success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Fed Toplantısı Öncesi

20.09.2022 03:19


Yarın gerçekleşecek Fed para politikası toplantısı (FOMC) öncesi genel resmi göstermek adına bu paylaşımı yapıyorum. Öne çıkacağına inandığım ana noktalar;

  • Fed kaç baz puan artış yapacak?

Bloomberg anketine 96 ekonomist tahmin girdi. Sadece iki ekonomist (Nomura ve UCLA Anderson School of Management) 100 baz puan artış bekliyor. 89 ekonomist 75 baz puan artış ön görürken, 5 ekonomist 75’den az bir tahminde bulunmuş. Vadeli piyasalardan alının fiyatlamalarda 75 baz puan 100% fiyatlanırken, an itibariyle 100 baz puan için 25%’in altında bir olasılık var. Ağustos ayı TÜFE verisi Fed’in sessizlik zamanı içinde geldi. Veri sonrası WSJ veya başka bir haber yayını kullanılarak Fed üyelerinden 100 baz puana dair bir sinyal piyasaya verilmedi. Özetle, 75 baz puan cepte ve 100 baz puan büyük sürpriz olur. Benim de tahminim 75 baz puan artış yapılacağı yönde.

 

  • Nokta grafikte nasıl değişimler olur?

Piyasa iki detaya bu alanda oldukça önem verecek. İlki 2023’e dair medyan tahminin 3.75%’den ne kadar yukarı revize edileceği? İkincisi ise uzun vadeli faiz oranının 2.5%’dan yukarı revize edilip edilmeyeceği?

İlk noktanın önemi: Piyasa Mart 2023 için 4.5% politika faizi fiyatlıyor (Politika faizinde tavan noktanın burası olması bekleniyor). Eğer medyan rakam bu seviyenin üzerine çıkarsa “piyasanın beklediğinden” daha şahin bir Fed önümüzdeki altı aylık süreçte olacak.

İkinci noktanın önemi: Haziran ayında paylaşılan nokta grafikte uzun vadeli faiz oranı (Terminal rate) 2.5% olarak belirtilmişti. Bunun anlamı yarınki faiz artışı ile ekonomiyi “yavaşlatma bölgesine” politika faizi ulaşmış olacak (Restrictive policy rate) . Eğer uzun vadeli faiz oranlarında kayde değer bir yukarı revizyon yapılırsa yarınki 75 baz puanın “sıkılaştırma” etkisi düşünüldüğü kadar güçlü olmaz. İşte bu nokta 100 baz puanlık artışa dair en önemli risk faktörü. 75 beklentimde (Diğer 89 ekonomist ile beraber. Not: Özünde mühendisimJ) gol yersem bu taraftan gelecek.

 

Haziran ayında paylaşılan nokta grafik:

 

  • Ekonomik projeksiyonlarda nasıl değişimler olacak?

2023 reel büyüme beklentisinde 1.7%’den ne kadar aşağı revizyon olacağı ve gene 2023 işsizlik oranı beklentisinde 3.9%’dan ne kadar yukarı revizyon olacağı bize Fed’in “yumuşak inişe” hala inanıp inanmadığını işaret edecek. 2023 için reel büyümede aşağı ve işsizlik oranında yukarı revizyon bekliyorum. Haziran ayında 2023 için büyüme beklentisi 2.2%’den 1.7%’ye revize edilirken 1.7%’nin tahmin bandı 1.3%-2% arasıydı. Haziran ayında en düşük beklenti 1.3% olduğu için bu seviye veya altına medyan rakamın revize edilmesi “yumuşak inişe” inanışın azaldığını (Gerçek resesyon ihtimalinin arttığını) vurgular. Ayrıca, 2023 büyüme beklentisi tahmin aralığında en düşük rakamın ne olacağına bakılması önemli bir detay olacak. 2023 İşsizlik oranında 4.1% veya üzeri bir beklenti ile karşılaşacağımızı düşünüyorum. 2023’e odaklanmamın nedeni para politikasında “pivot” beklentisinin (Sıkılaşmadan gevşemeye geçiş) piyasada 2023’ün üçüncü çeyreğinde olacağına dair fiyatlama yapılması.

 

Haziran ayında paylaşılan ekonomik beklentiler:

 

  • Bilanço büyüklüğünde azalış hızında iki kat artışa çıkış nasıl bir etki yaratır?

