success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Fed toplantısı ve fiyatlama beklentileri

01.02.2023 11:28


Dün “istihdam maliyeti endeksi” maaş bazlı enflasyon risklerinin azaldığına işaret etmesiyle ABD endekslerinde bir önceki gün yaşanan kayıplar tekrardan alındı.

  • S&P 500 günü 1.46% primle sonlandırırken en iyi sektör 2.2% getiri ile zorunlu olmayan tüketim oldu. Amazon ve Tesla’nın bu sektörde ağırlığı yüksek. Amazon günü 2.5% ve Tesla 3.9% artıda kapattı.

 

İstihdam maliyeti endeksi dışında dünkü alımlarda öne çıkan diğer iki unsur;

  • Olumlu şirket bilançoları

Takvim yılına göre Q4’22 için dün UPS (Lojistik), General Motors (Otomotiv), Spotify (Teknoloji/İletişim) ve PulteGroup (Konut) hisse fiyatları artış gösterdi. Burada dikkatimi çeken bir ayrıntı Spotify tarafında şirket zarar açıklasa bile “kullanıcı sayısında” beklenti üstü açıklamanın hisse fiyatında 12%’lik yükselişe neden olması. 2023’ün ilk YouTube yayınını Spotify üzerine yaptıktan sonra yıl başından itibaren hisse 42.7% artıda. Önce Netflix ve sonra Spotify’ın bilançoları sonrası hisse hareketlerinin “kullanıcı sayısı” bazlı olması da özünde 2022 boyunca gördüğümüz “fiyatlamada karlılık önemli” düşüncesinden “Fed riskleri azaldığı” için uzaklaşma. Fed riskleri azaldıkça “büyüme metrikleri”, “sadece karlılık” odaklı fiyatlamanın üzerine çıkıyor…

 

Uzun vadede beğendiğim hisselerin (Kasım ayında paylaştığım 23 hisselik liste) 30 Ocak kapanışları ile performansı aşağıda:

  • Fed öncesi hazır işler iyi gidiyorkenJ paylaşayım. Ortalama getiri 8%. Aynı zaman diliminde S&P 500 -1.3%, Nasdaq 100 -1.2% ve Nasdaq Bileşik -0.8%

 

  • WSJ’da Nick’in dün yayınlanan makalesinde; Mart ayı toplantısında faiz artışından sonra “durma periyoduna” geçiş üyeler arası tartışılabileceği vurgulanıyor.

 

 

Dün yaşanan fiyatlamaları üç ana noktada (Şirket bilançoları, ekonomik veri/maaş bazlı enflasyon riskleri ve Nick’in makalesi) değerlendirdikten sonra sene başından beri çoklu varlık fiyatlamalarına bakalım (30 Ocak kapanış fiyatları ile).

  • Fed risklerinin azalmasıyla sene başından beri varlık performansları 2022’nin zıttı. 2022’de en kötü getiriyi sunanlar 2023’e en iyi başlayanlar.

 

 

Bugün ADP özel sektör istihdam verisi ve ISM imalat verisi açıklanacak. TSİ 22:00’de ise Fed var. Fed beklentilerini iki kısımda incelememiz lazım.

  • Tek sayfalık tutanak.
  • Powell’ın basın toplantısı.

 

Aralık 2022’de paylaşılan tek sayfalık tutanak: https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20221214a.htm

 

Bu tek sayfalık tutanakta 5 paragraf var. Şimdi tek tek neler değişebilir diye bakalım;

 

  • Tüketim tarafı Q4’22 büyümesinde Q3’e göre zayıfladı. İmalat sektörü ISM (Aralık 2022) verisi daralma bölgesinde devam etti. “Modest growth” bir tık aşağı revize edilebilir.
  • Aralık ayı ISM hizmetler verisi sonrası “Hizmetler sektöründe” yaşanan yavaşlamayı ekleyebilir.
  • Aralık ayı TÜFE ve PCE verileri sonrası enflasyon tarafında “tavan noktaların” geçmişte kaldığı cümlesi eklenip, enflasyonda iyileşme durumuna vurgu yapılabilir.

 

  • Doğal gaz fiyatlarında yaşanan gerileme ve enerji maliyetlerinde düşüş bu paragrafa eklenebilir.

