success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Apple, Amazon ve Meta

02.02.2024 02:43


S&P 500’de toplam %12.3 ve Nasdaq 100’de %17.7 ağırlığa sahip olan üç şirketin takvim yılına göre Q4’23 bilanço detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

 

Apple

  • Toplam ciro $119.6 milyar ile $118 milyar piyasa beklentisinin üzerinde. Dört çeyrek sonra ciro rakamı yıllık bazda tekrardan büyümeye geçti.
  • Hizmetler (AppStore, Apple Music, Apple TV, Apple Pay, iCloud, Apple Care vs.) gelirleri $23.1 milyar ile “rekor seviyede”. Yıllık bazda çift haneli büyüme var (+%11.7). Hizmetler tarafının toplam ciro içindeki payı %19.3 ile toplam brüt kar marjına olumlu katkı sağlıyor (Hizmetlerin brüt kar marjı ürünlere kıyasla nerdeyse iki kat).
  • Ürünler (iPhone, iMac, iPad vs.) gelirleri $69.7 milyar ile $68.5 milyar piyasa beklentisinin üzerinde. Olumlu ayrışmanın nedeni iPhone tarafı. Apple’ın aktif olarak kullanılan ürün adeti 2.2 milyara yükseldi. Ekosistemin gücü adınaJ Bugün itibariyle Vision Pro ürünü ABD’de satışa çıkıyor. Ürünler tarafının yeni büyüme hikayesi olacak.
  • Seans sonrası piyasayı rahatsız eden taraf Çin’den gelen toplam cironun geçen yıl aynı döneme göre sert bir gerileme göstermesi. Yıllık bazda %12.9 düşüş var. $20.8 milyarlık Çin gelirleri piyasa beklentisi olan $23.5 milyarın oldukça altında.
  • Net kar $33.9 milyar ve hisse başı kar $2.18

 

 

  • CFO’nun Çin gelirlerine dair yorumu güçlü dolar etkisi şeklinde (USDCNY) olsa da piyasayı tatmin etmekte zorlandığı söylenebilir. Çinli rakiplerinin cep telefonu pazarında yeni ürünleri ve jeopolitik gelişmeler daha çok piyasada konuşuluyor.
  • Samsung’un S24 modelinde üretken YZ’yi öne çıkarması Apple tarafında da YZ bazlı yeni iPhone modellerinin merakla beklenmesine neden oluyor. iPhone kullanıcılarının ürün değişimi döngüsünü kısaltabilecek bir gelişme olur. CEO; YZ tarafında atılan adımlara dair bu sene sonuna kadar daha çok bilgilendirme yapacaklarını belirtti.
  • Yeni satışa çıkan Vision Pro ürününde ilk aşamada 600 aplikasyon var.

 

Yorum: Karlılık açısından daha iyi olan hizmetler gelirlerinin toplam ciro içinde payının artması olumlu. Vision Pro ve üretken YZ bazlı “olası” yeni iPhone modelleri ürünler gelirlerinin büyümesinin devamı açısından önemli hikayeler. Piyasa kısa vadede Çin tarafına odaklanıyor. 2.2 milyar aktif cihazlı bir ekosisteme sahip olmanın değeri, YZ tarafında uzun vadede daha çok anlaşılacaktır. Özetle, seans sonrası satış yemiş olsa da 12 aylık hedef fiyat beklentileri hala “genel olarak” güçlü.

 

 

Amazon

S&P 500’ün 2022 zirvesi ve 2024 başında yeni rekorları arasında performansa baktığımızda Amazon sondan ikinci sıradaydı. Bilançosu sonrası yükselişle bir miktar arayı kapatıyor. Amazon’un Q4’23 içinde tatil sezonu satışları rekor seviyede. Üretken YZ tarafında ise ticarileşme noktasında CEO’nun yorumu: “AWS’s continued long-term focus on customers and feature delivery, coupled with new genAI capabilities like Bedrock, Q, and Trainium have resonated with customers and are starting to be reflected in our overall results.” CFO’nun üretken yapay zekaya dair yorumu:” The company was seeing “significant interest” in its generative AI services.”

 

  • Toplam satışlar $169.9 milyar ile piyasa beklentilerinin üzerinde. Faaliyet karı ve hisse başı kar da beklentileri aştı.
  • AWS (bulut sistemler) büyümesi %13.2 ile son iki çeyrektir iyileşiyor. Ayrıca, reklam gelirleri Amazon için artık önemli bir ciro kalemi.  Üretken yapay zekayı bu gelir kaleminde de ileride kullanacaklardır…
  • Net kar $10.6 milyar ve HBK $1.
  • İçinde bulunduğumuz çeyrek için toplam satışların $138-$143.5 milyar ve faaliyet karının $8-12 milyar aralığında gerçekleşmesini öngörüyor. İki aralığında orta noktası piyasa beklentilerinin üzerinde.

 

 

 

Q4’23 rakamları ve Q1’24 beklentileri sonrası analistlerin 12 aylık hedef fiyat beklentileri aşağıdadır.

  • Endekste düzeltme olması durumunda MSFT alım tarafında ilk tercihim olur yazmıştım. Bu rakamlar ve beklentiler sonrası AMZN ikinci sıraya yükseliyorJ

 

META:

2012 yılında halka arzı FB kodu ile gerçekleşen isim, 2024 yılında tarihinde ilk kez temettü açıkladı. Hisse başı 50 cent. Mevcut hisse geri alım programına $50 milyarlık ek rakam dahil edildi. Mark Zuckerberg yatırımcılara “gel vatandaş” diye haykırsa yerinde olurduJ

  • Q4’23 için ciro, faaliyet karı, net kar ve HBK piyasa beklentilerinin üzerinde. Ekim ayında Q4 için jeopolitik riskler nedenli aşağı yönlü risklerden bahsetmişlerdi. Rakamlar gayet iyi. Q1’24 beklentileri de güçlü.
  • Meta’nın rakamları sonrası diğer sosyal medya hisseleri de seans sonrası primlendi. Snap, Pinterest, Match, Yelp vs…
  • Günlük aktif (bütün ürünleri toplamı) kullanıcı sayısı 3.19 milyar kişi. Aylık aktif kullanıcı sayısı 3.07 milyar kişi…
  • Üretken YZ’ye dair yatırımları arttırıyor. Bu durum genel bir trend olarak Q4 rakamlarında karşımıza çıkıyor. MSFT, Google ve Amazon’da YZ’de sermaye yatırımlarını arttırıyor. Apple, underinvest olmadığını söylüyor. Tabi bunları duydukça Nvidia tarafında beklentilerde artıyor. Eğer beklentileri karşılayamazsa endekste bahsettiğim düzeltme süreci gerçekleşir. Let’s see.
  • META bilanço öncesi $394 seviyesinden kapanış yapmıştı. Seans sonrası $460’ın üzerine çıktı… Yeni rekor…

 

Güncel rakamlar sonrası analistlerin 12 aylık hedef fiyatları:

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.