success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve değerli metaller haftalık ETF değişimleri

22.08.2022 03:26


Bloomberg hammadde endeksi ve alt endekslerine dair performans tablosu aşağıda.

 

Ağustos ayında;

  • Enerji grubu (Doğalgaz fiyatları nedenli) ve soft tarımsalların (Pamuk nedenli) Bloomberg hammadde endeksine göre olumlu ayrıştığı görülüyor. Brent petrol ise Ağustos ayında 12% ekside. Talep yönlü riskler brenti olumsuz etkilerken olası İran anlaşması arz tarafında da artış beklentisi yaratıyor.
  • Güçlenen dolar ve artan ABD 10 yıllık reel getiriler değerli metaller üzerinde kısa vadeli satış baskısı yaratırken orta/uzun vade de altın için “gerçek resesyon” riskleri ve gümüş için “yeşil enerji dönüşüm paketi” nedeniyle olumlu görüşümü koruyorum. Düşüşlerin alım fırsatı yarattığını görüşündeyim.
  • Buğday ve soya tarafında Ukrayna deniz ticaretinin açılması ile sert satışlar var. Hububat grubu (Grains) Bloomberg hammadde endeksine göre kötü performans gösterirken bu durum “gıda enflasyonu” açısından olumlu.
  • Endüstriyel metallerde bakır tarafı makro ve mikro riskler arasındaki fiyatlamada sıkışmış durumda. Yeşil enerji tarafı ve stok seviyeleri (Mikro) olumlu bir fiyatlama beklentisi yaratırken Çin büyümesi ve ABD “gerçek resesyon” riskleri makro tarafta olumsuz etki yapıyor.

 

Haftalık bazda hammadde fiyatları değişimler ise aşağıda;

  • Avrupa doğalgaz krizinin derinleşmeye başladığı ve riskli varlıklar üzerinde (Hisse ve kripto başlıca) satış baskısı yarattığı söylenebilir.
  • Buğday haftanın en çok düşeni olurken gümüş beklentime ters bir kısa vadeli performans sergiledi (Orta/uzun vadeli alım fırsatı olduğu görüşündeyim). Pamukta yaşanan yükseliş Avrupa doğalgaz fiyatlarından hemen sonra gelirken pamuk/kahve oranında yükseliş beklentimiz geçen hafta iyi bir şekilde çalıştı.   

 

Merak edenler için aşağıdaki grafik Almanya’nın elektrik üretimini sağladığı enerji kaynaklarını gösteriyor.

  • Birinci sırada “yeşil enerji” yer alırken yıllar içinde en sabit taraf doğalgaz(dı). Önümüzdeki kış dönemi petrol, kömür ve nükleer tarafının daha çok artacağı söylenebilir. Yeşil enerji yatırımları da hız kesmeden devam edecektir.

 

Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 9 – 16 Ağustos haftasında fonlar;

  • WTI ve brent petrol tarafında net uzun pozisyonlarda 10% azalış var.
  • Altın tarafında net uzun pozisyonlanma 11% azalırken gümüş net kısa pozisyonlanmada 7% azalış olmuş. Altın için 1.720-1.725 destek bölgesini ve 18.30-18.50 destek bölgesini mevcut pozisyonlara ekleme yapmak adına takip ediyorum.
  • EUR tarafında ise net kısa pozisyonlanmada 29% artış var. JPY uzun bacaklar artarken, kısalarda azalış olmuş. JPY’e benzer bir durum GBP için de görülüyor.

 

ABD 10 yıllık vadeli kontratlarında fonlar net kısa pozisyonları arttırıyor. Giderek 2018 dibine yaklaşıyoruz. Pozisyonlanmada net kısaların artması ve “gerçek resesyon” risklerinin artıyor olması 10 yıllık getiriler eğer 3.05%-3.10% bandına yükselirse vadeli kontratlarda iyi bir alım fırsatı yaratacak.

 

BYF pozisyonlanmalarında geçen hafta hem altın hem de gümüş için çıkış oldu. Altın için son altı ayın ve gümüş için 2020’den beri BYF pozisyonlanması en düşük seviyelerde. Endekslerde satışlar artar (Gerçek resesyon riskleri) veya Cuma günü Powell Eylül ayı için 50 baz puan artışı öne çıkarırsa (Reel getirilerde düşüş yaratır) BYF talebi değerli metaller için tekrardan artmaya başlayacaktır. Endekslerde yatay seyir ve dolar endeksinde yükselişin devamı ise değerli metaller için kısa vadeli kötü seyrin devamına neden olur.

 

Altın ve gümüş haftalık byf değişimleri (Çubuk grafik), spot fiyatlar (Mum grafik)  ve toplam seviye (stoklar – Çizgi grafik):

 

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.