success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_14.09.2022

14.09.2022 11:34


ABD Ağustos ayı TÜFE verisinde beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan çekirdek aylık değişimi rakamından sonra (Tradeall | ABD TÜFE verisi (Ağustos 2022));

  • Piyasada enflasyonda “tavan” düşüncesinin bir kez daha yanlış olabileceğine inanış
  • Daha da agresifleşebilecek bir Fed beklentisi (Sadece Eylül ayı bazında yazmıyorum. Asıl konu 2023’de politika faizinin ne noktaya kadar çıkabileceği)
  • Agresif Fed beklentilerinin artması ile yükselen “global resesyon” riskleri. Bu durumun 2023 hisse başı kar tahminlerinde aşağı yönlü risklerin arttırması

 

S&P 500’de Haziran 2020’den beri en yüksek tek günlük düşüşünü yaşayarak seansı 4.3% ekside tamamlamasına neden oldu. Veri sonrası Eylül ayı ile ilgili 75 baz puan artış 100% fiyatlanırken, 100 baz puan 33% olasılık içeriyor. Fed üyeleri “sessizlik sürecinde” olduğu için eğer 100 baz puan yapılacaksa “finansal basında özellikle WSJ haberleri” öne çıkacaktır. Bu sabah itibariyle WSJ’da Fed üyelerinden gelen/gelebilecek 100 baz puana dair “net bir sinyal yok”.  Eylül ayı toplantısında politika faizi kararı dışında;

  • Ekonomik beklentilerde revizyon (Büyüme ve işsizlik oranı tarafı resesyon riskleri açısından özellikle takip edilecek)
  • Nokta grafik revizyonu (Dünkü veri sonrası Q1’23 için piyasa 4.3%’e kadar bir fiyatlamada. Haziran ayında nokta grafikte 2023 medyan tahmin politika faizi için 3.75%’di. Buraya büyük ihtimal yukarı yönlü revizyon gelecek. Asıl soru piyasanın üstüne bu revizyon çıkacak mı?)
  • Powell “Fed bir noktada frene basacak” görüşünü basın toplanasıda tekrar edecek mi? Yumuşak iniş görüşünde artık bir revizyon yapacak mı?

 

Fed politika faizine dair piyasa fiyatlamaları:

 

Aylık çekirdek rakamda beklentilerin üzerinde olunmasının ana nedeni “konut fiyatları ve sağlık harcamaları” oldu. Diğer taraftan bölgesel Fed’lerin (Atlanta ve Cleveland) enflasyon dinamiklerini daha iyi anlamak adına oluşturdukları aşırı volatil kalemlerin çıkarıldığı (Trimmed mean) ve yapışkanlık kısmının görüldüğü (sticky) endeksleri de yükselişine devam ediyor.  

 

Çekirdek kalemlerden oluşturulan yıllık bazda enflasyon değişim endeksleri:

 

Çekirdekte “ürünler” tarafının da yükseliş hızında yavaşlama durdu. Hizmetler ise yükselişine devam ediyor.

 

Çekirdek enflasyonda ürünler ve hizmetlerin yıllık değişim grafiği:

 

Tek cümleyle özetlemek gerekirse dün açıklanan enflasyon verisi riskli varlıklar için net olarak kötüydü. S&P 500’de 3.900-3.915 destek bölgesi korunmazsa teknik açıdan Haziran diplerine doğru bir hareket söz konusu olabilir.

 

S&P 500 günlük grafik:

 

Dün açıklanan veriden sonra fon yöneticileri Eylül ayı anketinde iki nokta çok daha fazla öne çıkıyor.

  • Global resesyon beklentileri:

  • 12 ay sonrası HBK’larda aşağı revizyon beklentileri yükseliyor:

Mevcut durumda Fed toplantısına kadar nakitte durmak (Dolar) ve düşüşlerde altın almak (Resesyon) en mantıklı seçimler. ABD 10 yıllıklarında 3.4%’ün üzerindeyiz. 2022 tepe noktası olan 3.5%’nin üzerine çıkma durumunda gelişmekte olan piyasalarda satış baskısı daha çok artar.

 

Dolar endeksinde 111.3 ve 112.8 direnç seviyelerini takip ediyorum. EURUSD’de tekrardan 1.00 seviyesinin altındayız. 0.9750-0.98 bölgesine doğru bir geri çekilme Avrupa enerji krizi ve agresif Fed nedenli yaşanabilir.

 

Dolar endeksi haftalık grafik:

 

Altın günlük grafik:

 

Bugün Avrupa enerji krizine dair haber akışı yoğun. Özünde enerji şirketlerden elde edilecek ekstra vergi miktarı ve enerji kullanımında ne kadarlık zorunlu azalım yapılacağı öne çıkıyor. Dün ABD’de stratejik rezervlerine tekrardan petrol eklemesini $80 civarında yapabileceğini belirtti.

  • Avrupa büyüme bazlı riskler Q4’22 ve Q1’23 devam. Fransa dün 2023 büyüme beklentisini 1%’e indirdi (Şahsi yorumum bu rakamın bile olumlu olabileceği yönde)
  • Petrol fiyatlarında 80-82 bandına kadar geri çekilme düşüncesi devam.

 

Agresif Fed ve artan resesyon riskleri nedeniyle altyapı ve sağlık hizmetleri sektörlerinin görece iyi performansı beklenebilir.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.