success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

OECD'nin Avrupa enerji krizi yorumu ve piyasalar

27.09.2022 11:21


Dün OECD global büyümeye dair güncel raporunu paylaştı (Link). Raporun son kısmı Avrupa enerji krizini daha da aydınlatıyor. Doğalgaz stoklarına dair “Rusya’dan akım olmadığı sürece” belirttiği üç senaryo öne çıkıyor. Doğalgaz stokları 90%-100% bandında da olsa;

  • Kışın sert geçmesi: Stoklar kritik seviyenin altına Ocak 2023’de iniyor.
  • Normal kış ve tüketimin aynı kalması: Stoklar Şubat 2023’de kritik seviyenin altında.
  • Tek çare: “Zorunlu olarak” talebin azalımı. OECD’nin kullandığı miktar 10%’luk talep azalımı.

Özetle, eğer Rusya Kuzey Akım 1 hattını kapalı tutmaya devam ederse Avrupa tarafında “zorunlu talep azalımı” dışında bu kış seçenek yok. Dün Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ile LNG anlaşmasını açıkladı (Link ) . Burada iki kritik nokta var;

  1. Almanya’da LNG tesisi (Terminali) hala yapım aşamasında
  2. Alınması planlanan miktar (Anlaşma) Kuzey Akım 1’in yerine geçecek boyutta değil.

 

Bugün paylaştığım Podcast’in ilk bölümünde OECD raporuna dair görüşlerimi (Enerji krizi başlıca) paylaştım (Resesyon Zamanı Online Eğitim )

 

Dün Almanya Eylül ayı IFO iş ortamı endeksi pandemi zamanından beri en kötü noktada açıklandı. İş dünyasının enerji krizine bakış açısını daha iyi anlamak adına aşağıdaki grafiği paylaşıyorum. Kuzey Akım 1 kapalı kaldığı sürece iş dünyasında “güven ortamı” giderek kovid zamanlarına yaklaşıyor. Q4’de doğalgaz stok seviyelerinde “kaçınılmaz” erime daha da yoğunlaştığında “iş ortamı güveninde” durum daha da kötüleşecek gibi. Avrupa endekslerine ve EUR tarafına orta vadede bu bakış açısıyla odaklanmak lazım.

 

Pazar günü İtalya seçimleri sonrasında yeni oluşabilecek bir risk faktörü de İtalya’nın İngiltere’yi örnek alarak genişleyici bir mali politika seçimine gitmesi. Bu durum yeni hükümetin Avrupa komisyonuna sunacağı bütçeyi önemli bir faktör haline getiriyor.

 

İtalya’da Q4 için resesyon beklentisi piyasada var. Yeni hükümetin sunacağı bütçe ve mali politikası tahvil piyasası ve EUR adına oldukça önemli.

 

 

DB’nin Avrupa 2023 büyümesine dair tahminleri aşağıda. Hoş değil. Ana nedeni: Enerji krizi.

 

 

İngiltere’nin mali politikasının para politikası ile çarpıştığı günden itibaren devam eden tahvil piyasası depremi diğer bölgelere de yayılıyor/sıçrıyor. Dün ABD 10 yıllık getirisi 3.92% seviyesine kadar yükseldi. Şahsi beklentim 4.00-4.10% aralığına kadar yükselişin devamı (Arada kısa vadeli geri çekilmeler olabilir ancak cari enflasyon verilerinden düşüş hızına dair kanıt alınmadıkça Fed’in duruşu net). İngiltere tarafında 10 yıllık piyasa faizinde yukarı yönlü gap’li (Boşluklu) bir açılış uzun zamandır görmemiştim. Mali politika vs. Para politikası durumunun güzel bir fiyatlama örneği (Dün paylaştığım YouTube analizi: Mali Politika vs. Para Politikası ) .

 

İngiltere 10 yıllık piyasa faizi günlük grafik:

 

Dolar endeksinde güçlü duruş ve tahvil getirilerinde yüksek seyir devam ettiği sürece S&P 500’de kalıcı bir toparlanmadan bahsetmek zor. Citi’de S&P 500 için 2023 hisse başı kar tahminlerinde 10%’luk bir düşüş beklediğini belirtti (Mevcut durum 3%-4% arası bir aşağı revizyon).

  • Resesyon zamanlarında S&P 500’de 10%-15% arası kar beklentilerinde aşağı revizyon olur. Demek ki Citi 2023’de resesyon bekliyor ama çok derin bir daralma şimdilik ön görmüyor.

 

S&P 500 bugün vadeli piyasada 1.5% yukarıda. Bu durumu günlerdir/haftalardır devam eden satış dalgasına tepki alımı olarak değerlendirmek lazım. Fed’in duruşunda bir değişiklik olmadan global resesyon risklerinin arttığı bir ortamda kalıcı bir toparlanma bu aşamada zor. Dün de gün içi endeks yükseldikten sonra 1% düşüşle işlem seansını sonlandırdı. 2022 için kapanış bazında yeni bir düşük gerçekleşti. Eğer bugün yaşanan tepki alımları Fed frene basacak düşüncesinde “piyasa çok düştü” temasında yapılıyorsa dün BoE erken faiz arttıracak GBP çok düştü deyip alım yapanlara bakabilirlerJ

  • Hiçbir varlık çok düştü diye alınmaz. Düşüşün nedeni “temel bazlı” anlaşıldıktan sonra durum “temel tarafta” değişirse “kalıcı olarak” fiyatlamalara yansır.

 

Çin Ağustos ayı endüstriyel kar miktarı geçen seneye göre 2% düşüş gösterdi. Global resesyon riskleri Asya, Avrupa ve ABD tarafından artmaya devam ediyor. Çin PMI verileri bu hafta önemli. Asya tarafında gidişat enerji emtiaları açısından da öne çıkacak.

  • Brent petrol için $80-$82 bandı düşüncemde değişiklik yok. Sıkılmadan usanmadan yazmaya devam edeceğimJ Altın tarafında düşüşlerde “global resesyon” risklerine karşı alım yap düşüncemde de değişiklik yok. ABD 10 yıllıkları 4.00%-4.10% bölgesine geldiğinde (Tahminim gerçekleşirse) altın tarafında rallinin başlayacağı görüşündeyim.

 

Resesyon zamanları üç sektör öne çıkar: Zorunlu tüketim, altyapı ve sağlık hizmetleri. Dün S&P 500’de tek artı kapatan sektör zorunlu tüketim oldu. Bu klasik düşünceye biraz “girişim sermayesiJ” mantığı eklersek “online eğitim” alanı resesyon zamanları iyi talep görür. İşsizlik oranının artması ile “görece ucuz” olan online eğitime “yeni kariyer fırsatları” yaratmak için talep artar. Bu durumun eski versiyonu ABD’de resesyon zamanları MBA’ye başvuru sayılarının artması olarak tarihsel olarak görülür.

 

Online eğitim alanında Chegg hissesi dün 9% yükseliş yaşadı. Sene başından beride (dünkü yükseliş dahil) 33% ekside. Bu tarafta “aşağı hareket/riskler sınırlı” ve talep artışı düşüncesinde orta vadeli uzun pozisyon açılabilir.

 

Chegg günlük grafik:

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.