success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Çip savaşları, IMF büyüme revizyonları ve piyasalar

31.01.2023 11:20


Çip sektöründe son iki haftadır önemli gelişmeler var.

  • Dün ABD tarafı Huawei’e uygulanan ihracat kısıtlamalarını arttırdı (Kaynak: FT).

 

  • Çin’e yapılan yüksek teknoloji çipler ve üretim teçhizatına dair ihracatı geçen hafta Hollanda ve Japonya sınırladı.

 

 

Günümüzün petrolü çipler diye kabul ettiğimizde batı dünyasının tedarik zinciri üzerinde oldukça güçlü bir kontrolü var.

 

ABD tarafında yarı iletkenler endeksi SOX’un günlük grafiğinde uzun zaman sonra 50 gho’nın 200’ü yukarı yönlü kesme durumu var.

  • Eğer bu hafta S&P 500 endeksi 4.030 seviyesi üzerinde bir kapanış yaparsa SOX’da 3k üzeri seviyeler haftaya gündeme gelir.
  • SOX’un 12 aylık beklenen F/K’sı 20.2x. Fed riskleri eğer azalırsa (Sadece Fed toplantısı olarak düşünmeyin. ISM ve TDİ verileri de Fed riskleri açısından önemli) 22x-23x bölgesine doğru bir yolculuk başlar.

 

SOX günlük grafik:

 

Dün IMF 2023 ve 2024’e dair büyüme tahminlerini revize etti. Ekim 2022 ile kıyaslandığında;

  • Çin’in 0-Kovid politikasından uzaklaşması
  • Doğal gaz fiyatlarının gerilemesi

Büyüme beklentileri üzerinde olumlu revizyonlara sebep oldu. Majör ekonomiler arasında İngiltere’nin 2023’e dair -%0.6’lık tahmini dikkat çekici. IMF revizyonlarına dair dikkatimi çeken üç nokta;

  • İngiltere’de kötü beklentilerin devamı. GBPUSD üzerinde bu durum satış baskısı yaratır. Perşembe günü İngiltere MB’den faiz artışı sonrası “durma” sinyali alma olasılığımız arttı. Bu sabah GBPUSD vadeli kontratında 24 şubat vadeli call opsiyonlarında 1.25-1.2550-1.26 kullanım fiyatlarında satış yaparak prim topladım.
  • ABD tarafında resesyona girme olasılığı masadan kalkmadı. IMF’in baş ekonomistinin yorumu: Resesyon önlenebilir ancak bu dar bir yol. Faiz artışlarının ekonomiyi soğutacağı ve enflasyonu aşağı çekeceği kesin. (Bu maddeyi aşağıda piyasalar kısmında WSJ’da Nick’in makalesi ile beraber düşünmek lazım)
  • Baş ekonomist 2023 için global resesyon öngörmediğini belirtmiş. Yorum: Daha Ocak ayı başında IMF’in yönetici ortağı 2023’de global ekonomilerin üçte birinin resesyona gireceğini belirtmişti (IMF’de en üst mevkilerden biri olarak düşünün).

 

 

GBPUSD ve EURUSD günlük grafik:

  • Fed’in sıkılaşma döngüsüne girmesiyle iki FX çiftinin hareketinin ne kadar benzer olduğu dikkatinizi çekmiştir. GBPUSD’de aşağı yönlü beklentim EURUSD’de de 1.0650-1.07 aralığına kadar gerileme beklentim ile paralel.
  • GBPUSD’de 1.2150-1.22 arasına spot piyasa gerilerse short call’larımı vade sonunu beklemeden elde olan karları realize ederek kaparım.

 

Dün ABD endeksleri kötü kapandı ancak S&P 500 200 gho üstü kapanışlarına devam ediyor. Haftalık bazda 4.030 üstü bir kapanış yükseliş momentumunun devamı adına önemli.

  • Piyasada dün önce Asya seansında vadeli kontratlarda ve sonra ABD seansında satışları arttıran makale başlıkları aşağıda (WSJ, Nick Timiraos)

 

 

Bu makalelerden benim anladığım: Fed Tüfe tarafında Ekim-Kasım-Aralık 2022 rakamlarını aldıktan sonra daha rahatlamış. Fed’in aklında olan iki konu;

  • Maaş bazlı enflasyon riskleri
  • Büyüme/Resesyon riskleri

 

İlk noktaya dair bugün açıklanacak Q4’22 “employment cost index” ve Cuma günü açıklanacak TDİ verisi önemli. İkinci noktaya dair de bu hafta açıklanacak ISM verileri yakından takip edilecek. ABD’nin Q4’22 GDP verisi beklenti üstü olsa da özünde olumlu ayrışmanın nedeni “stoklarda” yaşanan artıştandı. Dolayısıyla ISM verileri Fed açısından Mart ayı toplantısına kadar önemli bir değişken olacak.

 

Yukarıdaki kısa paragraf dün paylaştığım “Fed 25 baz puan artış yapar ama durma sinyalini Mart toplantısına kadar verileri izlemeden vermez” düşüncesi ile paralel. Nick gibi bir WSJ yazarı olmasam da aklın yolu birJ

 

Fed’in Aralık ayı toplantısı ile yarın kararları alacağımız toplantısı arasında Aralık ayı ISM verilerinde kötüleşme net olarak görülüyor. Ancak Fed, nasıl TÜFE tarafında bir veri yetmez trend oluşması için birkaç veri üst üste görmemiz lazım dediyse aynısı büyüme bazlı veriler içinde geçerli.

 

Aşağıdaki grafikte en üst kısımda hizmetler sektörü manşet rakamında bozulma (Mavi çizgi), orta kısımda hizmetler sektörü yeni siparişlerde bozulma (Turuncu çizgi) ve en alt kısımda hizmetler sektörü girdi fiyatlarında azalma (Turkuaz) dikkat çekiyor.

 

Çin Ocak ayı PMI verileri dört ay sonra hem imalat hem de hizmetlerde (İkisi beraber) genişleme bölgesinde. Ancak detaylarda imalat sektöründe problemler daha bitmiş değil. Çin’den iyi gelen PMI verilerine rağmen petrol, bakır ve gümüşte bugün satış baskısı var.

 

Dün paylaştığım long Nasdaq pozisyonumu tutmaya devam ediyorum. Trade amaçlı bir pozisyon olduğu için paçal yapmama kuralım varJ Yatırım bazlı deseydim maliyet azalımı yapmayı düşünebilirdim.

  • Bugün seans sonrası Snapchat bilançosu ile Nasdaq’ın yarınki hareketi daha çok belirlenmiş olacak.

 

Nasdaq vadelisi günlük grafik:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.