success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Avrupa doğalgaz stokları ve EUR

07.09.2022 12:19


Kuzey Akım 1 hattı kapalı kalmaya devam ederken (Günlük kontrolü yapabileceğiniz site: Link ) öne çıkan durum Avrupa’da mevcutta bulunan doğalgaz stokları ve bu stokların kullanıma göre ne hızda gerileyeceği. Azalış hızı önemli çünkü Avrupa büyümesi buna göre kendini ya politik “zorunlu” kararlarla ya da serbest piyasa şartlarında yüksek fiyatlarla ayarlayacak. Avrupa bölgesinde doğalgaza dair arz-talep dengesini aşağıda oldukça yalın bir şekilde değerlendirmeye çalışacağım (Analizi temel aldığım Avrupa Komisyonu raporu: Link )

 

Bu konuyu içeren podcast: Avrupa Doğalgaz Stok Kapasitesi Detayları

 

Avrupa doğalgaz talebi (İthalatı): 2021 yılı rakamlarına göre Rusya’dan 155 milyar metreküp ithalat yapıldı. Bu toplam ithalatın 45%’i. Toplam talep (ithalat) dolayısıyla 344 milyar metreküp. Savaş sonrası 15% “toplam talebin” azaltılması kararı alındı.

 

Avrupa doğalgaz stokları kapasitesi: Burayı iki ayrı kısımda ele almak gerekiyor. İlki doğalgaz stokları ikincisi LNG stokları. LNG denilen ürün -162 C derecede tutulduğu için sevkiyatı ve depolaması farklı.

  • Mevcut doğalgaz stok kapasitesi 113.7 milyar metreküp
  • Kabaca toplam yıllık talebin üçte biri depo alanı olarak mevcut. Stok seviyeleri +80% olsa da hızlı azalış durumu da bu yüzden. Yüksek hacimli bir motor düşünün ve deposu oldukça küçük. Almanya’nın haftalık stok seviyelerini takip edebileceğiniz Link (Mevcut: 86.1%).
  • Mevcut LNG stok kapasitesi 157.9 milyar metreküp. Savaş sonrası LNG depo kapasitesi artış miktarı 100.9 milyar metreküp (Bu artışın hepsi daha tamamlanmadı. Analizi kolaylaştırmak adına tamamlanmış olduğunu varsayıyoruz)

 

Doğalgaz ve LNG stoklarının toplamı: 113.7 + 157.9 + 100.9 =372.5 milyar metreküp

 

Yıllık talebin aynı kaldığı ve Rusya’nın doğalgaz sevkiyatını tamamen durduğu konumda 100% stok seviyesinden dayanıklılık bir yılın biraz üstünde. Farklı ülkelerden LNG satın alımı hızlansa bile (ABD, Katar, Azerbaycan ve Avusturalya gibi) enerji ticareti kontratlarının uzun süreli yapılma yapısından ötürü “Rusya’dan oluşan kaybın” çok azı yerine koyulabiliyor. LNG lojistiğinin de oldukça zor olduğu unutulmamalı. Bu duruma örnek vermek gerekirse Mart 2022’de açıklanan ABD-Avrupa LNG anlaşmasında bu sene 15 milyar metreküp ve 2027’e kadar yıllık 50 milyar metreküp rakamına ulaşılacağı belirtildi. Katar’dan Nisan 2022’de ithal edilen LNG miktarı 1.9 milyar metreküp (Yıllıklandırsak 22.8 milyar metreküp)

 

Özetle, toplam stok kapasitesi 100% dolulukta bile talep ile karşılaştırılınca yaklaşık 1.5 yıl dayanabiliyor. Bunun anlamıda; yeşil enerji, kömür, petrol ve nükleerin bugünden yarına hızlı bir şekilde doğalgazın yerine geçemeyeceği bilindiği için, Avrupa’da Q4’22 de büyüme bazlı sıkıntılar çok daha fazla karşımıza çıkacak.

 

Ülke bazlı detaylar;

  • Almanya’da savaş öncesine kadar faaliyette bulunan LNG deposu yok! Kuzey Akım 1 ve savaş öncesi 2022’de açılması beklenen Kuzey Akım 2’ye bel bağlamış durumdaydı.
  • İspanya en çok mevcut LNG depo kapasitesine sahip ülke ve onu Fransa takip ediyor. Almaya savaş sonrası 30 milyar metreküp LNG deposu yapımına başladı…

 

Avrupa LNG stok kapasitesi:

 

LNG terminalleri:

 

EUR üzerinde yaşanan satış baskısı daha iyi daha iyi anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Yarın AMB’den 75 baz puan artış bekliyorum. Ancak bunun EUR üzerinde etkisi sınırlı olacaktır. Asıl takip etmemiz gerek nokta TTF kontratı fiyatı (Mevcutta €230) ve Cuma günü Avrupa enerji bakanları acil toplantı kararları olacak. TTF €200 seviyesinin altına gerilemeden AMB 75 baz puan faiz artışı da yapsa 1.0250-1.03 üzeri rakamları görmemiz zor gibi. Hatta Avrupa enerji krizi hafiflemeden ve Fed frene basmayı daha çok öne çıkarmadan 1.00 üstünde kalıcı fiyatlamalar bile kolay olmayacaktır.

 

Doğalgaz kayaklı Q4 büyüme problemleri DAX’ta 2020 Ekim ayı dibi olan 11.600 seviyesine kadar “orta vadede” düşüş yaşatabilir. Bakalım Avrupa enerji krizi durumuna Fed/Powell’dan nasıl bir yorum gelecek? Yarın Powell’dan global büyüme problemlerine daha çok değinmesini (JH ile karşılaştırdığımda) bekliyorum.

 

Dax günlük grafik:

 

Dolar endeksinde 109.25 üzerinde kaldığımız sürece 11.3 ve 112.8 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.