success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Tahvil faizleri, Glencore & LNG US

01.09.2022 11:12


Dün S&P 500 beklentilerin altında gelen özel sektör istihdam verisine rağmen (ADP Ağustos ayında 132k açıklandı. Beklenti 300k’dı) 4.010 direncinin üzerine çıkmakta (Kötü istihdam verisi iyi fiyatlama düşüncesi nedenli) işlem gününü erken saatlerinde zorlandı. Fed üyelerinden;

  • Cleveland Fed Başkan’ı Mester’ın politika faizi 2023’ün başlarında 4%’ün üzerine çıkmalı (Piyasa 2023 Mart için 3.90% fiyatlıyor) ve 2023’de faiz indirimi beklenmemeli açıklaması (Piyasa Mart 2023 sonrası Aralık 2023’e kadar 40 baz puan indirim fiyatlıyor).
  • New York Fed Başkanı’nın 2023’de faiz indirimi fiyatlaması gerçekçi değil yorumu ile.

Kapanışa doğru gelen satışlar ile 2015 yılından beri en kötü Ağustos ayı performansı ile günü ve ayı sonlandırdı. Eylül ayı tarihsel olarak S&P 500 için en kötü performansın olduğu ay. Dolayısıyla;

  • Fed’in aşırı şahin duruşundan sapmaması.
  • Artan global resesyon riskleri.
  • Yükselen tahvil faizleri.

Borsa endeksleri üzerinde satış baskısının devamına kısa vadede neden oluyor. S&P 500’de 3.915 desteğinin altında kapanış sırasıyla 3.860 ve 3.810 desteklerini öne çıkarır. Ağustos ayı performanslarında genel olarak gündemde olan konu hisse piyasası (Eylül ayı tarihsel performansı ile düşünüldüğünde hikaye daha bir bütünlük kazanıyor çünkü). Ancak, asıl konuşulması gereken taraf “tahvil piyasası” (Özünde hisse değerlemelerinde de kullanılan iskonto oranını kapsadığı için).

 

  • Ağustos ayında ABD 10 yıllık tahvil faizi 50 baz puan yükseldi.
  • Avrupa tarafında da tahvil getirilerinde (faizlerinde) yükseliş aylık bazda son 20 senenin en yükseği.

 

Avrupa tahvil faizleri aylık değişim grafiği:

 

ABD tarafında gerçek resesyon risklerin artması ABD 10 yıllıklarında 3.25% seviyesinden vadeli kontratta kısa vadeli bir “uzun pozisyon” denemesi düşüncesi oluşturuyor. Resesyon demek sabit getirili varlıklara talebin artması (Hisse piyasasında satışların artması) demek.

 

Bu sabah Asya tarafından açıklanan imalat PMI verilerine baktığımızda da “global resesyon” risklerinin arttığı görülüyor. Özellikle, G.Kore’de Ağustos ayı imalat PMI verisinin daralma bölgesi içinde son iki senenin en büyük düşüşünü göstermesi global büyüme bazlı risklerin ne kadar çok arttığını (Resesyon olasılığının yükseldiğini) karşımıza çıkarıyor.

 

  • Bu durum hammadde fiyatları üzerinde de satış baskısını arttıracak bir gelişme. Bloomberg hammadde endeksinde (BCOM) Temmuz ayında iyi bir toparlanma olmuştu. Artan büyüme bazlı riskler tekrardan Temmuz ayı dibine doğru bir harekete neden olabilir. 2022’nin ilk yarısı “arz yönlü” bir fiyatlama yarattı. İkinci yarıda “talep yönlü” fiyatlamalar (Negatif taraflı) daha çok karşımıza çıkacak gibi.
  • Brent petrol son iki günde 8% düştü. OPEC+ toplantısına günler kala, ABD petrol stokları gerilerken ve İran anlaşmasına dair haber akışı yavaşlamasına rağmen bu satışın gerçekleşmesi “talep yönlü” fiyatlama dinamiğinin artık daha çok öne çıktığını teyit eder durumda.

 

Bugün paylaştığım podcast: Kötüleşen PMI'lar Hammaddeler İçin Negatif

 

BCOM’da satış baskısının önümüzdeki günler/haftalarda artması “dünyanın bir numaralı hammadde tüccarı” olan Glencore’a da negatif yansıyacaktır. Aşağıdaki grafikte BCOM ve GLEN’nin birbiri ile ne kadar ilişkili hareket ettiğini ve resesyon zamanlarında (GLEN Londra Borsası’na kote olduktan sonra ilk resesyon 2020’de oldu) performanslarını bulabilirsiniz.

 

BCOM (Beyaz) & GLEN (Mavi) haftalık grafik:

  • Dün kapanış itibariyle GLEN 4.48 pound. Hisse sene başından beri 30% primli. 10-15% arası satış gelmesini (BCOM’da düşündüğüm hareket ile) beklerim.

 

Avrupa tarafında doğalgaz fiyatları €340’dan €240’a kadar geriledi. Hala çok yüksek seviyelerde. Ancak, burada önemli olan konu doğalgaz soklarının Avrupa’da 80% doluluğa ulaşmış olması. Rusya durumu enerji krizini derinleştirse de özünde stokların 80% doluluğa ulaşması “kısa vadede” ABD-Avrupa LNG ihracatını yavaşlatabilir. Bu ihracattan en çok yararlanan Cheniere Energy (LNG US) sene başından beri 58% primli. Kar satışları LNG US’e kısa vadede gelebilir. 5-10% arası hissede kısa vadede geri çekilme bekliyorum.

 

LNG US günlük grafik:

 

ABD tarafında şirket bazlı haberleri podcast’te değerlendirdiğim için burada tekrar etmiyorum. İletişim hizmetleri sektöründe “iş modelleri” bazlıca önemli gelişmeler/değişimler var. Uzun zaman sonra bir teknoloji şirketi iş gücünde azalım yapma açıklaması yapmasına (20% oranında) rağmen “ciro modelinde değişikliğe” gitme (yeniden yapılandırma) açıklaması ile hisse fiyatında 10% yükseliş yaşadı (Snapchat). Netflix tarafında da “reklam bazlı iş modeline” dair açıklamalar geliyor. Hisse dün 1.3%’de olsa pozitif kapanış gerçekleştirdi. İstihdam bazlı şirekt haberleri ise kötüleşmeye devam ediyor. 3M işten çıkarım yapacağını açıkladı. Şirket bazlı olumsuz istihdam haberlerinin bir noktada TDİ’ya da yansıması lazım. O zaman bu Cuma günü mü olacak hep beraber izleyip göreceğiz.

 

Dün Avrupa Ağustos TÜFE verisi 9.1% açıklandı. AMB için Eylül ayında 75 baz puan artış olaslıkları yükseliyor. Eğer Avrupa doğalgaz fiyatları €200 altına gerilerse kısa vadeli EURUSD long denemesi (1.0250 – 1.03 hedefli) yapılabilir. Doğalgaz fiyatları €200 üzerinde kaldığı sürece dolar endeksinde 109.5 üstü kapanış ile 111.3 ve 112.8 direnç seviyeleri gündemde kalır. Bu fiyatlama olursa gelişmekte olan piyasalar olumsuz etkilenir.

 

Bugün ABD Ağustos ayı ISM imalat endeksi takip edilecek.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.