success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Ham maddeler - Kasım ayı performansları

27.11.2022 02:18


Yoğun program nedenli Pazar günü bu paylaşımı yapıyorum.

 

Kasım ayında riskli varlıklarda (Hisse endeksleri başlıca) Ekim ayında gördüğümüz ayı piyasası rallisi Kasım ayında da devam ediyor. S&P 500 Ekim ayını 8% primle kapattıktan sonra Kasım ayında 4% primli. Fed’in faiz artışlarında artık “eğrinin gerisinde kalmadığı” görüşü Kasım ayı toplantı tutanaklarında “fren sinyali” ile daha belirgin. Ayı piyasasından olası bir boğa piyasasına geçişi konuşmak içinse “cari enflasyon” verilerini takip etmeye devam ediyoruz. Bu hafta Ekim ayı PCE verisi ve 13 Aralık Kasım ayı Tüfe verisi piyasa fiyatlamaları açısından kritik tarihler.

 

  • Riskli varlıklarda Kasım ayında yaşanan olumlu gidişat (İlk grafik) ham madde tarafında “endüstriyel metaller” tarafına da iyi bir şekilde yansıdı. Çin’in 0 kovid politikası ile ilgili “protestolar” bu hafta sonu hızlandı. Ayrıca, Cuma günü bankaların zorunlu karşılıklarına 25 baz puan Çin tarafında indirim gelirken konut sektörünü rahatlatmak adına $160 milyarın üzerinde kredi paketi hafta içi açıklandı.
  • Özetle, geçen hafta Dow Jones Sanayi Endeksi Ağustos ayı tepesinin üzerinde bir kapanış (İkinci grafik) eğer S&P 500 tarafına da yansırsa (Bu hafta ABD ekonomik takvim çok yoğun. TDİ, ISM imalat, PCE, açık iş pozisyonları ve Powell’ın konuşması var), endeks 4.060 seviyesinde bulunan 200 gho üstünde kapanış yapıp ilk olarak 4.120-4.150 bölgesini hedeflerse (Ağustos tepesi 4.200-4.250 bandı) endüstriyel metallerde olumlu seyrin devamını görebiliriz.
  • Endüstriyel metaller için (Şu ana kadar üçüncü kez endüstriyel metaller yazıyorum:)) resesyon riskleri de önemli faktör. ABD’de kara Cuma satışları ve özetle tatil sezonuna başlangıcı geçmiş yıllarda yaşanan büyümeyi içermese de tüketicilerin “ağır bir resesyonu” önleyebilecek pozisyonda olduğuna işaret ediyor. E-ticaret satışları $9 milyarı geçerek (Kaynak: Adobe) yeni bir rekor gerçekleştirdi. Siber hafta satışları (Şükran gününden Pazartesi gün sonuna kadar geçen zamanda yapılan e-ticaret satışları) $34.8 milyara ulaşması bekleniyor (Yıllık bazda 2.8% büyüme). Özetle, ABD tarafında hafif resesyonu endeksler “kabaca fiyatladı” ve eğer Fed oyunu bozmasa da (Q1’23 de 5% civarı tavan politika faizi düşünceme paralel bir şekilde ilerlemesi) ağır bir resesyonu tüketiciler “şimdilik” önleyecek gibi (İşsizlik oranı artacak ama roketlemeyecek). Avrupa tarafında da PMI/güven endeksleri başlıca korkulan ağır resesyonun o kadar da ağır olmayacağına işaretler gelmeye başladı. Yanlış anlaşılmasın: Avrupa’da hala ağır bir resesyon gündem de. Sadece korkulan kadar kötü olmayabilir. Bu uzun bullet pointin ana noktası: Bakır ve gümüş için şartlar iyileşiyor:)

 

 

  • Tahıl anlaşması buğday tarafına fiyatlamada net negatif yansımaya devam ediyor. Petrol fiyatlarında gerileme, tarımsal ham maddelerde gerileme ve perakendecilerde stokları azaltmak adına yapılan tatil sezonu iskontoları açıklanacak cari enflasyon verileri için umutları arttırıyor…

 

Dow Jones Sanayi Endeksi günlük grafik:

 

  • Değerli metaller yükseliş tarafında bu ay ikinci sırada (+8%). Altın için 2023 olumlu görüşümü koruyorum. 1.610-1.620 içinde bulunduğumuz döngüde taban nokta olmuş olabilir. ABD verim eğrisi “resesyon risklerini fiyatlıyor” (Bu aşamada hafifi geçeceğini: İşsizlik oranının 3.7%’den 4.3-4.5% aralığına 2023’de yükseleceğini baz senaryo alıyorum). Tam 22 hafta sonra BYF’ler altında “alım tarafına geçti. Burası çok önemliJ 22 hafta boyunca BYF’ler satmasına rağmen 1.610-1.620 bölgesi aşağıda korundu. Özetle, kısa vadede 200 gho (1.800) hedef. 2023’de 1.900 üstü rakamlar beni şaşırtmaz.

 

Mavi çizgi toplam BYF pozisyonlarını, turuncu spot altın fiyatını ve çubuklar haftalık BYF pozisyon değişimlerini gösteriyor.

 

Petrol tarafında risklerin arz tarafından talep tarafına geçtiğini yazma sayımı son 3 ayda unuttumJ ABD tarafı Chevron’a Venezüella üretimine devam etmesi için de izin vermiş. Bu hafta OPEC+ toplantısı var. Brent petrol’de 83 desteği kırılırsa 75-80 aralığı gündeme gelir. 5 Aralıkta G7 ülkelerinin Ural (Rusya petrolü) için “tavan fiyatı” yaptırımlar kapsamında açıklaması lazım. Yoğun bir diyalog süreci Avrupa ülkeleri tarafında yürütülüyor. Özetle, tavan fiyat olsa da çokta aşağı bir noktada olup Rusya’nın arzını “reel ticarette” etkilemeyebilir… Teknikçiler 83 desteğinden kısa vadeli long denemesi belki yapabilirler ancak petrolde düşüşleri al temasından yükselişleri sata geçtiğimiz unutulmamalı…

 

Paylaşımı hazırlarken sayısız uzaktan bağlantı problemleri ve veri ulaşımı sorunları ile karşılaştım. Gönül isterdi ki teorikte olan pratiğe yansısaJ Var bir hayalimiz…

 

Mutlu Pazarlar.

 

ABD 3 ay vadeli faizler eksi 10 yıllık tahvil faizi grafiği:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.