success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_31.08.2022

31.08.2022 10:58


Avrupa Komisyonu Başkanı’nın elektrik fiyatlarına dair reform yapma planını açıklaması dün yaşanan en önemli global gelişmeydi. ABD tarafında açıklanan  tüketici güveni, açık iş pozisyonları ve konut fiyatları endeksine dair yorumlarımı podcast’te bulabilirsiniz. https://open.spotify.com/episode/2HImzXWWkne6PmsPQ8sYjO?si=4Kl0g9x2SU6JpWBT3KxJig

 

Avrupa doğalgaz fiyatlarında  tarihi yüksek seviyeler ve aşırı yüksek volatilite, elektrik fiyatları üzerinde oldukça etkili. AB komisyonu elektrik piyasasında yapısal reform yaparak doğalgaz fiyatları ile arasındaki bağı “yumuşatmaya” çalışacak. Bu konu oldukça kapsamlı bir proje olacağı için “süreçte” detaylara daha hakim olacağız. Dün EUR üzerinde kısa vadeli olumlu seyrin nedeni elektrik fiyatlarına dair reform düşüncesi ve Eylül ayında AMB’den 75 baz puan faiz artışı yapılabileceğine dair yorumlar oldu. Ancak, Rusya’nın kuzey akım 1 hattını bugün “bakım nedenli” durduracağı ve üç gün sonra belirtildiği gibi tekrardan devreye alınıp alınmayacağına dair belirsizlikler EUR üzerinde hala “aşağı yönlü” risk faktörleri. Eğer Cuma günü ABD TDİ verisi güçlü gelirse ve Rusya hattı tekrardan açmazsa EURUSD’de 1.00 seviyesi altı rakamlar gene öne çıkacaktır.

 

Vadeli piyasalarda fonların EUR kısa pozisyonlanmasında hala EUR negatif marj var (Fonlar daha fazla kısa pozisyon açabilir).

 

Dolar endeksinde 109.5 üzeri bir kapanışta teknik olarak 111.3 ve 112.8 seviyeleri öne çıkar. Bu hareket yaşanırsa gelişmekte olan piyasalarda da satış baskısı artar.

 

Temmuz ayı sonu dahil Avrupa elektrik fiyatları grafiği aşağıda. Ağustos’ta çok daha yüksek elektrik fiyatları doğalgaz fiyatlarındaki artış nedeniyle yaşandı.

 

Avrupa doğalgaz fiyatları grafiği:

  • Mevcut fiyatlanmanın Brent petrol karşılığı $450 (Typo yok). Avrupa doğalgaz kontratının aşırı pahalı olduğu göstergesi olarak Brent petrol ile karşılığına bakılıyor. Mevcutta bu oran 4x’den fazla.  

 

Hisse bazlı PDD bilanço sonrası yükseliş hareketine devam ediyor. HSBC hisse için $93 hedef fiyat verdi. Geçen haftadan beri (alım yönlü öne çıkardığımızdan beri) hisse 40%’ın üzerinde getiri sundu. URA’da da $23 üzeri fiyatlamadayız. Alım yönlü görüş sunduğumuzda $20’ın altındaydı.

 

S&P 500’de Temmuz ayından beri ilk defa 50 gho altında bir kapanış yaptık. Eğer 4.010 üstü bir kapanış bugün gelmezse 3.915 desteği kısa vadeli öne çıkacak gibi duruyor.

 

S&P 500 günlük grafik:

 

Brent petrol dün 5% düştü. Bugün ABD petrol stokları verisi sonrası satışlar artarsa kısa vade de 94-96 desteği öne çıkacaktır. Benim asıl izlediğim nokta ise 92 altında bir kapanış olup olmayacağı. ABD’de gerçek resesyon risklerinin artması iki durumu bir noktada tekrardan karşımıza çıkaracak.

  1. Petrol fiyatlarında satış
  2. Altın fiyatlarında yükseliş

Geçmişteki gerçek resesyonlarda bu gelişmeler yaşandı. “Bu sefer farklı” yorumu kapitalizmin en tehlikeli cümlelerindendir.  

 

Bugün Avrupa’dan Ağustos ayı TÜFE verisi ve ABD’den özel sektör istihdam verisi öne çıkıyor.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.