success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Piyasalar ve vadeli kontratlarda fon pozisyonları

04.10.2022 11:30


S&P 500 dördüncü çeyreğe 2009’dan beri en iyi ilk gün performansı ile başladı. Endeks günü 2.6% primle sonlandırırken alımların nedeniler olarak;

  • Teknik açıdan aşırı satılmış olması
  • Kurumsal yatırımcılarda düşük hisse oranları (Yüksek nakit pozisyonlar)
  • ABD imalat sektöründe güç kaybı (Fed’in politika faizinde 2023 tavan noktasında piyasa 25 baz puan düşen fiyatlama yaptı)
  • Dolar endeksinde kar satışı ve ABD 10 yıllıklarında kar alışı gösterilebilir.

Ayı piyasası rallileri 5%-10% arası getiri “genellikle” sunar. Endekste 3.800-3.875 bölgesine doğru kısa vadeli yükseliş hareketinin devamını bekliyorum. Ancak hala tema “ayı piyasası rallisi”

 

S&P 500 günlük grafik:

 

Dün Credit Suisse özelinde daha çok araştırma yaptım. Konuyu bugün podcastte kapsamlı işledim. Podcast link: Twitter Çılgınlığı: Credit Suisse

  • Özetle ortada “ani bir iflas riski/solvency problem” yok. Şirketin yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi kısımlarını yeniden yapılandırması için likiditeye ihtiyacı var. Bunu da aslında “yapılandırılmış finansal ürünler portföyünü” satarak sağlayabilir. Piyasa düşene vurun mantığında olaya yaklaşıyor. Ancak, piyasanın atladığı taraf süreci yöneten takımda 2016 DB krizini yöneten kişinin de oluşu. Dolayısıyla bu tarz “yeniden yapılandırma” durumuna hakim bir yönetim söz konusu. Yorum: Eğer şirket finansal ürünler portföyünü satmayı kotarabilirse (İki alıcı masada var) hissede sağlam bir ralli yaşanabilir. Dün CS hissesi 12% düşüşten yatay bir kapanış ile Avrupa seansını sonlandırdı. Bir diğer nokta şirket Q3 rakamlarını önceden açıklayarak sermaye ile ilgili “sosyal medyada” dolaşan çılgınlıkları da önleyebilir.

 

Gümüş sonunda dün sağlam bir yükseliş yaşadı. Kısa pozisyonların kapatılmaya başlandığını düşünüyorum. Kısa vadede spot piyasada 200 gho seviyesine kadar (yaklaşık $22) yükseliş devam edebilir.

  • Dün endüstriyel metaller gümüş kadar iyi performans göstermedi. Gümüşün de bir değerli metal olduğunu piyasa tekrardan hatırladı. Artan jeopolitik riskler nedenli iyi bir short squeeze- yaşandı.  

 

Gümüş spot piyasa günlük grafik:

 

Altın için spot piyasada gelecek hafta açıklanacak TÜFE verisi öncesi düşüş trendinin kırılmasını bekliyorum. $1.770 seviyesine kadar bir yükseliş yaşanabilir. Dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık getirilerinde düşüş S&P 500’e nasıl olumlu yansıyorsa (Tepki alımı temasında), altın için de pozitif. Artı değerli metale jeopolitik riskler nedenli hedge etme talebi de artıyor.

  • Artan reel getiriler nedenli altın tarafında BYF’lerde 16 hafta üst üste çıkış gerçekleşmişti. Bunun tepki girişleri de piyasada kayda değer fiyat hareketi ile olacaktır.

 

Altın spot piyasa günlük grafik:

 

20-27 Eylül arası fonların vadeli kontratlarda pozisyon değişimleri aşağıdadır.

  • Gümüşte sağlam bir kısa pozisyon kapanışının dün yaşandığı bu tablodaki 8k kontrat net kısadan anlaşılıyor. Altın tarafında ise 43k net kısa pozisyon var. Altın için kısa pozisyonların kapatılmaya başlaması fiyat hareketinde çok daha yukarı seviyeleri karşımıza çıkarabilir.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.