success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

S&P 500'de 3.800 desteği

23.12.2022 11:02


  • Dün ABD üçüncü çeyrek büyüme verisine yapılan üçüncü revizyonun yılın ilk yarısı “teknik resesyon” sonrası 2.9%’den 3.2%’e yükselmesi ile piyasada satış baskısının ana nedeni olarak gösterildi. Haftalık işsizlik başvurularının da düşük seyrine devamı Fed “daha agresif olabilir” yorumlarını arttırdı. Ancak, piyasanın 2023 tavan politika faizi beklentisi hala 5%’in altında. Dolayısıyla piyasada yapılan satışlara gelen bu açıklama bana diğer fiyatlamalara baktığımda çok mantıklı gelmiyor. Örneğin FedEx bilanço sonrası yükselişine devam ediyor. İkinci el araç satışlarında önemli bir oyuncu olan CarMax günü 10% ekside açtıktan sonra 3.6% eksiye kadar toparladı. Yıl sonuna yaklaşırken düşük hacim nedenli artan volatilite daha makul bir açıklama olabilir.
  • Üçüncü çeyrek büyümesi yukarı revize edilirken “öncü göstergeler” sert bir daralma yaşadı. Resmi istihdam verileri de “gecikmeli bir indikatör”, öncü verileri ise adı üzerinde öncüJ Dolayısıyla Fed’in attığı adımların ekonomi üzerinde “gerçek resesyon” risklerini daha iyi yansıtıyor. Aşağıda öncü indikatörün resesyon sinyali grafiğini bulabilirsiniz.

 

 

  • ABD konut sektörü, tahvil piyasası ve öncü indikatörler Fed’e kırmızı bayrak sallarken, “şirketler tarafında gördüğümüz” olumsuz istihdam haberlerinin “gecikmeli” gelen resmi istihdam verilerine “daha” yansımamış olması “faiz artışlarına devam” görüşünün en büyük destekçisi. Q1’23 içinde Fed tarafından “tavan politika faizine yakınız” açıklamasını öngörmeye devam ediyorum. Pivot sinyali gelmese de durma tuşuna basılması bile piyasa adına olumlu olur. Bu sene dört tane 75 baz puan faiz artışı yaşadık. Aralık ayında Fed frene bastı. Para politikasının reel sektöre gecikmeli etkisini unutmamamız gerekiyor. Üçüncü çeyrek büyümesinin ne kadar sürekli olacağına bu açıdan da bakmak lazım.
  • Piyasanın odaklanacağı önemli noktalar: Bugün Fed’in ana enflasyon verisi olan PCE. Ocak ilk hafta Fed tutanakları ve ikinci hafta TÜFE verisi. S&P 500’de 3.800 seviyesi kapanışlarda bu hafta korunuyor. Eğer PCE verisi beklentilere paralel veya altında açıklanırsa 3.880 üzeri bir kapanışla bugün karşılaşabiliriz.
  • Bu sabah Japonya enflasyon verisi çekirdekte gene 2% hedeflemesinin üzerinde gerçekleşti. USDJPY için artık “düşüşleri al” temasından “yükselişleri sat” temasına geçiş olduğu görüşündeyim.
  • Çin tarafında yüksek frekanslı ekonomik veriler 0 kovid politikasının gevşetilmesiyle olumsuz seyrediyor (Detayları podcast’te paylaştım). Bu durumun piyasalar üzerinde ciddi bir satış yaratacağını zannetmiyorum çünkü 0 kovid politikasında gevşemenin devamı (H1’23 içinde tamamen bitirilme olası sinyali) çoklu varlık fiyatlamalarında çok daha önemli.
  • ABD’de hava koşulları bozuluyor. Olumsuz hava koşulları nedenli uçuş iptalleri var. Bu durum kısa vadede havacılık sektörü negatif fiyatlamaya neden olabilir.
  • Bilançosu sonrası FedEx yükselişine devam ediyor. Dün 3.3% primle kapattı ve S&P 500’de en iyi hisse performansıydı. Bilanço öncesi call opsiyonu alımı tavsiyemiz çok iyi bir seçim oldu. Olumsuz tarafta ise Micron var. Bilançosu öncesi $55 kullanım fiyatlı aldığımız call opsiyonu vade gününe geldiğimizde parada olmayacak gibi.
  • ABD teknoloji sektörü son 20 yılın en kötü Aralık ayını yaşıyor. Tesla’da yaşanan satış dalgası bu tarafta öne çıkıyor (Not: Tesla zorunlu olmayan tüketim sektöründe ancak bir çok teknoloji hissesi ile paralel hareket ediyor). Elon Musk dün 2 yıl süreyle hisse satışı yapmayacağını belirtti. Ayrıca, “ekonomi düzelmeye” başladığında Tesla’nın hisse geri alımı yapabileceğini söyledi. Tesla CEO’suna göre global ekonomi “mevcutta” kötü (2021 yılında kendine verdiği Technoking title’ını hatırlatalımJ). Bugün açıklanacak PCE verisi beklentime paralel “piyasa pozitif” olursa teknoloji hisselerinde (Nasdaq 100) tepki alımları ile karşılaşabiliriz.
  • Amazon 2020 Mart ayı dibine çok yakın. Aradan geçen sürede şirketin hem cirosu hem de karlılığı iyileşti. Çarpan daralması nedenli bir satış baskısı yaşandı (Yüksek enflasyon ve resesyon riskleri çarpan daralmasının ana nedenleri). Önemli bir destek seviyesi olduğu için tepki alımı bekliyorum.

 

Amazon haftalık grafik:

 

  • Eğer Fed tarafında yanılırsam resesyon risklerinin daha da artması nedenli altın fiyatları pozitif etkilenir. Yanılmazsam; dolar endeksi ve 10 yıllık reel faizlerin gerilemesi nedenli pozitif etkilenir. İşlem stratejisi olarak 26 Ocak vadeli put opsiyonlarında 1.700, 1.675 ve 1.660 kullanım fiyatlarında kısa pozisyon alarak prim topluyorum.
  • Dün WTI opsiyonu düşüncemiz gün içi iyi çalıştı. Petrolde bant hareketi devam.

 

Cuma günü ruhunu yansıtmak için kapanışı FTX’in kurucu ortağı olan SBF’in ABD’de serbest/tutuksuz yargılanma sürecinde “ailesinin evini” $250m teminat göstermesini belirtmek istiyorumJ Ana evi dediğiniz olay budur!

 

PCE verisi sonrası fiyatlamalara dair tekrardan paylaşım yapacağım.

Podcast link: https://open.spotify.com/episode/6o3dQTdYebeDJWYMKA1WSQ?si=aBQpPTTGTbybvQTV4wUwMg

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.