success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 14 Ocak 2021

14.01.2021 09:58


ABD 10 yıllık tahvil getirisi önceki gün test ettiği %1.1855 seviyesinden geri gelerek dün akşam %1.07 bölgesini test etmişti. Ancak Biden’ın $2 trio büyüklüğünde bir paket hazırladığına dair haberden sonra bu sabah %1.1070 bölgesinden geçiyor. Dün Amerikan hazinesince yapılan tahvil ve bono ihalelerinde özellikle uzun vadeli kıymetlere gelen fazlaca talep nedeniyle getiriler bir miktar geri geldi. Muhtemelen FED başkanlarının önceki gün taper ve faiz artışı konularını konuşmak için henüz çok erken olduğunu söylemiş olmaları da etkili olmuştur. Benzer şekilde dün de Lael Brainard erken gelecek olan bir tapering düşüncesine yer olmadığını söyledi. AMB yönetim konseyi üyesi Villeroy de Galhau da bankanın ihtiyaç olduğu sürece gevşek politika izlemeye devam edeceğini açıkladı. Bu gün J. Powell’ın açıklaması piyasalar için önemli ip uçları içerebilir. ABD 10 yıllıklardaki beklentimize göre önümüzdeki günlerde aşağıdaki grafikte sarı ile işaretli bölge olan %1.04 – 0.91 aralığına kadar gerileme potansiyeli bulunuyor. Bu aralığa geldiğinde yeniden durum değerlendirmesi yapılarak 10 veya 30 yıllık tahvil kontratlarında veya opsiyonlarında short pozisyon için fırsatların takip edilebileceğini düşünüyoruz.

ABD hisse senetleri tarafında Çinli AliBaba, Tencent ve Baidu gibi şirketlerin kara listeye alınmasından vaz geçilmesi üzerine bu hisselerde yükseliş oldu. Elektrikli araç ve batarya hisselerinde ise dün karışı seyir vardı. Arabacılardan sadece Tesla ve Nio sınırlı kazanımlar elde ederken önceki gün sert yükselen diğer EV hisseleri düştüler. Ayrıca yarın bitecek opsiyonlarda pozisyon yığılması üzerinden hesapladığımızda bu hisselerin fiyatlarında haftanın son 2 gününde gerileme olması beklenebilir. Takip ettiğimiz yeşil enerji şirketlerinde ve bankacılık hisselerinde de dün karışık seyir vardı. Havayolu hisseleri ise yükseldi. Aşırı alım işaretleri gösteren S&P 500 enerji endeksi ise dün petrol fiyatındaki gerilemeye istinaden ufak bir geri çekilme yaptı. Önümüzdeki günlerde bu hisselerde geri çekilmenin devam etmesi beklenir. Bilançolar tarafında bu gün Blackrock, JPMorgan, Citi, Wells Fargo ve Delta Airlines bilanço açıklıyor.

Dün açıklanan DOE petrol stokları verisine ham petrol stoklarının 1.93mio varil azalması beklenirken stoklar 3.25 mio varil azalmış. Buna karşılık işlenmiş petrol ürünlerinden benzin stokları 2.6 mio varil artış beklentisine karşılık 4.4 mio varil artmış. Dizel stoklarının ise 2.2 mio varil artması beklenirken 4.8 mio varil artmış. Rafineri kapasite kullanımında değişimi beklenmezken %1.3’lük artış aslında stok verilerindeki ayrışmayı açıklıyor; rafineriler beklenenin üzerinde kapasite ile çalışarak ham petrol stoklarını fazlasıyla tüketmiş ve karşılığında fazlasıyla benzin ve mazot üretmiş. Covid kaynaklı kapatmalardan dolayı son kullanıcının tüketimine sunulan dizel ve benzin ise tüketilemediği için stok artışı olmuş. Bu durum dün Sabah Notları’nda dikkat çektiğimiz talep daralması savını destekler nitelikte. Bu nedenle kısa zaman içinde petrol fiyatında çok sert olmayan gerileme beklentimizi koruyoruz. Stoklar konusunda dikkat çekmek istediğimiz bir diğer konu da da dün OPEC Genel Sekreteri Barkindo’nun yaptığı açıklamada OECD stoklarının 160 mio varille son 5 sene ortalamasının üzerinde olduğunu söylemesidir. Etkili bir satış dalgasının yaklaştığını düşünmek için artık bir nedenimiz daha var. Diğer yandan veri akışında Kuzey yarımküredeki soğuk hava nedeniyle Asya’daki güç üretim tesislerinde kullanılmak üzere petrol talebinin kısa süreli olarak arttığını okuyoruz. Zamanların çoğunda bu tür haberlerle gelen alımların ardından makro gelişmelerin daha hızlı fiyatlandığını görürüz. Boğaların her zamankinden dikkatlice piyasa gelişmelerini okumaları lazım.

Bu sabah Asya seansında DXY kaldığı yerden yükselmeye devam ediyor. Yükseliş hareketinin yavaş yavaş oturmasıyla birlikte grafiklerde tahmin edilebilecek hedefler oluşmaya başlıyor. Henüz zayıf bir argüman olsa da göze çarpan ilk harmonik ölçü boyu Dolar Endeksi’nde 91.40 seviyesine kadar yükseliş öngörüyor. EURUSD ise hafta başından bu yana destek bulduğu ama her gün test ettiği 1.2132 seviyesinin hemen üzerinde ve görünüşe göre bu seviye sonunda kırılacak ve Aralık ayının başında başlayan son yükselişin ayağı olan 1.1950 bölgesine kadar kaydığını göreceğiz.

Kıymetli metallerde DXY hareketinden kaynaklı olarak zayıflık bu gün kendisini gösteriyor. Tıpkı Euro gibi altın da son günlerdeki desteği olan 200 günlük hareketli ortalamayı test ediyor. Boğaların biraz daha sabretmeleri gerekecek çünkü hala tahvillerdeki ve DXY’deki iş bitmedi. Buna paralel olarak GDX/spot altın rasyosu henüz bir alımı desteklemiyor. Gümüş ise 50 ve 100 günlük hareketli ortalamasını test ediyor. Platin ise diğer 2 kıymetli metalde görülen geri çekilmeye katılmadı. Muhtemelen alım dalgası başladığında platin hepsinden hızlı yükselecek.

Önceki gün oldukça düşük açıklanan dönem sonu stokları ve rekolte beklentisiyle hızlıca yükseliş kaydeden tahıllar dün kazanımlarının önemli bir kısmını geri verdiler. Oldukça bullish bir veriye karşılık gerçekleşen bu geri çekilme öncesinde öngördüğümüz teknik düzeltmenin hala etkin olduğunu ve piyasanın bir miktar satacağını düşündürüyor.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü  bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz. 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.