success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sanal para mı - Ons altın mı?

08.09.2017 09:25


Günaydın,

 

Geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız raporlarda yatırımcıların kendilerini “sanal para (Bitcoin)” gündeminden çıkarıp “ons altın” tarafına bakmalarını tavsiye etmiştik. Sanal paralarla meşgul edilen gündem bir kenarda dursun, 1295 dolar civarında ons altında büyük rallinin başlayabileceğine dair işaretler üzerine ilk raporumuzu sizlerle paylaşmıştık.

 

Trump reformlarında gecikme nedeniyle ABD faizlerinde gerileme ve global ölçekte Kuzey Kore başta olmak üzere jeopolitik risklerin artması ons altını pozitif etkileyen unsurlar. Borç tavanı konusunun ertelenmesiyle hızla gevşeyen ABD faizleri, düşük enflasyon ve orta hızda büyüme koşullarını fiyatlayarak altına destek verdi. Bu noktadan itibaren modellerimiz ABD getiri eğrisinde yataylaşmanın devam etmesi, Dolar endeksinin 90, Euro/Dolar paritesinin 1,21 üzerine yerleşmesinin mümkün olduğunu ve kısa sürebilecek bu dönemde ons altının ilk etapta 1370-1390 dolar aralığına ulaşabileceğini gösteriyor. Mevcut durumda 1355 dolarda işlem gören ons altında (dolar endeksinin 90 altına gerilemesi şartıyla) 1400 dolar üstünde fiyatlamalar görülebilir. Ons altında yeni pozisyon almak isteyen yatırımcılar için zarar-kes seviyesi 1330 dolarda kalmış durumda ve yeni girişler için fiyatlarda geri çekilmeyi beklemek uygun görünüyor.

 

Açılışta... Çin Ağustos ayı dış ticaret fazlasının beklentilerin (48 milyar dolar) altında 42 milyar dolar açıklandığını, ithalatın beklentilerden (%10) fazla (%13,3); ihracatın ise beklentilerden (%6) az (%5,5) arttığını görüyoruz. AB ve Japonya’ya yapılan ihracatta yavaşlama dikkat çekiyor. Petrol talebi ise geçtiğimiz aya göre aynı kalırken geçen seneye göre %12 yukarıda seyrediyor. Global büyümenin AB, Çin ve Asya tarafında güçlendiğini görüyoruz. Bu durum başta petrol olmak üzere emtia rallisinin devamını sağlıyor.  Brent petrol 55-56 dolar hedefimize ulaşmak üzere. Fed üyesi Dudley’in Fed faiz artırımlarının mümkün olduğunu ancak enflasyonu izleyeceklerini belirtmesi (geçmişe göre daha çekingen) ve dün ECB’nin büyüme tahminlerini yukarı revize etmesi doların global ölçekte değer kaybında neden oluyor. Asya borsaları hafif alıcılı, ABD vadelileri ise yatay seyrediyor. Gelişen ülkeler için olumlu olan bu ortamda (global ölçekte büyüme ve düşük enflasyon) BIST100’ün yeniden yukarı yön hareketine başlaması gerekiyor. BIST100 107500-110500 bandından çıktığı yönde hareket hızlanabilir.

 

Bugün... FOMC üyesi Harker (oy kullanıyor-şahin-15:45) konuşma yapıyor.

 

İspanya Başbakanı ve Katalan yetkilileri, Katalan Meclisi’nin aldığı kararlara dair toplantı yapıyorlar. Katalanlar İspanya’dan ayrılma sürecine 1 Ekim tarihinde referandum yaparak başlamak istiyorlar.

 

İngiltere Temmuz ayı sanayi üretimi, Türkiye Temmuz ayı sanayi üretimi verileri yayımlanıyor. 

 

Okan Ertem, FRM
Research
Vice President

 

 

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.  

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği  zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. 

 

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.