success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Negatif faizli tahviller stoku

21.12.2022 11:09


  • 2020 yılında $18tr seviyesine çıkan negatif faizli borç stoku 2022 yılında global MB’lerin tarihi boyutta attıkları “senkronize sıkılaşma” hamleleri ile $686 milyara kadar geriledi. Dün BoJ’un piyasaya göre sürpriz (Bize göre çoktan yapması gereken) 10 yıllık tahvil işlem bandını genişletme hamlesi sonrası Japonya 2 yıllık tahvil faizleri de artı bölgeye bu sabah itibariyle geçti.

 

Global bazda negatif faizli toplam borç stoku grafiği:

 

  • Japonya’nın yurt dışı yatırımları (Hisse ve tahvil) yaklaşık $3tr ve bunun yaklaşık olarak yarısı ABD tarafında. ABD 10 yıllık getirilerinde hafta başından beri yaşanan 20 baz puanlık yükselişin bir nedeni de BoJ’un hamlesi. BoJ’un hamlesi tahvil yatırımlarının bir kısmını yurt içine dönüşünü tetiklemiş bir adım olarak piyasada yorumlanıyor.
  • Benim açımdan 2-10 yıllık ABD tahvil makası çok daha önemli. Geçen hafta -80 baz puandan bu hafta -55’e kadar yükseldi. İki hafta önce paylaştığımız 2 yıllık vadeli kontrat long, 10 yıllık short ile makasın daralacağına işlem yap fikri güzel çalıştı.
  • ABD 10 yıllıkları teknik açıdan 3.80-3.82% aralığına kadar yükselebilir. Cuma günü açıklanacak PCE verisi sonrası 2 yıllıklar ağırlıklı, 10 yıllık getirilerde de bir düşüş bekliyorum. Dolayısıyla, direnç bölgesine bugün veya yarın yükselmesi durumunda 13 Ocak tarihli TLT üzerine yazılmış 97.5 put opsiyonunda short yapılarak getirilerdeki “olası beklediğim” PCE verisi sonrası gerilemeye dair prim alınabilir.
  • S&P 500 dün dört işlem seansında yaşadığı sert satış dalgası sonrası yatay artı bir kapanış yaptı. Aralık aylarında SPX’in geçmiş yıllar performansı ve 2022 grafiği aşağıda.  Seans sonrası FedEx ve Nike bilançoları ile vadeli piyasada SPX 0.5%’e yakın primli. 3.871 seviyesinin üzerinde kapanış olup olmayacağını takip ediyorum. Eğer olursa (Cuma günü PCE verisi nedenli olumluyum), bu sene yaşanan Aralık ayı “olumsuz” performansında yıl sonuna kadar bir miktar toparlanma görülebilir.

Jeopolitik gelişmeler, FedEx ve Nike bilançolarına dair yorumlarımı içeren podcast: Link

 

  • Altın fiyatları spot piyasada 1.815 seviyesinde. 1.840 hedefimi koruyorum. Eğer bugün jeopolitik taraftaki gelişmeler nedenli bir düşüş (Zelensky ile Biden görüşmesi sonrası eğer Putin ile görüşme çağrısı gelirse) ABD seansında yaşanırsa Ocak/Şubat vadeli 1.700/1.750 kullanım fiyatlı put opsiyonu satışı trade amaçlı düşünülebilir. Cuma günü eğer PCE düşündüğüm gibi açıklanırsa dolar endeksinde gerilemenin devamı & 10 yıllık tahvil faizlerinde tekrardan düşüş nedenli belirttiğim hedef haftanın son işlem gününde görülebilir. Q1’23 içinde altın fiyatlarının 1.900’ün üzerine çıkmasını bekliyorum.
  • Dün ABD konut sektörü verilerinden “inşaat izinleri” aylık bazda 11% düşüş yaşadı. Konut sektörü ABD’de net olarak soğuyor.
  • Bugün seans sonrası Micron Technology takvim yılına göre Q3’22 bilançosunu açıklayacak. Hisse bu sene 45% ekside. Yarı iletkenler tarafında Q1’23 için olumlu görüşe sahip olduğum için 55 kullanım fiyatlı 20 Ocak 2023 vadeli call opsiyonu alarak bilanço riskini almayı planlıyorum. Dün FedEx tarafında bilanço öncesi aldığım call bugün karlı bir çıkış fırsatı verecek.
  • Bugün ABD tarafında CB tüketici güven endeksi günün ekonomik verisi olarak takip edilecek.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.