success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 18 Ekim 2021

18.10.2021 09:28


İyi haftalar,

 

Ekonomi takviminin PMI’lar dışında pek önemli veri akışı içermediği bir haftaya başlıyoruz. İngiltere’nin ekonomi takvimi biraz daha kalabalık; Eylül ayı ÜFE/TÜFE ve perakende satışlar açıklanacak ve hepsi de fiyatlamalarda önemli oynamalara neden olabilir. Diğer yandan bu gün açıklanan Çin büyüme verisine göre yavaşlama devam ediyor. Buna paralel olarak Asya seansında Çin ve Japonya hisse endeksleri satıcılı işlem görürken Asya’nın geri kalanı primli geçiyor. ABD endeks vadelileri ise hafif ekside işlem görüyor. ABD’de bilançoların ilk haftasında açıklanan güçlü finansallar şimdilik endekste çeşitli nedenlerle öngörülen satışları engelliyor. Ancak Cuma günü SPX vadelisinin geldiği seviye Ağustos ve Eylül aylarında hem yukarıdan hem de aşağıdan test edilen ve her seferinde de destek veya direnç olarak çalışan bir bölge. 4475/4450 aralığından endekse gelebilecek bir satış endeksin yeni yüksek yapamadan aşağı döndüğünü gösterecek ve derin satış ihtimalinin yeniden artmasına neden olacaktır. Nasdaq vadelisi de benzer şekilde teknik anlamda Eylül tepelerinden gelen negatif eğimli diyagonal tarafından baskılanıyor.

 

Bu hafta bilanço açıklayacak S&P 500 şirketleri arasında Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Netflix, United Airlines, American Airlines, IBM, Intel, Tesla, Freeport-McMoran gibi şirketler bulunuyor. Bizim portföylerde bulunması konusunda olumlu olduğumuz havayolları ve Freeport-McMoran hissesi bilançosunu yakından izleyeceğiz.

 

Faiz piyasasında ise Asya seansında işlem gören tahvillerden Avustralya, Yeni Zelanda, Çin, Malezya, Endonezya gibi ülkelerin tahvil faizlerinde yükseliş gözlemleniyor. Yeni Zelanda’da enflasyonun yüksek gelmesi bu sabahki hareketin ana nedeni olabilir ancak özellikle ABD’de enflasyonun geçici olmadığına dair argümanlar giderek artıyor. Hatta 2022 büyüme beklentisi aşağı revize edilen İngiltere’de bile merkez bankasının enflasyonu kontrol etmek için kısa zaman içinde aksiyon alması gerektiği ciddi anlamda konuşuluyor. Bu konuya cevap ise Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon verisiyle gelecektir. Portföylerinden Sterlin taşıyanların için önemli bir gün.

 

Asya’daki faizlerle birlikte ABD 10Y faizi yeni haftaya başlarken bir kez daha %1.60 seviyesine geldi. Beklediğimizden biraz erken gelişen bu dönüş hareketinde yeniden pozisyonlanmak için faizin geçen hafta başındaki zirve olan 1.63’ün üzerinde günlük kapanış görmek daha doğru olabilir. Nominal faizde gelen bu hızlı yükseliş enflasyondan arındırılmış getiriyi de yükselttiği için altın şimdilik ralliye ara vermiş gibi gözüküyor. Zaten altın rallisi başlarken de bu hareketin reel getiri ile birlikte takip edilmesi gerektiğini hatırlatmıştık. Diğer yandan altın kritik 1790/1800 aralığından gelen satışlarla 1770/65 aralığında destek bulmuş gözüküyor. Bu gün 1775/80 aralığına ataklar olabilir ama bu piyasa hala kalıcı bir yükselişten uzak gözüküyor. Gümüşün ise $23.30 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde tutunmuş olması oldukça pozitif. Bu nedenle hala kıymetli maden kompleksinde short olmak için acele etmemek gerek, nitekim hala yukarı deneme için ihtimaller var. Bu arada , Cuma günü spot altındaki sert satışa rağmen madencilik ETF’inin altına oranına baktığımızda bu rallinin hala işinin bitmediğini gösteriyor.

 

 

Petrol tarafında ise Cumartesi günkü bir habere göre, İran petrolü taşıyan bir tankere korsan saldırı yapılmış ve İran donanmasına ait bir savaş gemisi bu saldırıyı engellemiş. Bu sabah petroldeki yükseliş bu haberle ilişkilendiriliyor ama bundan ziyade piyasanın bu tür haberleri spekülatif anlamda petrolü almak için kullandığını düşünüyorum. Nereye kadar gideceği belli olmaz ama teknik açıdan cari seviyeler petrol fiyatında ufak geri çekilmeler veya yataya dönüş için makul görünüyor.

 

USD faizinin yükselişine paralel olarak bu sabah DXY yeniden yukarı döndü. Pariteler ise aşağı yönlendi. Doğrusu, bu hareketin şimdilik DXY’de yeni yükseğe, paritelerde de yeni düşüğe gitmeden, bir bant hareketine dönüşmesini ve ağır ağır   Euro pozitif olarak gelişmesini bekliyorum. Ancak hareketin uzanacağı yer 1.17 civarı ile kısıtlı kalabilir.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.