success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_08.08.2022

08.08.2022 11:01


Cuma günü ABD TDİ (Tarım dışı istihdam) verisi Eylül ayı Fed toplantısı için 75 baz puan artış olasılıklarını arttıran bir yapıda açıklandı. Ancak, piyasa fiyatlamalarına baktığımızda özellikle “riskli varlıklar” üzerinde etkisi sınırlı oldu. TDİ verisine dair Cuma günü yaptığım paylaşım: Link

 

TDİ verisi sonrası “Fed’in frene basma olasılıkları” Eylül ayı için azalırken dolar endeksine normal olarak alım geldi. Ancak, haftalık grafiğe baktığımda hala bir ay öncesine göre zayıf seyre devam ediyor. Bu hafta Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisi kritik olacak. Hala 103.8-104 aralığına dönüş ihtimali var. TDİ verisi olasılığı azaltmış olsa da.

 

Dolar endeksi haftalık grafik:

 

Bir çok varlık TDİ verisi sonrası kritik destek/direnç seviyelerini kırmadı. Açıklanan TDİ verisi ve Eylül ayı için 75 baz puan artış olasılığının artmasına rağmen “piyasa fiyatlamalarında” önemli bir ayrışma var. Bu durumu bugün paylaştığım Podcast’te (Link) kapsamlı aktardım. Bu ayrışmanın özünde üç ana sebebi olabilir.

  • TDİ verisi aylık olarak açıklansa da “gerçek bir resesyon” sinyalini “resesyona girildikten sonra” vermesi. Dolayısıyla, Temmuz ayında olmasa da gelecek aylarda verinin bozulacağına dair bir beklenti oluşmuş olabilir. Bu durum Eylül ayında olmasa bile günün sonunda (2023) Fed’in sıkılaşma sürecini bitirebileceğine olan inancı arttırmış olabilir.
  • Pandemi sonrası “sezonsal” etkileri ölçme zorluğu. TDİ iki anketten oluşuyor. Bir anket 528k artış derken diğeri 179k artışa (İşsizlik oranının geldiği anket) işaret ediyor.
  • Şirket karlarında ciddi bir bozulma olmayacağı beklentisi oluşmuş olabilir.

 

S&P 500 kritik 4.090 seviyesinin üzerinde ve hatta 100 gho’nın da (4.117) üzerinde. Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisi öncesi pozitif seyrin devamını ve kısa vadeli 4.200-4.220 hedefimi koruyorum. Orta/uzun vadeli durumu kestirmek zor. Son zamanlarda “stagflasyona” dair risklerin bulunduğu/arttığı raporlar daha çok okumaya başladım (Yatırım bankaları raporlarına stagflasyon durumu daha çok girmeye başladı). Stagflasyon dönemlerinde “tarihsel olarak” hisse piyasası kötü ve altın fiyatları iyi gider.

 

S&P 500 günlük grafik:

 

Hafta sonu üç ana gelişme var.

  • Demokratlar “yeşil enerji dönüşümü” teşvikinin de bulunduğu “enflasyonla mücadele” paketini senatodan geçirdi. Paketin toplam boyutu $700 milyara yakın (Yeşil enerji kısmı yaklaşık $360 milyar). Bu durum bu hafta yeşil enerji hisseleri ve gümüşe olumlu yansıyacaktır. Gümüş BYF’lerine 12 hafta sonra ilk defa “haftalık bazda” giriş var. Fonların vadeli kontratlarında pozisyonlanmalarına baktığımızda da altın “net kısadan net uzuna” geçmiş durumda.
  • Tayvan süreci devam ediyor. Jeopolitik riskler o tarafta artıyor. Altın açısından 1.795 direnç seviyesine tekrardan bir deneme yapılması sürecini destekleyebilir.
  • Çin ticaret fazlası Temmuz ayında “rekor miktarda” açıklandı.

 

Hisse bazlı ABD tarafında “mobility” tarafını beğenmeye devam ediyorum. AirBnB $128 seviyesine kadar (Cuma kapanış 117) ve Lyft $23 seviyesine kadar (Cuma kapanış $20.3) yükselişine kısa vade de devam edebilir.  

 

Eylül ayı 75 baz puan artış olasılığı artmasına rağmen Bitcoin tarafı da iyi gidiyor. $23.8k seviyesindeyiz. TÜFE verisine kadar $25k-$26k aralığına kadar yükselişin devamı gelebilir.

 

Bitcoin günlük grafik:

 

10 yıllıklar 2.85% direnç seviyesini geçmekte zorlanıyor. TÜFE verisine kadar tekrardan 2.65%-2.70% aralığına dönüş yaşanabilir. WTI petrolde $88-$90 aralığında işlemlerine devam ediyor.

 

Moody’s İtalya’nın görünümünü “negatife” çekti. Buna rağmen Alman-İtalyan 10 yıllık gertiri makasında çok sert bir yükseliş yok. EURUSD’de 1.0270 seviyesine doğru hareket “kısa vadeli” devam edebilir.

 

Bu hafta gözler ABD Temmuz ayı TÜFE verisinde olacak. Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.