success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 28 Temmuz 2021

28.07.2021 09:44


Günaydın,

 

Dün teknoloji şirketlerindeki satışın devam etmesinin ardından bu sabah Asya’da da satışlar devam ediyor. Ancak Çin endeksleri önceki günlerdeki gibi önden gitmiyor, yani tetikleyici endekslerde momentum kaybı olduğu düşünülebilir. Yine de hala riskler devam ediyor. Golden Dragon China endeksinde son 3 günlük düşüş dün seans içinde %20’yi aşmış ama kapanış itibarı ile %19’larda kalmıştı. Böylelikle bu endeks Şubat 2021’de gördüğü zirvenin ardından %49 düşmüş oldu. Dünkü kapanış itibarı ile 10672’de bulunan Golden Dragon endeksi için 11000 ve 8000 arasındaki geniş koridor 2016-2020 seneleri arasına değer bulduğu ve 21000 seviyesine doğru uzandığı ralli öncesinde güç topladığı bir bölge olması nedeniyle satışların sonlanacağı ve yatırımcıların şimdi kaçtıkları Çin hisselerine yeniden dönüş yapacakları bir bölge olarak gözüküyor. Panik bittikten sonra ufak alımlar için takip edeceğiz ama şimdilik izlemek gerektiğini düşünüyoruz.

 

Artan riskler nedeniyle hisselerde görülen satışa karşılık ABD 10Y tahvillerinde de alış vardı. Piyasa riskli varlıklardan kaçarak tahvile sığınmış gibi gözüküyor. Ancak bu hareketin arkasındaki nedenlerden birisinin bu gün FED’den şahin bir taper açıklaması beklenmemesi olabileceğini unutmamak gerekir. Eğer gerçek sebep buysa, o zaman bu gün gelecek açıklamalar sonrasında tahvillerde alımın devamını ve 10Y nominal faizin tekrar %1.20’nin altına sarktığını görebiliriz. Düşük faiz ortamı ve gerileyen DXY kıymetli metaller için optimum yükseliş atmosferini sağlarken kıymetli metallerin ısrarla yükselemediğini hatta dün altın hariç diğer üçünün satışlar altında ezildiğini gördük. Bu gün düğümün bir parçası çözülebilir ve kıymetli metallerde hızlı hareketler görülebilir.

 

FED toplantısı konusundan ayrılmadan önce paylaşmak istediğimiz bir konu daha var; eğer hatırlanırsa önceki toplantı zamanında Fed fonlama vadelilerinin 2021 Aralık ve 2023 Aralık arasında 2’den fazla faiz artışı fiyatladığını gündeme getirmiştik. Aşağıdaki görsele göre gelinen noktada bu beklenti önce biraz daha arttıktan sonra dün akşam itibarı ile yine aynı seviyeye gelmiş. Yani geçen 1 ayda piyasanın gözünde değişen pek fazla bir şey olmamış, piyasa hala FED’in geçici söylemine karşılık faiz artışı fiyatlamasını koruyor.

 

Bayram öncesinde tarımsal emtiadan tahıllar için alım tarafında olunması gerektiğini ama bayram tatili öncesinde yükselişlerin sonlanabileceğini bu nedenle uygun yerlerden çıkış yapılması gerektiğini ifade etmiştik. Gerçekten de mısır, buğday ve soyadan oluşan ana üçlü de ralli tatilde sonlandı ve kar satışları geldi. Şimdilerde ise yeniden alım için uygun bir görünüm oluşmaya başlıyor. Ancak aşağıdaki doğal gaz bahsine daha çok konu olan hava koşullarındaki değişim bir süredir aşırı sıcaklıktan olumsuz etkilenen tahıllar için daha iyi koşullar oluşturması nedeniyle fiyatta gevşemeye neden olabilir. Bu nedenle teknik seviyelerden tepkiyi trade etmek isteyenler bu olasılığı gözden kaçırmamalılar.

 

Diğer yandan Haziran ve Temmuz aylarında toplamda %42 artarak yükselişte bayrağı elinde taşıyan emtia doğal gaz oldu. ABD’deki aşırı sıcak hava nedeniyle talep artışı olmuş ve bu tür gelişmelere karşı hassas olan Henry Hub doğal gaz fiyatı hızlıca yükselmişti. Ancak aşağıdaki görsellerden de takip edilebileceği üzere hem Avrupa’da, hem de ABD’de sıcak hava dalgası gidiyor. Zaten bu gelişmeyle birlikte dün doğal gazda %3’ün üzerinde satış oldu. Muhtemelen satışlar devam edecektir. Bu anlamda doğal gazda long pozisyon varsa bunlarda kar almanın zamanı geldi. Hatta aslında bu veri ışığında short taraftan pozisyon taşınması makul olabilir.

 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.