur?

Cevap çok basit. 5% civarında politika faizi düşüncesi sert bir darbe yer. Faiz artış süreci daha yüksek bir noktada biteceği görüşü piyasada daha hakim olur. Bu durum “hafif bir resesyon” düşüncesinden “ağır bir resesyona” doğru görüş değişimine neden olur. Ve kilit nokta: 2022’de bunu fiyatlamadık…

 

Piyasa fiyatlamalarına dair görüşlerim;

  • S&P 500’de 3.900-3.910 destek bölgesi korunduğu sürece 4.080 hedefi devam.
  • EURUSD’de 1.0350 desteği korunduğu sürece 1.0420 denemesi olacaktır. Eğer 1.0420 kırılıp 1.0550-1.06 bölgesi görülürse kısa pozisyon açacağım.
  • Dolar endeksinde aşağıda 105 seviyesi hedefi devam.
  • Altın için 1.770’in altında olmamız 1.740-750 destek bölgesini gündeme getirebilir. Ancak, 1.800-1.805 hedefinde bir değişiklik yok.
  • Nvidia dün Q3 rakamlarını açıkladı. Veri merkezi iş kolu iyi gidiyor. Bu durum bulut sistemeler tarafında faaliyet gösteren şirketlere de olumlu yansıyacaktır. Snowflake bu tarafta beğendiğim bir şirket. Nvidia hissesi bu sene 40%’ın üzerinde düşüş yaşadı. Seans sonrası hisse 2% primli. Hisse fiyatında 168-170 bandına kadar kısa vadeli yükselişin devamını bekliyorum.
  • Bugün İngiltere tarafında yeni hükümetin bütçe görüşmeleri var. GBP pozitif bir gün beklentisi var. 1.20 GBPUSD’de bir ihtimal test edilebilir.

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.