success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Fed toplantısı sonrası

22.09.2022 11:20


Dünkü faiz kararı ve yancılarını (Ekonomik projeksiyonlar, nokta grafik ve basın toplantısı) bir bütün halinde değerlendirdiğimde ortaya çıkan sonuç: “2023’de global resesyon riskleri artıyor”. Powell’ın basın toplantısında resesyon risklerine dair yorumu “Kimse gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmiyor” olurken yumuşak iniş olasılığının oldukça azaldığını belirtmesi (2023’e dair ekonomik projeksiyonlardan da net olarak görülen durum) özünde “Resesyon olacak ama ne kadar derin/sert gerçekleşecek” tarafını bilmiyor demek ile aynı. Podcast link: Powell: Resesyonu Kimse Bilmiyor

  • Fed üyelerinin büyümede aşağı yönlü ve işsizlik oranında yukarı yönlü risklerin arttığına dair görüşlerini içeren aşağıdaki grafik bu durumu net olarak ortaya koyuyor.

 

 

75 baz puan artış ile politika faizi 3.25%’e ulaştı. Ekonomik projeksiyonlarda 2023’e dair reel büyüme beklentisi 1.7%’den 1.2%’e düşürülürken işsizlik oranı beklentisi 3.9%’den 4.4%’e yükseldi.

  • İşsizlik oranını beklentisinde artış yaklaşık olarak 1.3 milyon işsize denk geliyor.
  • Reel büyüme beklentisindeki 1.2%’de trendin (2%) oldukça altında (Resesyon risklerinin arttığına dair önemli bir işaret)

 

Resesyon risklerinin arttığına dair diğer önemli sinyal nokta grafite 2024’e dair üyelerin politika faizi beklentisinde oldukça ayrışan öngörüleri. 2.5%-4.5% arası bir dağılım var. Bunun anlamı bazı üyeler “sert bir resesyon” bekliyor. Bu tarafı 12 Ekim tarihinde alacağımız tutanaklarda daha net göreceğiz. Nokta grafikte diğer öne çıkan noktalar;

  • 2023’e dair politika faizi beklentisi 4.6% (Piyasa Fed kararı öncesi 4.5% bekliyordu)
  • 2022 Kasım ve Aralıkta toplamda 125 baz puan artış bekleniyor

Basın toplantısında Powell “Fed’in frene basma” düşüncesini “bir notada” olacağını tekrarladı. Ancak daha o noktaya yolun olduğunu da “net olarak” belirtti. Endekse gün içi alımların gelme sebebi buydu. Ancak ne dolar endeksi ne de tahvil getirileri, endeksteki alımları destekledi. Fed’in frene basması için öncü koşul cari TÜFE verisinde “aylık çekirdek” rakamda düşüş hızına dair kanıt alınması. Ağustos ayı TÜFE verisinde bu kanıt alınmadı. Bu toplantıda 75 baz puan artış gerçekleşti. Eylül ayı TÜFE verisi 13 Ekim tarihinde (Tutanaklardan bir gün sonra) açıklanacak. Eğer gene kanıt alınmazsa Kasım’da da 75 baz puanlık bir artış masada. Büyük resimde ise 100,75 veya 50 değil artık konu. Resesyon 2023’de olacak mı? (Olasılıklar ciddi oranda arttı) ve ne kadar derin/sert olacak (İşsizlik oranında ne noktaya kadar yükseliş olacak?) soruları “global varlık fiyatlamalarını” belirleyecek.

 

ABD endeksleri gün içi fiyatlama grafiği:

  • Frene basma sözünün olumlu etkisi “resesyon olasılıklarının” ciddi oranda artması ile geri verilerek günün en düşüklerinde seans sonlandı.

 

Fed sonrası varlık fiyatlamalarına dair görüşlerim;

  • Güçlü dolar teması devam. Dolar endeksinde 112.8 direncini takip ediyorum. EURUSD’de 0.9750 desteğini takip ediyorum.
  • Güçlü dolar temasının devamı “gelişmekte olan piyasalar” için negatif.
  • ABD 2 yıllık getiriler 4%’ün üzerinde. Daha da önemlisi 2-10 yıllık makas eksi 50 baz puan seviyesinde (2023 resesyon sinyali bu taraftan gümbür gümbür geliyor). ABD 10 yıllık getirilerinde 3.70%-3.75% bandına doğru bir hareket ilk aşamada (3.5% aşağıda korundukça) bekliyorum. ABD uzun vadeli tahvillerine bir noktada resesyon riskleri oldukça arttığı için talep gelecek. Ancak o noktayı kestirebilmek adına Fed’in ne noktaya kadar politika faizini arttıracağını “net olarak” anlamamız gerek. Şimdilik 10 yıllıklarda 4% seviyesinin görülmesi bile piyasa katılımcılarını şaşırtmaz.
  • Şirket tahvilleri ve devlet tahvilleri makası açılmaya devam edecektir. Vix endeksinde dün 30 seviyesi görüldü. 35’e kadar yükseliş şaşırtıcı olmaz.
  • Resesyona dair net fiyatlama bilgisi (yayalım): Petrol düşer ve altın yükselir. Endüstriyel metaller iyi performans göstermez.
  • Resesyon zamanlarında sağlık hizmetleri, altyapı ve zorunlu olan tüketim diğer sektörlere göre daha iyi performans gösterir.
  • S&P 500’de Haziran dibine gidiş “yeni bir enflasyon verisinde” düşüş kanıtı göreceğimiz zamana kadar söz konusu. Teknik açıdan 3.900-3.915 direnç bölgesi geçilmeden kısa vadeli de olsa uzun pozisyon denemesi çok riskli. 3.666’ya kadar geri çekilme “şimdilik” masada.
  • S&P 500 için 2023 kar beklentilerinde hatırı sayılır bir aşağı revizyon sürecine gireceğiz. Beklenen F/K oranlarına çok odaklanılmaması gereken birkaç aylık süreç var önümüzde.
  • Büyüme bazlı teknoloji şirketleri artan tahvil getirileri nedeniyle negatif ayrışmaya devam edecektir. Ancak mega sermayeli teknoloji şirketleri (Apple ve Microsoft gibi isimler) güçlü bilançoları nedenli bir noktada tekrardan öne çıkacak (Haziran dibini görmemiz durumunda bu tarafa tekrardan talep artabilir). Microsoft bu hafta temettü miktarında 10% artış yaptı.
  • Bitcoin ve kripto dünyası için hem tahvil getirilerinde yükseliş hem de S&P 500’de düşüş hiç iyi değil. Bitcoin’de 17.5k desteği test edilir. Aşağısına geçersek satış baskısı artar.

 

Fed toplantısında diğer öne çıkan noktalar;

  • Konut sektöründe “düzeltme” sürecinin devamı bekleniyor.
  • Şimdilik mortgage bazlı tahvillerin piyasaya direk satımı söz konusu değil.
  • Enflasyonla mücadele tam gaz devam. Resesyon riskleri artmış olsa da öncelik enflasyonu düşürme.
  • Tüketici harcamaları ve üretimde ivme kaybı var.

 

Biden’nın BM konuşması, Japonya faiz kararı ve İngiltereden gelecek faiz kararına dair yorumlarımı podcast’te bulabilirsiniz. Dolar endeksi bu sene 15% getiri sağladı. Kısa zamanda da kral dolar temasında değişiklik olmayacak gibi. Altın ise hedge amaçlı portföylerde ağırlığı arttırılması gereken bir enstrüman.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.