success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Hepsiburada Q2'22 rakamları ve ekonomik veriler

29.09.2022 05:25


Yatırımcı toplantısı kaydı: Link

Yatırımcı sunumu: Link

 

Yatırımcı sunumunda altıncı sayfa makroekonomik değişkenleri ve yatırımcı toplantısında CFO Korhan Bey’in enflasyon muhasebesine geçişi oldukça yalın bir şekilde açıklıyor.

  • Q1 sunumunda 18 ay boyunca sermaye artışı planın olmadığını belirtmişlerdi. Bu cümle yeni sunumda yok. Ancak, yatırımcı toplantısında ilk soru bu taraftan geldi. CEO Murat Bey önceki görüşün devam ettiğini ve likidite (Fonlama) tarafında yakın zamanda dışarıdan finansmana (Sermaye artışı) ihtiyaç olmadığını vurguluyor.

 

Q2’22 finansal rakamlar (Enflasyona uyarlanmış):

  • Brüt ciro (Platformdan satılanların toplam değeri) TRY 9.6 milyar (Yıllık değişim -10%. Daralma olmasının ana nedeni enflasyon muhasebesine geçiş. Enflasyon ayarlanmamış büyüme yıllık bazda +57%)
  • Net ciro (Satılan ürünlerden alınan toplam komisyon gibi düşünülebilir) TRY 3 milyar(Yıllık değişim -6%. Enflasyon ayarlanmamış büyüme +63%)
  • Brüt kar marjı 5% ve brüt kar TRY 475 milyon (Enflasyona ayarlanmış ilk çeyrek brüt kar marjı 3.7%)
  • FAVÖK marjı -6.2% ve FAVÖK -593.8 milyon TRY
  • Net zarar TRY 566.3 milyon
  • Şirket bu çeyrekte serbest nakit akışı pozitif. Bunun nedeni yatırımcı toplantısında açıklandı. Enflasyon nedenli elektronik ürünlerin satın alınması öne çekilerek daha yüksek iskonto ve daha uzun ödeme süreleri elde edilmiş.

 

Q2’22 temel performans göstergeleri (KPIs):

  • Toplam sipariş sayısı 14.1 milyon adet (Yıllık 8% büyüme)
  • Toplam aktif müşteri sayısı 11.7 milyon (Yıllık 17.5% büyüme)
  • Toplam satıcı sayısı 88.7 bin (Yıllık 45.5% büyüme).3P denilen üçüncü parti satıcılar. Hepsiburada’nın toplam satışlarının 36%’si 1P-Kendi alıp sattığı ürünler.
  • Platformda satılan farklı ürün miktarı sayısı (SKUs) 130 milyon (Yıllık 107.7% büyüme)
  • Platform üzerinden reklam verme iş kolundan (HepsiAd) 10 bin satıcı yararlanmış.
  • Global pazarlara ürün satışı iş kolu (HepsiGlobal) 4.4 milyon farklı ürün için hizmet veriyor.
  • Lojistik tarafında ise (HepsiJet & HepsiLojistik) 1P satışların 83%’ü ertesi gün teslim edilmiş. 3P satışlarında 57%’si HepsiJet üzerinden gerçekleşmiş.
  • Platform üzerinden 37 bin uçak bileti satılmış.

 

Şirket 2022 tam yıl için brüt ciro büyümesi beklentisini 50%’den 60%’a yükseltirken FAVÖK marjı beklentisini de -2.5% ile -3% arasında belirtti. FAVÖK marjı beklentisi ilk defa bu çeyrekte “kara ulaşma yolunda” gösterge olması için açıklanmaya başlandı. Yatırımcı sunumunda 24. Sayfada operasyonel mükemmellik ve harcama/maliyet disiplini ile ilgili noktaları bulabilirsiniz.  

 

Beni geleceğe dair en çok heyecanlandıran taraf olan finansal teknoloji tarafında ise gelişmeler aşağıda.

 

Hepsiburada’nın Premium hizmeti (BlueTV aboneliği ile bedava teslimat hizmeti içeren yeni hizmeti) Eylül ayı ortasına kadar 200k üye elde etmiş. Kasiyersiz alışveriş (AmazonGo gibi) hizmeti (Hepsiburada Smart Store) yatırımcı sunumu sayfa 11’de mevcut (Daha hizmete girmedi. Baya havalıJ)

 

Hisse (HEPS) ABD seansında bilanço açıklaması sonrası düşüş göstermedi. Bugün 98 cent civarında.

 

Yorum: Aslında KPI’lar iyi gidiyor ancak finansal rakamlar enflasyon muhasebesine geçiş nedenli yıllık değişim rakamlarında çok parlak değil. Hisse uzun zamandır ilk defa bilanço açıklaması sonrası satış yemedi. Türkiye e-ticaret endüstrisinde bu kadar önemli bir oyuncunun sadece $320 milyon piyasa değerine sahip olmasını “uzun vadeli” bakış açısıyla “eski bir girişim sermayecisi” olarak anlamam çok çok zor. Kara giden yol daha da net anlaşılıp 2023’de yeni CEO ve yol haritası ile hisse performansını pozitif etkiyebilecek bir hikaye ortaya konulacağını düşünüyorum. Not: Hisse araştırma kapsamında değil. Bu yüzden hedef fiyat, tavsiye vs belirtmiyoruz. E-ticaret ilgi alanım olduğu için şahsi yorum yapıyorum.

 

Bugün uluslararası piyasalarda açıklana ekonomik verilere baktığımızda;

  • Almanya’da enflasyon çift haneye (10%) ulaştı.
  • Avrupa ekonomik güven endeksi son iki senenin en düşüğünde
  • ABD ikinci çeyrek büyümesinde çekirdek PCE (Q2 olan. Yarın Eylül ayı PCE verisini alacağız) 4.7% olarak açıklandı (Beklenti 4.4% gelmesiydi)
  • ABD haftalık işsizlik başvuruları 16k düşüşle 193k açıklandı

 

Yorum: Veri setine bir bütün olarak baktığımızda ABD tarafında enflasyon risklerinin devamı (Çekirdek PCE) ve kötüleşmeyen (adeta inat edenJ) haftalık işsizlik başvuruları mevcut. Bu durum Fed’in yakın vadede frene basmasını engelliyor. Ayrıca Avrupa tarafında işler hiç iyi gitmiyor. Özetle, S&P 500 seans açılışında dün yaptığı primin hepsini geri verdi. Temkinli kalmaya devam.

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.