success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_12.09.2022

12.09.2022 11:15


S&P 500 Cuma gününü 1.5% yükselişle tamamlayarak üç haftalık düşüşüne geçen hafta haftalık bazda 3.6% yükseliş ile ara vermiş oldu. Bank of America verilerine baktığımızda hafta ortasına kadar hisse piyasasından $11 milyar çıkış var. Ancak, Çarşamba gününden itibaren son üç haftalık (Powell’ın şahin JH konuşmasıyla hız kazanan) düşüşüne “tepki alımları” gelmiş oldu. Teknik açıdan da 4.020-4.050 direnç bölgesinin üzerinde kapanış yaparak “yaz rallisi” sonrası önemli bir destek seviyesi olan ve aşağı kırıldıktan sonra 3.900’lü seviyeleri karşımıza çıkaran 4.090’ın bu sefer kritik bir direnç seviyesi olarak “tekrardan” gündeme getirdi.

  • Geçen hafta S&P 500’de yaşanan yükselişi temel bazlı yorumlamak zor. Hisse başı kar beklentilerine baktığımızda Q3’22 için tarihsel ortalamaların üstünde bir aşağı revizyon var (İlk grafik). Diğer taraftan 2023 HBK beklentilerinde şimdilik sadece 4%’lük aşağı revizyon var. Gerçek bir resesyon durumunda 2023 HBK beklentilerinde 10-15% arası bir aşağı revizyon yapılması beklenir. Özetle, içinde bulunduğumuz çeyrek için analistlerin HBK beklentilerinde kayda değer aşağı revizyon olsa da 2023 için beklentilerine baktığımızda yapılan aşağı yönlü revizyonlar “gerçek bir resesyondan” ziyade “yumuşak iniş ve 2023’de Fed faiz azalışı beklentileri” ile daha paralel. Bugün itibariyle Fed üyelerinin konuşma yasağı (21 Eylül Fed toplantısına kadar) başladı. En son aldığımız yorumlar “yumuşak iniş olasılıklarını” azaltırken 2023’de faiz indirimi beklentilerine dair de olumsuz görüş içeriyor. Piyasa ile Fed Q3’22 için paralel bir yapıda ancak 2023 için piyasa Fed’e göre çok daha güvercin/boğa.

 

Q3’22 S&P 500 için HBK revizyonu grafiği:

 

  • Yarın ABD Ağustos ayı TÜFE verisi açıklanacak. ABD’de benzin fiyatlarında düşüşün devamı aylık bazda değişim için -0.1% beklentisini piyasada oluşturuyor. Eğer manşet rakamda aylık bazda eksili rakamlar görüp çekirdek rakam giysi fiyatları (Perakendecilerde stoklar çok olduğu için iskonto yapma gerekliliği), ikinci el araç fiyatları & kira ücretleri ve uçak fiyatlarında gerileme beklentileri nedenli  aylık rakamda Temmuz ile paralel (0.3%) açıklanırsa risk rallisi hızlanır. S&P 500 bu senaryo altında 4.090 üzeri kapanış yaparak 4.230 fibo direncine doğru yükselişine devam eder. Bu durumda Broadcom (AVGO), Nio, Snap, Lyft, Toast hisselerinde iyi performans görürüz. Eğer TÜFE verisi aylık bazda manşet ve çekirdekte beklenti üstünde artış yaşarsa geçen hafta yaşanan tepki/teknik alımlar hızlı bir şekilde geri verilecektir.

 

ABD benzin fiyatları grafiği:

 

ABD TÜFE verisinde öne çıkan dört kalemde değişimler:

  • 2023 HBK beklentilerinde piyasanın daha olumlu olması aslında pandemi sonrası çokça öne çıkan “geçici enflasyon” yapısı ile de alakalı. Enflasyonun geçici olmadığını artık bütün dünya biliyor. Herhalde umut nasıl fakirin ekmeğiyse “geçici terimide” boğaların.  

 

S&P 500 günlük grafik:

  • 50 gho’nın 100 gho’yı yukarı kırıyor olması 4.090 üstü bir kapanışta 4.230 seviyesini öne çıkarabilecek önemli bir teknik durum.

 

TOAST hissesi tarihinde ilk defa 200 gho üstü kapanışı Cuma günü gerçekleştirdi. Yükseliş hareketi $24-$25 bölgesine kadar devam edebilir.

 

TOAST günlük grafik:

 

S&P 500’de geçen hafta yaşanan yükselişe para politikalarında “şahin” duruşun değişmemesi (Fed için 21 Eylül’de 75 baz puan 90% olasılıkla fiyatlanırken AMB’den de Ekim ayı için 75 baz puan artış beklentisi giderek artıyor) ve tahvil piyasasında 10 yıllık getirilerin hala 2022 tepe noktalarına yakın olması önemli bir yarışma.  Bugün paylaştığım podcast: Tahvil ve Hisse Piyasaları Ayrışıyor

 

  • Eğer S&P 500 4.230 seviyesine doğru hareketine devam edecekse ABD 10 yıllık getirileri 3.25%’in altıdna gerileyerek 3.05-3.10% bandına doğru ilk aşamada hareket etmeli (Yarın açıklanacak risk algısı olumlu bir TÜFE verisi ile. Detaylara baktığımda dilimi ısırarak ben de TÜFE tarafında olumlu tarafa olduğumu belirtiyorum. Bu hafta hem hisse hem de kripto piyasaları için olumlu geçebilir. Ancak, TÜFE verilerinin tahminini ne Fed nede piyasa iyi bir şekilde yapabiliyor. Dolayısıyla yanılırsam şimdiden affola)

 

ABD 10 yıllık getirileri haftalık grafik:

 

Hisse piyasasında olumlu gidişatın sürmesi ve ABD 10 yıllıklarında gerileme doğal olarak dolar endeksine bu hafta negatif yansıyabilir. EURUSD’de 1.02-1.0250 bölgesine doğru bir hareket yaşanabilir. Ancak, Avrupa’da hem savaş risklerinin artması (Ukrayna kritik şehirlerde gücünü arttırıyor) hem de enerji krizinin hala masada olması yükselişlerin kalıcılığını sorgulamama neden oluyor.

 

  • Altın tarafında spot piyasada bu hafta 1.770 seviyesine doğru bir yükseliş ve gümüş tarafında tekrardan 20.5 denemesi yaşanabilir.

 

Bugünkü paylaşımı bu haftanın en önemli verisi olan ABD TÜFE verisi grafiği ile sonlandırıyorum

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.