success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_29.08.2022

29.08.2022 10:52


Cuma günü Powell’ın konuşması risk algısını ciddi oranda bozarken S&P 500 günlük bazda 3% ve haftalık bazda 4% eksi kapattı. Günlük bazda yaşanan düşüş Haziran ayından beri en yüksek rakam. Yaz rallisini bitiren bir gelişme olarak Powell’ın sekiz dakikalık konuşması özetlenebilir. Eylül ayı tarihsel olarak S&P 500’ün en kötü performans gösterdiği ay. Açıklanacak veriler bazlı “Fed’in Eylül ayı faiz artışı” fiyatlama değişimi olmazsa (Mevcutta +70% oranında 75 baz puan fiyatlanıyor) riskli varlıklarda satışların kısa vadeli devamı beklenebilir. S&P 500’de 3.995-4.000 desteği kırılırsa 3.915 seviyesi ilk aşamada karşımıza çıkıyor.

 

Konuşma detayları ve piyasa etkileri/beklentilerimizi içeren podcast: Powell Risk Algısını Bozdu

 

Powell’ın konuşma detaylarına geçmeden, risk algısının bozulmasında olan denklem: 2023’e dair para politikası pivotuna piyasanın daha az inanması (Sıkılaşmadan gevşemeye geçiş. Finansal koşullardaki rahatlama beklentisi). Cuma günü faiz fiyatlamalarına baktığımızda para politikasında pivotun daha az yapılması şeklinde olduğu görülüyor.

  • Gerçek resesyon riskleri artarken para politikasında “aşırı sıkı” tutumun devamına piyasanın daha çok inanması otomatikman riskli varlıklara satış getirdi.

 

2023 Mart – 2023 Aralık ayı politika faizi fiyatlaması:

  • Piyasa hala 2023’de politika faizinin azaltılacağını fiyatlıyor. Ancak bu inanç Cuma günü itibariyle daha az bir fiyatlama ile karşılık buldu (politika faizinde daha yüksek bir noktada 2023 sonu olunması)
  • Fed hala bir noktada “frene basılacağını belirtiyor”. Bu noktanın nerede olacağına dair belirsizlikler riskli varlıklarda satışları arttırıyor.

 

Para politikasında ne noktaya kadar faiz artışlarının yapılacağına dair piyasa fiyatlaması grafiği:

  • En son Haziran ayında Fed üyeleri nokta grafikte politika faizinin ne noktaya kadar yükseleceğinin tahminini paylaşmıştı (2023’de 4%). Eylül ayında nokta grafik revize edilecek. Ne noktaya kadar politika faizinde yükseliş öngörüleceği Powell konuşması sonrası oldukça önemli bir konuma geldi. 4% üstü bir seviye piyasada daha çok satış baskısı yaratır.

 

Powell konuşmasında öne çıkan noktalar;

  • Aşırı sıkı para politikası bir süre daha devam edecek.
  • Fed geçmişte erken frene basma hatası yaptı. Hatalardan ders alındı.
  • Aşırı sıkı para politikası istihdam ve büyüme üzerinde olumsuz yan etkiler yapacak. Ancak, fiyat istikrarını kaybetmek çok daha kötü sonuçlar doğurur.
  • Eylül ayında yapılacak faiz artışının miktarı açıklanacak veriler bazlı olacak.
  • Temmuz ayı enflasyon verilerinde yaşanan iyileşme olumlu ancak tek bir veri seti yeterli değil.
  • Merkez banakları talep yönlü sıkılaşma hamleleri ile enflasyonu hedef noktalarına getirebilir. 1970 ve 1980’lerde bu yapıldı.
  • Uzun vadeli enflasyon beklentileri (Piyasa fiyatlamaları) Fed’in enflasyon hedefi ile paralel olsa da cari enflasyon bu beklentilerde bozulma riski oluşturuyor. Dolayısıyla para politikasında pivot düşünülmeden önce cari enflasyon verilerinde düşüşe dair kanıt birkaç veri açıklamasıyla alınmalı.
  • Yapılan anketlerde tüketicilerin enflasyon beklentilerinde yükseliş hızında düşüş var. Ancak, cari enflasyonda düşüş “erken bir frene basma” hatası yapmamak adına önemli.

 

Özetle, gerçek resesyon riskleri artarken Fed’in yakın zamanlı bir “frene basma” sinyali Cuma günü gelmedi.

 

ABD 2 yıllık getiriler 2007’den beri en yüksek seviyede. Bu durum dolar endeksine olumlu yansıyor. Dolar endeksinde 109.3 üstü kapanış sırasıyla 111.3 ve 112.9 dirençlerini öne çıkarabilir. EURUSD’de 0.9750 ve GBPUSD’de 1.15 desteğini takip ediyorum.

 

Dolar endeksi aylık grafik:

  • Dolar endeksinde yaşanan yükseliş gelişmekte olan piyasalar açısından da riskleri arttırıyor.

 

ABD 10 yıllık getirilerde de 3.25% seviyesine doğru bir yükseliş yaşanabilir.

 

ABD 10 yıllık getiri haftalık grafik:

 

Gerçek resesyon riskleri artarken Fed’in frene basma durumunda belirsizliklerin artması bir noktada altın için olumlu bir fiyat hareketine neden olacak. Gerçek resesyonların Fed’in para politikasında pivot yapmaması ile birleşmesi S&P 500 için tarihsel olarak kötüyse, bu durum altın için olumlu bir tema oluşturuyor. Kısa vade de artan tahvil faizleri ve dolar endeksi altında 1.690-1.700 destek bölgesini öne çıkarabilir. Orta/Uzun vade de ise bu seviyelerin güzel bir alım fırsatı sunduğu söylenebilir.

 

Avrupa tarafında enerji krizi her geçen gün Q4 büyümesine olumsuz etkileyecek şekilde ilerliyor. Avrupa’da yüksek doğalgaz ve elektrik fiyatlarından sektör bazlı etki grafiği aşağıda. Stagflasyon riskleri artsa da hammadde sektörü yüksek enerji kullanımı nedenli olumlu etkilenmeyebilir. Bu durum savaş sonrası yaşanan yüksek hammadde fiyatları, iyi hammadde sektörü performansı düşüncesinden ayrışmaya neden olabilir.

 

Fed Eylül ayı için veri bazlı ilerleyecek. Bu hafta Cuma günü TDİ, 13 Eylül’de Ağustos ayı Tüfe verisi ve bu hafta açıklanacak ISM verilerinde fiyatlar alt kalemlerini piyasa yakından takip edecek. Fed başkan yardımcısının bugün konuşması var.

 

Özetlersek;

  • Hisse piyasasında satış baskısı kısa vadeli devam edecek gibi. Altın orta/uzun vadeli alım fırsatı sunuyor, Avrupa’da enerji krizi artarak devam ediyor ve dolar endeksi gelişmekte olan piyasalar açısından riskleri arttıran seviyelere ulaşıyor.

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.