success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD Perakende satışlar (Ekim 2022)

16.11.2022 05:19


Beklentilerin üstünde bir manşet rakam ile karşılaştık. Ekim ayında perakende satışlar aylık bazda 1.3% artış gösterirken (Beklenti 1%) yıllık bazda 8.3%’lük bir büyüme var. Manşette aylık rakam Şubat 2022’den beri en iyi artış. Detaylarda;

  • Araç, yedek parça ve petrol satışları dışı kalem 0.9% aylık olarak artmış. Haziran 2022’den beri en iyi büyüme. Yorum: Çekirdek perakende satışların Ekim ayında korkulan kadar kötü olmadığını gösteriyor. Bu kalemde beklenti Eylül ayı verisi olan 0.6%’den 0.2%’e gerilemeydi. Gerçekleşen 0.6%’den 0.9%’e yükseliş oldu. 2023’e dair “sert bir resesyon” olasılıklarını azaltan bir açıklama. Hafif bir resesyon beklentisinin (S&P 500’ün tepe noktasından 20%-25% düşmesi. İşsizlik oranının 4.5%-5% bandına yükselmesi) zaten bu sene fiyatlandığı “kabaca” söylenebilir. Tabi top hala Fed tarafında… Faiz artış sürecini ne noktada bitireceği bu denklemde önemli olacak…
  • E-ticaret satışları aylık bazda 1.2% artmış. ABD’de toplam perakende satışların 16%’sı e-ticaret üzerinden. Yorum: Bu rakamın 5 yıllık bir süreçte 5% daha artması e-ticaret şirketlerine “sadece ABD’den” ekstra $400 milyarlık yıllık bir ciro pastası yaratacak. Bu rakamda toplam perakende satışlarda büyüme dahil bile değilJ Sadece mevcuttan alınan payın 16%’dan 21%’e yükselmesini düşünün… Amazon’un ABD e-ticaret pazarında liderliğinin önemi bu basit hesaplamada daha iyi anlaşılıyor.
  • Elektronik ürünler, hobi/kitap gibi kalemler ve büyük mağaza/AVM grubunda aylık bazda satışlar bir önceki aya göre düşüş göstermiş.
  • Benzin istasyonları satışları Eylül ayında 3.7% düşmüştü (Benzin fiyatlarında gerileme nedenli). Ekim ayında 4.1% artış var.

Piyasa tarafı;

  • S&P 500’de ayı piyasası rallisinin 4.080 hedefli devamını destekliyor.
  • Dolar endeksinde 104.95 seviyesine kadar geri çekilme beklentim devam ediyor. EURUSD 200 gho (1.0420) üstü bir deneme daha yapabilir. Bugün açıklanan Avrupa  finansal istikrar raporu da EUR açısından önemli. 200 gho üstünde kalıcı olmakta zorlanacak bir EUR’ya rapor işaret ediyor (Gelecek ay başlaması planlanan AMB bilanço azalımı sürecinde çok dikkat edilmeli yorumu nedenli). Dolayısıyla eğer 1.0420 üstü bir kapanış gerçekleşip teknik açıdan 1.0550-1.06 bölgesine gidiş olursa taktiksel bir (Cool:)) “kısa pozisyon” açma düşüncem var.
  • ABD 10 yıllık tahvil getirileri 50 gho altında işlemlere devam ediyor. Bu tarafta S&P 500’de alımların devamını destekliyor.
  • Altın hedef 1.800-1.805 aralığı (Bıkmadan, usanmadan yazmaya devam ediyorum:))

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.