success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 16 Ekim 2020

16.10.2020 09:55


Amerikan seansının ikinci yarısında Pelosi'nin Covid-19 destek paketinin Ocak ayına kadar bekleyemeyeceği yönündeki konuşması endekslere destek verdi. Pelosi paket için Mnuchin ile tekrar görüşeceklerini açıkladı. Bu tür olumlu açıklamalar endekslerin yukarı yönlü tepki vermesine neden oldu. Muhtemelen önümüzdeki haftalarda olumlu ve olumsuz açıklamaları sık sık duyacağız ancak beklentimize göre seçimden önce gerçek bir destek paketi için onay çıkmayacak ve süreç umudu canlı tutarak geçecek. Bu sabah Asya seansında ise endeksler genel olarak baskı altındalar ve aralarında %1’den fazla ekside olanlar var. Amerikan endeks vadelileri de hafif artıda. Dünkü işlemlerde S&P 500 endeksi oldukça ilginç bir seans yaşadı çünkü endeksin günü ekside kapamasına ragmen endeks genelindeki hisselerin 320 tanesi yükselerek, 180 tanesi düşerek kapadı. Yani çoğunluk aslında yükselirken azınlık düştü. Buna ragmen endeks eksi kapamış oldu. Bunun nedeni S&P 500 endeksinin hisselerin piyasa büyüklüklerine göre ağırlıklarındılarak hesaplanıyor olması ve düşenlerin piyasa büyüklüğü yüksek teknoloji hisseleri olmasıydı. Yani dünkü fiyat hareketini yorumlamak gerekirse Pelosi’nin açıklamalarını daha küçük şirketler satın alırken büyük teknoloji şirketleri bu hikayeye şimdilik inanmış gözükmüyorlar. Aşağıdaki grafikte piyasa genişliğini gösteren S&P 500 çıkan-düşen hisseler farkını görebilirsiniz.

 

Avrupa liderlerinin ilk günkü toplantısında Brexit görüşmeleri ne yazık ki hızlı bir şekilde negatife dönmüş görünüyor. Boris Johnsonın masadan kalkıp kalmayacağı bu günkü toplantılarda belli olacak. Ancak Avrupa'lı liderlerin açıklamaları inceldiği yerden kopsun mantığında olduklarını gösteriyor ve büyük olasılıkla Johnson da aynı şekilde karşılık verecek. Eğer durum bir sürpriz olmaz da bu gidişata göre sonuçlanırsa Sterlin döviz çiftlerinde satışın devamı kaçınılmaz olacak gibi. Ancak bir fikir birliğine ulaşılması halinde GBP çok hızlı değer kazanacaktır. Bu tür bir oyunu oynamak bir çokları için riskli olacaktır. Bu nedenle daha önce örneklerle bahsettiğimiz opsiyon stratejisi hala makul bir seçim olabilir. İlginç bir şekilde IVOL hala yukarı sıçramış değil. Hatta 1 haftalık butterfly opsiyon volatilitesi bile sıçrama yapmış değil. Muhtemelen piyasa bu toplantıdan çıkacak olumlu veya olumsuz sonucun çok büyük bir harekete neden olacağını düşünmüyor. Bu nedenle, alınacak opsiyon pozisyonlarının güvenli tarafta kalmak amacıyla çok büyük olmamasında fayda olacaktır. Bahsi geçen volatilite grafiğini aşağıda görebilirsiniz.

 

 

Diğer yandan, dün açıklanan DEO petrol stokları beklentinin üzerinde azalışa işaret edince petrolde %1.7’e varan yükseliş görüldü. Muhtemelen Delta kasırgası nedeniyle petrol üretiminin durması ve buna karşılık ana karadaki rafinerilerin petrol talebi devam ettiği için bu şekilde bir veri gördük. Böylece dün petrolde geniş marjlarda hareket olmasına rağmen aslında bir yere gitmeyen bir fiyat gördük. Teknik olarak hala hareketli bölgelerin tanımladığı güçlü direnç bölgesindeyiz. Enerji hisselerinde son zamanlarda gördüğümüz alımlara rağmen petrol bir yere gidebilmiş değil. Ancak her hangi bir nedenle 41.30’un üzerinde kapatırsa hisseleri kısa zamanda yakalayabilir. Aşağı yönlü hareketlilikte ise son 2 ayın işlem bandının dibi olan $37 bölgesi hedeflenecektir. Bu bant kırılana kadar opsiyon satarak prim toplamayı tercih edenler için iyi fırsatlar olabilir. Ancak bandın her hangi bir yöne kırılması halinde hareket yönünde satılmış opsiyonlar ciddi birer risk unsuru haline geleceklerdir. Bu nedenle riski bilerek süreci yönetmek çok önemli olacaktır.

 

Dün altın ve gümüşün sert satılması için gerekli birden fazla neden vardı; DXY güçlü yükseliş yaparken tahvil getirileri de yukarı yönlenmişlerdi. Ancak altın ve gümüş Amerikan seansıyla birlikte yükseldiler. Bazen bu tür uyumsuzluklar ezber bozuyorlar. Bu tür durumlarda yan gösterge tadındaki indikasyonlara bakmakta fayda var. Altın madencilik şirketleri ile spot altın arasındaki orana bakarsak aşağıdaki siyah eğrinin altının fiyatına benzer şekilde negatif eğimli bir kanalda aşağı yönlü çalıştığı görülüyor. Yani gün için volatilite nedeniyle gelebilecek yükselişleri makul karşılamak kaydıyla altında yönün aşağı olduğu konuşulabilir.

 

Tarımsal emtia sınıfından tahıl grubunda ve soya yan ürünlerinde ralli devam ediyor. Mısır ve buğday kontratları son 52 haftanın en yüksek fiyat seviyelerine geldi. Soya ise geçen hafta yaptığı en zirvenin hemen altında işlem görüyor. Soya küspesi de dün son zamanların zirvesini yaptı. Hatırlanırsa bu enstrümanlardan özellikle mısır ve soyada örnek opsiyon stratejileriyle alım önerimiz vardı, diğerlerini de ayrıca gündeme getirmiştik. Muhtemelen buradaki hareketler devam edecektir, geri çekilmelerde vadeli kontratlar, opsiyonlar gibi enstrümanlarla pozisyonlar uygulanabilir. Ayrıca tarımsal emtia grubu enstrümanlarını içeren DBA kısa isimli ETF’de fiyat takibi için gözümüzün önünde bulundurulabilir.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.