success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Dolar endeksinde ve tahvil getirilerinde yükseliş devam ediyor

28.09.2022 12:40


Uluslararası varlık fiyatlamalarında yüksek volatilite ve gün içi düzeltmeler sonrası ana tema olan;

  • Kral dolar, yükselen uzun vadeli piyasa faizleri ve satış baskısı altında işlem gören hisse piyasaları devam ediyor.

 

Küresel tarafta bugün dört ana konuda haber akışı öne çıkıyor;

  1. Danimarka sularında gaz sızıntısı ve Ukrayna hattının kapatılmasına dair haber akışı.
  2. Ukrayna’da Rusya’nın işgal ettiği bölgelerde referandum.
  3. İngiltere’nin vergi indirimleri sürecine IMF’den uyarı.
  4. Beyaz Saray’ın koordineli bir dolar müdahalesine dair olumsuz görüşü.

 

Bu dört başlık da oldukça derin. Podcast’te 30 dk. süreçte bu başlıklara ve piyasa fiyatlamalarına dair kapsamlı görüşlerimi aktardım (Yuan Rekor Düşükte )

 

Avrupa enerji krizine dair dün OECD’nin stoklara dair senaryolarını paylaşmıştım. Aşağıda da Bloomberg’ün Rusya’dan gaz akışı miktarı ve Avrupa doğalgaz fiyatlarına göre oluşturduğu üç senaryoyu bulabilirsiniz. Burada bad policy (kötü politika) anlamı Avrupa bölgesinin bir bütün halinde enerji krizine dair gerekli adımları atamaması. Bugün AB komisyonu bu konu hakkında toplanacaktı. Toplantı gelecek günlere ertelendi…

 

S&P 500’de fiyatlama dinamiği dolar endeksi ve 10 yıllık getiriler ile paralel. DXY ve 10s (faiz oranı) gerilediğinde SPX gün içi yükseliyor. Ancak, DXY ve 10s gün sonuna doğru tekrardan yükseldiğinde (Ana temanın devamı) SPX 2022 yeni düşük kapanışlardan işlem seansını sonlandırıyor. Dolayısıyla SPX’de kalıcı bir yükseliş için DXY ve 10s’de düşüşlerin gün içi fiyatlamadan çıkıp daha kalıcı olması lazım. Bunun olabilme durumu ne Avrupa ne İngiltere ne Japonya ne de Çin tarafından sağlanabilecek bir yapıda. Dolar endeksinin gerilemesi “doların kendisine bağlı”.

  • ABD 10 yıllık getirileri 4% seviyesini gördü. Bu tarafa dair görüşlerimi Podcast’te kapsamlı olarak bulabilirsiniz.

 

Ana karada işlem göre Çin para birimi dolar karşısında global finansal krizden beri en düşük seviyeye gerilerken ana kara dışında işlem gören Yuan “rekor düşük seviyeye” ulaştı.

 

Global tahvil piyasalarında Cuma günü İngiltere tarafından başlayan deprem son hız diğer piyasalara da sıçrıyor. 24 triyon dolarlık ABD hazine tahvili piyasası pandemi zamanı volatilitesine geldi.

 

DB’nin global tahvil fiyatlamamalarına dair oldukça güzel bir grafiğini aşağıda paylaşıyorum. Grafik, uzun vadeli tahvil yatırımcılarının uluslararası piyasalarda 1950’lerden beri en kötü süreci geçirdiğini grafik özetliyor.   

 

ABD’de konut fiyatları gerilemeye başladı ancak piyasada daha tam bir düzeltme “konut satışlarının artması” nedenli yok. Fed istediği yolda ama daha tam olarak hedefine ulaşmadı.

 

GMO’nun Ağustos sonu paylaştığı, hisse endeksleri ve para birimleri değerlemeleri grafiği ABD tarafında iki açıdan da pahalı gözüküyor. Not: Eylül ayında sağlam bir satış geldiğini unutmayalım.

  • Bu grafiği Avrupa hissesi alın demek adına paylaşmıyorum. Dolar endeksinin geldiği noktayı hisse piyasaları için daha belirgin kılmak için paylaşıyorum. Avrupa’da enerji krizi ve resesyon beklentileri varken hisse tarafı ucuz  dolayısıyla alın demek HİÇ doğru olmaz.

 

10 yıllık reel getiriler ile S&P 500’ün F/K çarpanına dair Goldman’nın hazırladığı grafikte aşağıda. Reel getiriler yükseldikçe SPX’in değerleme çarpanı düşüyor.

 

Morgan Stanley’de Fed’in politika faizine göre SPX’in 12 aylık takip eden kar büyümesi grafiğini aşağıda bulabilirsiniz. Grafik 31/08’de paylaşıldı. Karlar tarafında aşağı yönlü riskler ciddi oranda artıyor.

 

 

Özetle, Dolar endeksinde ve 10 yıllık ABD tahvil faizlerinde geldiğimiz noktalardan “kalıcı” geri dönüş sinyalleri almadan hisse tarafı “uluslararası piyasalar” açısından riskli kalmaya devam ediyor.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.