Fed Eylül ayı itibariyle $47.5 milyar aylık azalım miktarını iki katına çıkarıyor ($95 milyar). Bu tarafta da iki nokta önemli. İlki aylık bazda vadesi gelen tahvil miktarı ne kadar? İkincisi yeniden yatırıma dönmemesini piyasada karşılayabilecek talep bulamakta güçlük çekilir mi? Hazine tarafında vadesi gelenlerin büyüklüğü aylık 60 milyar azalımı karşılamakta zorluk çekmez. Ekstra talep noktasında da 10 yıllık getirilerin nominal olarak 3.5% ve reel olarak 1.2%  seviyesinde bulunması özel sektör tarafından (Emeklilik fonları başlıca) Fed’in yeniden yatırıma dönüşmeyen kısmına talep problemi olmayacağına işaret. ABD tahvil getirilerinde yükselişin asıl nedeni politika faizinde yükseliş hızının 2022’de oldukça yüksek olması. Fed yıl sonuna kadar ABD tahvillerinde majör yatırımcılar arasında 50% ağırlığın üzerinde kalacak. Dolayısıyla, hazine tahvilleri tarafında şimdilik “likidite veya talep” yönlü QT nedenli sıkıntı olmaz. Diğer taraftan mortgage tarafının hikayesi farklı. Burada vadesi gelenlerden aylık 35 milyarlık bir seviyeyi aylık bazda “her ay” bulması kolay olmayabilir (Mortgage tahvillerinin 30 yıllık yapısı ile ABD hazine tahvillerinin 10 yıllık yapısı gereği oluşan vade farkı). Fed “zorunlu olarak” önümüzdeki aylarda “piyasaya MBS satmak” durumunda kalabilir. Bu oldukça önemli bir konu (30 yıllık mortgage oranlarının 6% seviyesinin üzerinde olduğu günlerde daha da önemli) ancak bu kısmı detaylandırmanın zamanı “yarın değil”. Eylül ayı tutanakları sonrası bu kısma (MBS tarafı) değinmekte yarar var. Yarın özelinde bilanço büyüklüğüne dair majör bir risk yok.

 

Fed bilanço büyüklüğü:

 

  • Basın toplantısında ne öne çıkar?

Derya deniz cevap yelpazesine sahip soruya geldikJ Benim için en önemli iki nokta JH toplantısında cari enflasyona (Çekirdek taraf), enflasyon beklentilerine göre daha çok öne çıkarılmasıydı. Bu nedenle Cuma günü MÜ güven endeksinde 1 yıllık enflasyon beklentilerinde gerileme olsa da hisse piyasasına alım gelmedi. Enflasyon beklentileri ile cari enflasyon durumu arasında basın toplantısında nasıl bir denge yaratacağı önemli olacak. Eğer JH’da söylediğini tekrarlarsa (Cari tarafın öne çıkması) frene basma ile ilgili yakın zamanlı bir beklenti oluşmaz. Tek tek açıklanan enflasyon verilerinde çekirdekte aylık ve yıllık değişimler sonrası frene basma ile ilgili düşünceler değişir. İkinci noktada sıkılaşma sürecinde büyüme ve işsizlik bazlı yan etkilerde JH’da olduğu gibi soğuk kanlı bir şekilde negatif sonuçları kabul edecek mi? Akıl ve mantık JH toplantısı yakın tarihli olduğu için ve sonrasında cari enflasyonda manşet tarafta iyileşme olmadığı için basın toplantısında çokta fazla bir ayrışma olmayacağına işaret ediyor (JH ile karşılaştırıldığında).

 

  • Piyasa fiyatlamaları nasıl olur?

Yukarıda tek tek maddeleri belirttim. Fiyatlama kısmında “kalıcı tarafı” anlamak için sadece bu toplantıda kaç puan arttırdı sorusundan çok daha kapsamlı noktalar var. Örneğin,75 arttırıp 2023 politika faizini 4.5% üzerine işaret edip 2023 büyüme beklentisinde ciddi aşağı revizyon yaparsa 75 kararı sonrası bir alım gelse de diğer değişkenler nedenli sonrasında önemli ölçüde satış yeriz. Kalıcı bir alım olması için 75 baz puan artış, 2023’de politika faizinin 4.5%’dan az, büyümede ciddi bir aşağı revizyon olmaması ve basın toplantısında enflasyon beklentilerinde düşüşe vurgu ile “frene basma” temasının tekrardan oluşması gerekir.  Fiyatlamaya dair sağlıklı analiz ancak Fed toplantısında yukarıdaki değişkenleri aldıktan sonra yapılması olur. Şahsi beklentilerim: 75 baz puan artış, 2023 politika faizi beklentisi 4.25%-4.5% aralığı, 2023 reel büyüme beklentisi 1.3%-1.5% aralığı ve basın toplantısından “cari enflasyona” vurgunun (Yakın zamanda frene basma olmayacak) devamı. Bu durum S&P 500’de kısa vadeli bir alım yaratabilir (Bakın 75 yaptı nedenliJ) ama sonrasında gene satış yeriz. Dolar endeksi bir miktar geriler (EURUSD 1.02-1.025 gibi düşünün) ama sonradan DXY gene yükselir. ABD 10 yıllık getirileri bir miktar aşağı çekilir (3.25% altına gerilemez) ama sonrasında tekrardan yükselmeye başlar. Özetle, fiyatlama dinamiklerinde kalıcı bir değişim olmaz ama ufak bir mola verilmiş olur.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.