success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Nükleer enerji, EURUSD ve S&P 500

25.08.2022 11:59


Avrupa öncülüğünde global enerji krizi derinleşirken (https://www.youtube.com/watch?v=7l6GSEPrS-Q) enerji çeşitliliğine dair ülkeler bazında açıklamalar öne çıkıyor. Dün Japonya’nın nükleer enerji tarafında uyguladığı “uzaklaşma” politikasında 180 derece dönüş yapıp “yatırımları arttıracağını” belirtmesi URA’nın 11.7% yükselmesine neden oldu. Hafta başından beri URA’nın getirisi 15%’in üzerine çıktı.  

 

Bugün paylaştığım podcast: https://open.spotify.com/episode/2InnvpQbRMzGkRITIXln6a?si=v5r0qgsnQVGcF7ZlwDgjnA

 

URA günlük grafik:

  • URA 200 gho üzerinde bir kapanış yaparsa teknik olarak $23.7 seviyesine kadar yükselebilir. Hafta başından beri getiri 15%’in üzerinde olduğu için kar realizasyonu da yapılabilir.

 

AMB Temmuz ayı toplantı tutanaklarını bugün paylaşılacak. Ancak, EUR tarafında fiyatlama para politikasından ziyade enerji maliyetleri ve ülkeler arası tahvil makası bazlı yapılıyor. Piyasa AMB’den Eylül ve Ekim ayı toplantılarında toplamda 100 baz puan artış beklerken EURUSD’nin 1.00 seviyesinin üzerine çıkamakta yaşadığı zorluğun nedenleri;

  • Stagflasyon risklerinde artış (Dördüncü çeyrekte Avrupa büyümesinde sert bir geri çekilme enerji krizi nedenli yaşanabilir)
  • Avrupa doğalgaz fiyatlarının €300’nun üzerine çıkması.
  • İtalya-Almanya tahvil getiri makasında yükseliş

 

Özetle, EUR’daki kısa vadeli gidişat AMB para politikası bazlı değil. Enerji krizinin ne noktaya doğru evirileceği bazlı.

 

Avrupa doğalgaz fiyatları günlük grafik:

 

İtalya-Almanya 10 yıllık tahvillerin getiri farkı grafiği:

 

Çin tarafından bugün açıklanan yaklaşık $150 milyar alt yapı ve inşaat paketi kısa vade de endekslerin yükselişine neden oluyor. S&P 500 vadelisi 1% yukarıda. SPX’de 4.230 seviyesine kadar yükseliş devam edebilir (Destek bölgesi olarak 4.085-4.090). 4.230 ve daha da önemlisi 200 gho olan 4.310’un üzerine çıkış ise Powell’dan “frene basma sinyali” ile olur. Yarın bu sinyalin “Eylül ayı için” geleceğine net olarak emin değilim. Yıl sonuna kadar geleceğini ise oldukça yüksek olasılık olarak görüyorum. Veri bazlı ilerleneceği için Eylül ayı toplantısı öncesi TDİ, TÜFE ve ISM’leri, Powell “Temmuz ayı enflasyon verilerindeki olumlu durumun tek seferlik olup olmadığına dair” görmek isteyecektir.

 

SPX günlük grafik:

 

Açıklanan Çin paketi ABD’de işlem gören Çin ADR’ları üzerinde de olumlu etki yapıyor. Bu tarafta PDD için olumlu görüşümü bu hafta paylaşmıştım. Hisse dün 5% yükseldi ($53.2 kapanış) bugünde seans öncesi işlemlerde açıklanan paket sonrası $56 seviyelerinde.

 

S&P 500 tarafına geri gelecek olursak “hisse geri alımları” programlarında şirketlerin gelecek sene devreye girecek 1%’lik vergi öncesi (Yeşil enerji paketi nedenli Biden yönetiminin yeni bir vergi olarak açıkladığı) daha agresif olduğu görülüyor. BofA’nın takip ettiği verilere göre ikinci çeyrekte şirketlerin gerçekleştirdiği ve açıkladığı hisse geri alım miktarı dolar bazlı rekor düzeye ulaştı. “Fed put’unun CEO put’u” ile değiştiği bir zaman içindeyiz. Bunun sürekliliği tartışılır ancak SPX’de 4.085 desteğinin en azından kısa vadeli korunması adına olumlu bir gelişme.

 

S&P 500’de Q1’22 dahil hisse geri alımları miktarı grafiği:

 

Dün açıklanan Snowflake, Nvidia ve Salesforce’a dair görüşlerimi podcast’te paylaştım. Snow seans sonrası +17% yükselirken Nvidia ve Salesforce’da 5%’er düşüş var. Bugün seans öncesi Peloton (Dün Amazon üzerinden satış yapacağını açıklamasıyla hisse 20% yükseldi. Olumlu hava bugün bilanço sonrası devam edebilir), Dollar Tree ve Dollar General bilançolarını açıklayacak. Dollar Tree ve Dollar General ABD’de düşük gelirli grubun tüketiminin durumunu anlamamız adına önemli olacak. ABD için gerçek resesyon riskleri adına önemli.

 

Brent petrol kısa vadeli yükselişine devam ediyor. S.Arabistan enerji bakanının OPEC’in arz durumuna dair yorumlarına Irak ve Kuveyt’in de katılması ve ABD haftalık stoklarda beklentilerden çok düşüş yaşanması fiyatları destekledi. Ancak, eğer brent $104 seviyesine yükselirse talep yönlü riskler nedeniyle çok iyi bir short fırsatı sunacağına inanıyorum.

 

Brent petrol günlük grafik:

 

ABD 10 yıllıklarında yükseliş yaşanırken SPX’de satışların artmaması önemli bir ayrışma. Eğer Powell sonrası SPX’de yükselişin devamını görürsek ABD 10 yıllıklarında tekrardan 3% seviyesinin altına düşerek 2.80%-2.85% bölgesine doğru bir hareket yaşanabilir (Grafikte üst yükseliş kanalının alt bandına doğru bir hareket).

 

ABD 10 yıllık getiri haftalık grafik:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.