success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Altın 200 gho üstünde ve DXY aşağısında

02.12.2022 11:26


Dolar endeksinde düzeltme süreci devam ediyor. 2021 Haziran ayından beri DXY ilk defa 200 gho’nın altında bir kapanış yaptı.

  • ABD Ekim ayı çekirdek PCE verisinde aylık bazda beklenti altında yükseliş
  • ISM imalat endeksinde fiyatlar alt kaleminde  Kasım ayında da Ekim ayına paralel daralma bölgesinde açıklama
  • Japonya MB tarafından 2022 aşırı gevşek para politikasında sıkılaşma sinyali (Aralık toplantısında verim eğrisi kontrolü daha üst bir seviyeye çekilecek gibi)

DXY satışlarının dün ve bu sabah devamına neden oldu. DXY düzeltme sürecinde ana nokta: Önce Fed freni (Aralık cepte) ve sonra Q1’23 içinde tavan politika faizine yakınız açıklaması (Yavaş yavaş Fed bunu işliyor).

 

DXY günlük grafik:

 

EURUSD’de 1.0550-1.06 arasından taktiksel kısa pozisyon açma planımda bir değişiklik yok. Bu beklentim gerçekleşse (1.06’dan 1.0470’e gerileme) bile Yen nedenli (USDJPY’de düşüşün hızlanması) DXY’ın 200 gho altında işlemlere devam edeceği görüşündeyim.

 

  • Savaş risklerinde gidişata dair önemli bir gelişme dün Biden’dan geldi. Putin ile görüşebileceğini belirtmesi “masaya oturma” olasılığını arttırıyor. Bu durum enerji bazlı emtialar ve enflasyon risklerinin gidişatı adına önemli.
  • Avrupa tarafından Rusya’ya uygulanması öngörülen “tavan petrol fiyatı” $60 olarak haber akışlarında karşımıza çıkıyor. Bu seviye mevcutta Rusya’nın iskontolu satışlarından çok ayrışan bir seviye değil. Ancak, tavan fiyat uygulaması 5 Aralıkta resmi bir şekilde gerçeklik kazanırsa dinamik bir yapıda olacak. Zaman geçtikçe tavan fiyat dinamik bir şekilde ayarlanacak.

 

  • Pazar günü OPEC+’dan arz azalımına dair majör bir karar Pazar günü beklemiyorum. Hem Avrupa tarafında konuşulan tavan fiyatın çok aşağıda olmaması (Rusya satışlarına devam eder düşüncesinde) hem de OPEC+ beklentim nedenli (Majör bir arz azalımı olmaması) petrol fiyatlarında gelecek hafta bir gerileme bekliyorum (Talep yönlü riskler. ISM imalat dün manşette Mayıs 2020’den beri ilk defa daralma bölgesinde açıklandı).

 

Hem DXY’da yaşanan satışlar hem de ABD tahvil faizlerindeki gerilemeler S&P 500’ü 200 gho üstünde tutmaya devam ediyor. ABD 10 yıllıklarında teknik açıdan eğer 3.50% altında bir kapanış yaşanırsa 3.26-3.30% doğru düşüş devam edebilir. Bugün açıklanacak TDİ verisi S&P 500, DXY ve 10s açısından önemli. Kötü veri (Manşetin 200k altında gelmesi ve/veya işsizlik oranının 3.7%’in üzerine çıkması) mevcut fiyatlama dinamiğinin devamına neden olur.

  • Teknoloji/iletişim hizmetleri uzun, enerji hisseleri kısa mantıklı bir karşılıklı işlem yapısı.

 

Altın fiyatlarında $1.610-$1.620 aralığından başlayan yükseliş Haziran 2022’den beri ilk defa 200 gho (1.796) üstü kapanış ile devam ediyor. 1.842’de 2022 zirve-taban seviyelerinin 50% fibo düzeltmesi var. Bu noktaya kadar yükselişin devamı aşağıda 200 gho korunduğu sürece beklenebilir (Not: 2023 altın tam yıl pozitifim. Bu paylaşım kısa vadeli fiyat seviyelerini merak edenlere)

 

Altın günlük grafik:

 

  • CRWD dışında bilanço sonrası yaşadığı kayıpları hafifçe toparlıyor. Siber güvenlik temasında olumlu görüşüm devam ediyor (CIBR). Çin teknoloji şirketleri iyi gidiyor (PDD dün  83.7’den kapattı). Netflix 330’da bulunan gap’i kapayacak gibi (Dün kapanış 315).

 

Bulut sistemler tarafında faaliyet gösteren SNOW iyi bir bilanço açıkladı. Dün 8% yükseldi. Aşağıdaki grafite düşüş trendi yukarı kırılırsa yükseliş hızlanır.

 

SNOW günlük grafik:

 

SNOW’un bilançosu sonrası analistlerin 12 aylık hedef fiyatları güncellemesi (Kaynak: Bloomberg)

 

Bugün DocuSign bilanço açıklayacak. Hisse bu sene 70% aşağıda. ABD 10 yıllıklarda yaşanan gerileme bu tarz “uzun durasyon içeren teknoloji” şirketleri adına olumlu. İyi bir bilançoda +20% bir hareket yaşanabilir. Temkinli olmak adına bilanço sonrası long pozisyon bakmak lazım. WDAY’de paylaştığımız gibi. WDAY’de bilanço sonrası yükseliş devam ediyor. 174-175 aralığı bugün “TDİ verisinde kötü bir detay alırsak” gerçekleşir.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.