success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

FK bazında ucuz kalan Aristokrat hisseleri

28.07.2021 12:09


Aristokrat endeksi her sene temettüsünü artıran hisselerden oluşan bir endekstir ve uzun dönemli temettü fonlarının veya bireysel yatırımcıların tercih ettiği hisseleri içerir. Ayrıca bu hisselerden oluşan ETF’ler de bulunur. Bizim için ise bu emailin konusu olarak FK oranına bakarak S&P 500 ana endeksi karşısında biraz ucuz kaldığını gördüğümüz bir hisse grubu durumunda. Aşağıdaki grafikte görülebileceği üzere 2020 başından bu yana S&P 500 endeksi %35 yükseliş kaydederken Aristokrat endeksi %22’de kalmış. Normalize ederek incelediğimiz fiyat hareketi zaten Mart 2020’deki Covid dibinden bu yana piyasanın büyümeyi fiyatlayarak, durgun zamanların hisseleri olan temettü hisselerinden ziyade momentum hisselerini daha çok aldığını görebiliyoruz.

 

Turuncu ile gösterilen Aristokrat endeksi beklenen FK’sı ile S&P 500 endeksinin  beklenen FK’sının rasyosuna baktığımızda 2020 sonuna kadar olan süreçte Aristokrat hisselerindeki rölatif ucuzluk belirgin bir şekilde görülüyor. Ancak 2021 başından Mayıs 2021’e kadar piyasa beklentileri büyüme hisselerinden temettü hisselerine kaymış ki bunların beklenen FK’sı büyüme hisselerine göre daha hızlı yükselmiş. Ama sonrasında Mayıs ayında FED’in piyasayı tahvil alımlarına son vermek için daha çok zaman olduğuna inandırması ile durum tekrar büyüme hisseleri lehine gelişmiş.

 

 

Ne var ki gelinen durumda turuncu çizgi yeniden temettü hisseleri lehine dönecek gibi gözüküyor. Taper konusu gündemi ısıttıkça piyasanın hisse seçiminde temettü hisselerini tercih etmesi makul bir seçenek gibi gözüküyor. Bu durumda turuncu çizginin yukarı döndüğünü görmeliyiz. Piyasa gelişmeleri beklentimize paralel olarak değişirse ekteki listede bulunan temettü hisseleri tahvil alımlarının azaltılacağı dönemde rölatif olarak daha iyi performans gösterebilir, ancak hatırımızda tutmakta fayda var; taper başladığında hızına ve adımların büyüklüğüne göre bütün hisse senetlerinde zayıflığa neden olabilir. Bu düşüncemizin değerlendirmesini büyük ihtimalle 4Ç2021’de yapabileceğiz. Yani günlük işlem yapanlar için biraz uzun bir süre ancak FED kararlarıyla ilgili fiyatlama değişikliklerinin en erken son çeyrekte çalışacağını düşünüyoruz. Bu nedenle henüz zaman var ama yavaş yavaş uzun dönemli portföylerde varlık kaydırmasını planlamak/başlatmak yerinde olabilir. Bu tanıma uyan hisselerin listesini ekteki Excel’de görebilirsiniz.

https://www.tradeall.com/apps/Analyses/b7fb3584640a41b4bea1d6facc83ff90.xlsx

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.https://www.tradeall.com/apps/Analyses/dd031abbd8f8466fa65e9a467814e956.xlsx

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.