 

  • 25 baz puan artış ile politika faizi 4.5%-4.75% bandına çekilecek.
  • Piyasanın asıl merak edeceği nokta: Durma periyoduna geçişe dair “yeterli sıkılaşma” noktası veya “hold” kelimesi (Kanada MB’de olduğu gibi) geçecek mi? Burada “hold” kelimesinin geçeceğini zannetmiyorum. Ancak “yeterli sıkılaşmaya yaklaşıyoruz” cümlesinin eklenme olasılığı var (Yüksek olasılık değil. Eklenirse kemerlerinizi bağlayın endeksler uçuşa geçer)
  • Bilanço büyüklüğü değişimi cümlesinde değişiklik beklemiyorum. Ancak bu taraf basın toplantısında önem arz edecek. Faiz artışlarında yeterli sıkılaşma noktasına geliyor olması özünde bundan sonra “finansal koşulları” forward guidance ve bilanço büyüklüğü ile kontrol edecek demek.

 

  • Bu paragrafta bir değişiklik beklemiyorum. Ancak tek sayfalık tutanağın yapısı olarak eğer “yeterli sıkılaşma noktasına yakınız” cümlesini koymak isterlerse bir üst paragraf yerine buraya da ekleyebilir.

 

  • Fed genel olarak ortak karar alan bir yapı. Ancak, Bullard gibi şahin taraflardan karara itiraz gelecek mi sorusu tutanağın bütünü düşünüldüğünde yaşanabilecek bir risk faktörü. Ben itiraz geleceğini zannetmiyorum. İtiraz gelirse de şaşırmayacağım.

 

Tutanakta yapılabilecek değişimlerin özeti: Durma sürecine geçiş direk yazmayacak (Hold kelimesi olmayacak) ancak diğer yapılacak değişiklikler Mart ayı faiz artışından sonra (25 baz puan) BU OLASILIĞIN masada olduğunu belirtecek.

 

Tutanak sonrası fiyatlamalar nasıl olur?

S&P 500, altın ve Bitcoin’e alımlar gelir.  Dolar endeksi ve 10 yıllık getiriler düşer.

 

Basın toplantısı:

  • Aralık ayı toplantısı ile karşılaştırıldığında finansal koşullar tarafında kayda değer gevşeme var. Örneğin böyle bir gevşeme Avrupa tarafında yok. Powell durma noktasına geçişe dair sinyali “tam emin olmadan” vermek istemeyecektir. 1970’lerde yaşanan süreçlere basın toplantısında vurgu gelebilir (Enflasyon yapısı 1970’ler gibi değil. Ancak Fed’in erken bir zafer ilan etme riski o zamanlar ile karşılaştırıldığında yaşamak istemedikleri bir durum)
  • Basın toplantısında finansal koşulların daha da çok gevşemesini engelleyecek sinyaller (Erken bir zafer ilan etmeme yönünde) tutanaklar sonrası yaşanan fiyatlamaları bir miktar terse çevirecektir.

 

Yazının özünde sözden daha kalıcı olduğuna inandığım için;

  • S&P 500 pozitif görüşüm (4.200 seviyesi hedef)
  • Altın tarafında olası bir düzeltmenin alım fırsatı yaratacağı (1.890-1.870 aralığına gerilemesi durumunda)
  • 2022’de en çok satış yiyenlerin ilk çeyrekte olumlu seyri beklentim devam ediyor. Örneğin; EURUSD’de 1.07 seviyesine doğru geri çekilme alım fırsatı. Hazır yazmışken 1.09-1.0950 önemli direnç bölgesi. Bugün kapanışta bu bölgenin altında mı üstünde mi olacağımız önemli.

 

Dün Snapchat bilançosu sonrası bugün META olumsuz tarafta ayrışabilir. Ancak seans kapanışı sonrası açıklanacak bilanço ile hisse fiyatlamasının yarın kötü tarafta gerçekleşmeyeceği görüşündeyim. Nasdaq Mart vadeli kontratında long pozisyonumu koruyorum. GBPUSD short call’lar iyi gidiyor.

 

Fed’i atlattıktan sonra öne çıkacak diğer gelişmeler;

  • Perşembe sean kapanışında Apple, Amazon ve Alphabet bilançoları.
  • Cuma günü TDİ (Ortalama saatlik ücretler piyasa nabzını oluşturacak).

 

Fed toplantısını canlı takip edeceğim. Yarın sabah detayları paylaşacağım.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.