success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_09.09.2022

09.09.2022 11:49


Global bazlı haber akışında İngiltere tarafı herkesin de bildiği gibi Kraliçe’nin ölüm haberi ile yoğun. Piyasalara etkisi Avrupa enerji krizi tarafında çözüm bazlı “politik süreçleri” yavaşlatma ile karşımıza çıkabilir. Asıl odaklanılması gereken taraflar ise;

  • AMB faiz kararı (Link ). Basın toplantısında Q4 itibariyle “stagflasyon risklerinin” arttığına dair sinyaller var. Tahmin edeceğiniz üzere, yaklaşık yarım saatlik podcast’te kapsamlı olarak işledim. Podcast link: Avrupa'da Stagflasyon Riskleri Artıyor
  • Powell’ın aşırı şahin duruşunda devam etmesi (Konuşmada büyüme bazlı risklere değinse de istihdam piyasası hala sağlıklı olduğu için JH konuşmasına benzer bir yapıda konuştu).
  • AMB faiz kararı ve Powell konuşması ile tahvil piyasalarında 10 yıllık faizler yükselirken hisse piyasasında olumlu ayrışma (Tepki alışı olduğu yorumumu 13 Eylül tarihinde ABD Tüfe verisi detaylarını görünceye kadar koruyorum). S&P 500 önce 4.020-4.050 bandını geçip sonra 4.090 üstü bir kapanış yapmadığı sürece tepki alımlarının güçlenerek bir risk on rallisine dönüşmesini beklemek erken olur.
  • Global resesyon riskleri nedeniyle Brent petrolün $92 seviyesi altında (Önemli bir teknik dirence dönüştü) işlemlerine devam etmesi. $88-$86 destek bölgesinin aşağı kırılıp $82-$80 hareketini bekliyorum.
  • Avrupa enerji krizinin devamı. Avrupa doğalgaz fiyatları €200 altında kalıcı olamadı (Kuzey Akım 1 hattı kapalı olduğu sürece kalıcı olmasını da beklemiyorum). EUR tarafında 1.00 üzeri fiyatlamaların kalıcılığı konusunda önemli bir risk faktörü.
  • Bugün itibariyle dolar endeksine bir miktar geri çekilme var (109.25 altına geçiş ile teknik bazlı kar satışları geldi). Ancak, Fed’in Eylül toplantısında 75 baz puan artış 80% fiyatlandığı unutulmamalı.
  • ABD-Avrupa varlık fiyatlamaları ayrışmasının (Hem hisse hem de tahvil tarafında) ABD lehine hareketine devam etmesini bekliyorum.

 

AMB ve Fed şahin tutumunu koruyor, tahvil getirileri yükseliyor ve petrol tarafı global resesyon korkuları bazlı fiyatlanıyor. O zaman hisse endekslerinde (ABD başlıca) son iki işlem seansında yükseliş ve bugün vadelilerde neden olumlu bir hava var?

  • Powell’ın JH konuşması sonrası yaşanan satışlara tepki alışları
  • Çin Ağustos ayı TÜFE/ÜFE verilerinde beklenti altı rakamlar
  • 13 Eylül tarihinde açıklanacak ABD Ağustos ayı TÜFE verisi öncesi pozisyonlanma olasılığı (Veride Temmuza benzer bir yapı ile karşılaşırsak risk rallisi yaşanır. 4.090 sütünde kapanış rahat gelir. Hatta 4.230 seviyesindeki 50% fibo seviyesini doğru hareket devam edebilir. Ancak veri detaylarını görmeden mevcut para politikalarında yaşanan durum bu pozisyonlanmayı çok riskli bir konumda tutuyor)

 

Eğer 13 Eylül tarihinde Fed açısından “frene basmayı destekler” bir veri ile karşılaşırsak S&P 500’de yükselişler devam eder (Diğer türlü tekrardan 3.915 desteği ve onun altında 3.860 ile 3.810 seviyeleri öne çıkar). Olumlu senaryoda kısa vadede iyi perform etmesini (Sene başından beri çok kayıp yaşandığı için tepki alımlarının devamını beklediğim) üç hisse;

  • Lyft – Dün satın alınma dedikoduları ile 17% yükseldi. Sene başından beri 60%’ın üzerinde ekside
  • Snap – Dün 2023 planlarına dair detaylar piyasaya sızdı. 1$6 milyar ciro ve 450 milyon üye hedefliyor. Hisse 9% yükseldi. Sene başından beri 70% ekside
  • Rivian – Dün Daimler ile Avrupa’da elektrikli araç üretimine dair ortaklık açıklandı. Hisse 11% yükseldi. Sene başından beri 64% ekside.

 

Rivian (Mor çizgi), Snap (Mavi çizgi) ve Lyft sene başından beri değişim grafiği:

 

S&P 500 günlük grafik:

  • Eğer 13 Eylül Tüfe verisi risk on yapısına sahip olursa teknik analizde oldukça sevilen 50 gho’nın 100 gho’yı yukarı kesme durumuyla karşılaşabiliriz. Bu durum hem temel (Azalan enflasyon riskleri) hem de teknik tarafta olumlu bir görünüm sunar. Ancak, veriyi görmeden bu teknik görünüm bazlı pozisyonlanmak çok riskli.

 

Bugün Avrupa enerji bakanları acil olarak toplanıyor. Avrupa enerji krizine çözüm bulma çalışmaları yapılacak. Şahsi düşüncem, doğalgaz arz-talep matematiği ortada olduğu için (Link ) Rusya vanaları kapalı tutukça hızlı ve kolay bir çözüm bulmak zor. Enerji bazlı mali politikalar, destekler resmiyete kavuşsa bile Rusya tarafından (Kuzey Akım 1 hattı) olumlu bir haber akışı gelmediği sürece “talebi azaltma” dışında kısa/orta vadeli çözüm zor. Bu durumda ABD-Avrupa varlık fiyatlamalarında ABD lehine bir gelişme olur.

 

Dolar endeksinde bugün yaşanan kar satışlarında (Dolara karşı değişimlerde) para birimleri değişimine baktığımızda EUR sondan ikinci. Ancak, endeks içinde ağırlığı 57% ile en fazla olan para birimi EUR. Dolayısıyla (Eğer Fed tarafından 13 Eylül sonrası daha az şahin bir yapı oluşmazsa) Avrupa enerji krizinin EUR üzerinde etkisi azalmadan DXY’da kalıcı bir düşüş beklemek en azından bu aşamada zor.

 

Artan global resesyon riskleri nedeniyle altın için düşüşlerde al düşüncem değişmedi (Üşenmeden, sıkılmadan bu cümleyi her gün yazmaya devam edeceğimJ Petrol’de nasıl yükselişleri sat iyi çalıştıysa/çalışıyorsa altın tarafında da düşüşleri al bir noktada iyi çalışmaya başlayacak)

 

DXY içinde para birimlerinin dolara karşı bugün yaşanan değişimleri:

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.