success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_20.09.2022

20.09.2022 11:19


Brent petrol tarafında öne çıkan üç gelişme;

  • Birleşik Arap Emirlikleri petrol üretim kapasitesini 2025’e kadar arttıracağını açıkladı.
  • ABD, stratejik rezervlerinden 10 milyon varil daha piyasaya sürme kararı aldı.
  • Avrupa’da 12 ay içinde resesyon olma olasılığı “ekonomistlerin” tahminine göre Eylül ayında 80%’e (60%’dan) yükseldi.

Brent petrol tarafında $80-$82 bandına hareket düşüncemde değişiklik yok.

 

Japonya tarafında çekirdek enflasyon Ağustos ayında 2.8% açıklandı. Hem beklenti hem de bir önceki verinin üzerinde. BoJ’dan aşırı gevşek para politikasında azda olsa bir sıkılaşma (Verim eğrisi kontrolü tarafında) bu hafta beklenebilir. Bu durum Nikkei 225 endeksinde satış baskısı yaratacaktır. Taktiksel olarak Nikkei’de kısa pozisyon açmak mantıklı bir seçim. Endekste düşüşte 27k-26.5k bölgesi hedeflenebilir.

 

Nikkei 225 haftalık grafik:

 

Almanya ÜFE verisi Ağustos ayında aylık bazda 7.9% (Önceki: 5.3%) ve yıllık bazda 45.8% (Önceki: 37.2%) gerçekleşti. EUR üzerindeki satış baskısı;

  • Enerji krizi devam ettikçe
  • Stagflasyon riskleri masada oldukça
  • Bölge cari açık vermeye devam ettikçe

Kolay kolay ortadan kalkmayacaktır. Fed toplantısı sonrası kısa vadeli bir yükseliş bile olsa (1.02-1.0250 bölgesine doğru), bu hareketin ne kadar kalıcı olabileceği büyük soru işaretleri içeriyor.

 

Dün S&P 500 son bir saatte gelen alımlar ile 3.900 seviyesinde kapanış yaptı. 3.900-3.915 bölgesinin üzerine çıkış teknik açıdan alımların “kısa vadeli” devamına neden olabilir. Ancak, ABD tahvil faizleri mevcut yüksek seyrinde devam ettikçe “teknik alımların kalıcılığı” oldukça tartışılacaktır. Fed toplantısında 75 baz puan artış bekliyorum. 100’e dair bir miktar (Yaklaşık 25% olasılık) fiyatlama yapıldığı için bu durum endekse gün içi alım getirebilir. Ancak, endeksin orta vadeli hareketinde;

  • Nokta grafikte 2023’de hangi  politika faizi seviyesi öngörüldüğü?
  • Uzun vadeli faiz oranında (Terminal rate) nasıl bir revizyon yapılacağı?
  • Ekonomik projeksiyonlarda büyüme ve işsizlik oranı tahminlerinde nasıl değişiklikler olacağı?
  • Fed’in frene basma zamanı ile ilgili nasıl sinyaller geleceği (JH’da cari enflasyonda çekirdek tarafta birkaç veri ile yükseliş hızında düşüşe dair kanıtın olmasını Powell belirtmişti)

 

Kaç puan artış yapacağının çok daha ötesinde ve önemli sorular. Merak edenler için Fed’in faiz toplantılarında aldığı faiz kararlarının tarihsel özeti aşağıda.

 

ABD 2 yıllık getirisi 2007 ve 10 yıllık getirisi 2011 yıllarındaki seviyelere ulaştı. Tahvil faizlerinde bu yüksek seviyeler masada oldukça “hisse piyasası” için getiri potansiyeli çok parlak değil.

 

Olumlu bir taraf tahvil getirileri yükseldikçe ABD 30 yıllık mortgage oranları da yükselip “konut piyasasını soğutuyor” olması. 30 yıllık mortgage oranı 6% seviyesinin üzerinde. Dün açıklanan konut piyasası endeksinde sert bir düşüş net olarak görülüyor. Fiyatlara dair yükseliş inancında sert bir gerileme olduğuna işaret. Bu Fed’in istediği bir durum.

 

Fed’in istemediği durum ise “kira fiyatlarının” hala pandemi öncesi seviyelerden yüksek olması. Aşırı yüksek zamanlar geride kalsa da (2021 ilk yarısı) yükseliş hızı hala geçmişe göre fazla. Ağustos ayı TÜFE verisinde de ağırlıklı olarak bu kalem nedenli çekirdek TÜFE beklentilerin oldukça üstünde gelmişti.

 

Eğer S&P 500 Haziran dibine tekrardan gitmezse (Mevcutta manşet enflasyon hızı düşerken çekirdeğin düşmemesi ve Fed’in cari enflasyon rakamlarına, enflasyon beklentilerine kıyasla, daha çok önem vermesi nedenli baz senaryo olması an itibariyle zor. Yarın basın toplantısı sonrası değişebilir. Takip edeceğiz)

  • Wix.com $78-$80 bandına doğru bir hareket yaşanabilir. Aktivist bir fon ortaklık oranını 2%’den 9%’a çıkardı ve hisse bu sene 50% düşüş yaşadı.
  • Tesla tarafında Teksas üretim tesisinden 10k adet model Y şimdiye kadar üretildiği açıklandı. Tesla tedarik zincirleri süreçlerini iyi yönetiyor. Piyasa riski eğer azalırsa hisse tekrardan yükselişe geçer.

 

Avrupa tarafında uzun zaman sonra önemli bir halka arz var. Porsche $76 milyar değerleme ile 29 Eylül tarihinde işlem görmeye başlaması planlanıyor. Volkswagen Porsche’nin 100% sahibi ve  halka arz satışından gelecek fonu hissedarlarına temettü ödemesi olarak yansıtacak. Volkswagen hissesinde bu durumdan ötürü diğer Alman araç üreticilerine göre olumlu ayrışma olacaktır (Zaten oluyor. Olmaya devam edecektir).

Podcast: Avrupa'da Halka Arz: Porsche

 

“Volkswagen (VOW3) uzun, Mercedes (MBG) kısa” işlem fikrinde 10%-15% arası getiri potansiyelinin olacağına inanıyorum. Aşağıda VOW3/MBG oranının son beş yıllık durumunu görebilirsiniz. VOW3 açısında pozitif ayrışmaya devam marjı tarihsel olarak mevcut.

 

 

Düşüşlerde altın al ve dolar endeksi pozitif görüşlerimde de şimdilik değişiklik yok. Bugün ABD tarafında konut sektörü verilerini takip edeceğiz. Öğleden sonra da Fed’e dair beklentilerimi kapsamlı olarak paylaşmayı hedefliyorum.

 

Porcshe halka arzını görünce aklıma gelen şahane replik: “Dondurmayı beğenmedin biz de bunu getirdik”:)

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.