success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

TÜFE sonrası Fed öncesi

14.12.2022 10:50


Dün ABD Kasım ayı TÜFE verisi sonrası ABD endeksleri seans açılışına oldukça güçlü başladı. Kapanışlar artı olsa da beklediğim kadar güçlü değildi. Bunun nedenleri;

  • S&P 500’ün 4.103 seviyesinde 50 haftalık ortalaması direnci ile Ağustos ayından beri ilk defa karşılaşması.
  • TÜFE verisi öncesi artan hedge miktarının açılışta azaltılması sonrası Fed öncesi yeni “uzun pozisyon” riski alınmaması.
  • Fed kararları, ekonomik projeksiyonları, nokta grafik ve Powell’ın basın toplantısı öncesi Ekim dibinden başlayan ayı piyasası rallisinde uzun pozisyonlarda bir miktar kar satışı

Olarak gösterilebilir. Dünkü veri seti ve detayları Fed’in istediği şekilde. Evet daha işi bitmedi ancak şu yorumu da yapmak şahsi görüşüme göre sığ: “Beklenti altı gelse de önceki aylara göre düşüş gösterse de detaylar olumlu olsa hala hedefe çok uzak”. Neden;

  • İlk olarak Fed’in hedeflediği enflasyonu ölçtüğü ekonomik veri çekirdek PCE.
  • İkinci olarak yükseliş hızında düşüş trendi oluşması için Powell daha önce 2-3 veri üst üste görmemiz lazım demişti. Önce Ekim ve şimdide Kasım. Trend oluşuyor diyebiliriz.
  • Üçüncü olarak para politikasının gecikmeli etkisi. Bu sene dört tane 75 baz puan faiz artışı yaşadık. Bunun etkisi 2023’de enflasyon tarafına daha da etkili yansıyacak. Para politikası ve reel ekonomi hassas bir denklem. Çekirdek enflasyonda hedefe ulaşılıncaya kadar faiz artışları devam ederse resesyon riskleri nasıl şekillenir düşünmek lazım.
  • Dördüncüsü ise piyasa fiyatlaması. Piyasa trend oluşumlarını ve beklentileri alır. Dolayısıyla Fed’in Q1’23 içinde tavan politika faizine yakınız sinyalinin gelmesi (Bir ihtimal bugün bile gelebilir) ayı piyasası rallisinden ufakta olsa bir boğa piyasasına geçiş adına önemli bir detay olur.

Dün SPX gün içi primlerin büyük kısmını geri vermiş olsa da ne tahvil ne FX ne de emtia tarafında TÜFE sonrası ilk oluşan fiyatlamalardan ciddi bir düzeltme olmadı.

  • EURUSD 1.06 ve altın 1.792 direnç seviyelerinin üzerine çıktıktan sonra bugün de 1.0630 ve 1.810 seviyelerinden işlem görüyor. ABD 2 yıllık tahvili faizinde görülen sert düşüş kapanışa kadar devam etti. 2-10 yıllık makasında bahsettiğimiz daha az eksiye gitme çalıştı/çalışıyor. ABD 10 yıllıkları bugün itibariyle gene 3.5%’un altında.   

 

Bugünkü Fed toplantısında;

  • Tek sayfalık özet tutanakta “ongoing rate increases” cümlesinde “ongoing” kısmı piyasanın odak noktası. Bu toplantı olmasa da Şubat ayında bu kelimenin kalkmasını bekliyorum.
  • Nokta grafikte 2023 politika faizinin 5% civarı olması önemli. Ekonomik projeksiyonlarda 2023 büyüme verisinde aşağı ve işsizlik oranında yukarı revizyon bekliyorum.
  • Powell’ın basın toplantısında değişken çok. Bu tarafı bugün podcast’te detaylandırmaya çalıştım.

 

Fed sonrası hızlı bir özet mail geçeceğim.

 

Dün ABD politika tarafında TikTok tarafında geçen haberler önemliydi. Sosyal medya platformlarında ABD’li şirketlerin reklam gelirlerini 2023’de arttırabilecek bir haber akışı ile karşılaştık. Meta (FB), Snapchat ve Pinterest’in sene başından beri performans grafiği aşağıda (100’den başlayıp mevcut seviyeler kayıpların büyüklüğünü gösteriyor). Fed tarafında bugün yanılmazsam bu tarafta oluşan haber akışlarıyla bu üç hissede yakın vadede tepki alımları artabilir.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.