success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 12 Nisan 2021

12.04.2021 09:30


Günaydınlar,

 

Bu hafta ABD’de 1Ç bilançoları başlıyor. 5 büyük bankanın 5’i de bu hafta açıklıyor. Ayrıca küçük ve lokal bankalardan da açıklamalar gelecek. Büyük bankaların hepsinde EPS beklentisi önceki çeyreğin üzerinde. Beklentiyi yakalamaları halinde, tabi yılın geri kalanı için verecekleri görünüm beklentisi de etkili olmak üzere hisselerde güçlü performans görebiliriz. Opsiyonlarla volatiliteyi kullanmak isteyenler için fırsatlar olabilir.

 

Ayrıca bu hafta ekonomi takviminde  ABD’den tüketici enflasyonu, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. FED tarafında ise Çarşamba günü Powell’ın konuşması, diğer günlerde ise bölgesel başkanların konuşması olacak. Hiçbirinden gündem değiştirici bir konuşma beklemiyoruz ama hafta sonu CBS’e verdiği demeçte Powell söyleminde bir değişiklik yaparak ABD ekonomisinin bir dönüm noktasında olduğunu söyledi. Avrupa’dan ise ZEW endeksi, sanayi üretimi ve ülkeler bazında ve bölge için tüketici enflasyonu verileri açıklanacak. Cuma günü Çin 1Ç büyüme verisi bekleniyor.

 

Bu sabah piyasalara baktığımızda Asya’da piyasanın önemli bir kısmının satıcılı işlem gördüğünü görüyoruz. Belirgin bir tetikleyici neden olmamasına rağmen haftaya zayıf başlangıç yapılmasının arkasında aşırılık seviyesinde olan hisse değerlemeleri olduğunu ve bunun önümüzdeki zamanlarda zaman zaman kendisini piyasada gösterebileceğini düşünüyoruz. Alibaba hissesine kesilen $2.8 milyar’lık tekelcilik yasasına muhalefet cezasının ardından hisse düşmüştü ama tutarın şirket gelirlerinde yıllık büyüklüğün sadece %4’ü kadar olması düşük fiyattan hissenin alıcı bulmasına neden oldu.  ABD vadelileri de genele uyarak bu sabah satıcılı açılış yaptılar ve aynı şekilde devam ediyorlar. S&P 500 vadelisinde Mart başından bu yana yaklaşık 270 puan ile 2 tur gelen harmonik yükseliş son bulmuşa benziyor. Eğer bu düşünce doğru ise önümüzdeki günlerde endekste 4000 seviyesine kadar vadeli endeksin geri çekildiğini görebiliriz.

 

ABD tahvillerinde bant hareketi dahilinde şimdilerde sıranın aşağı yönlü olduğuna dair düşüncemiz devam ediyor. Bu nedenle hala 10Y tahvil vadelilerinde sınırlı miktarda long pozisyon taşınmasını mantıklı buluyoruz. Ancak tahvil getirisinde (10Y kontratta tersi düşünülmeli) ana yönün hala yukarı olduğunu hatırlamak lazım. Uzun vade için yukarı, orta vade için piyasanın olup biteni sindireceği süre kadar konsolidasyon amaçlı bant hareketi, kısa vadede ise aşağı olacağına inanıyoruz.

 

Bu sabah hisse endekslerindeki satışa paralel olarak petrol ve daha çok da bakırda olmak üzere büyüme ile ilgili emtiada satış görüyoruz. Petrolde satış henüz kendisini çok göstermiş değil ama bu şartlar altında bir kez daha kritik $57 seviyesini test edeceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin tekrar denenmesi halinde Mart ortasından bu yana belirginleşen işlem kanalının alt bandını bir kez daha görmüş olacağız. 2 olasılık olacak, ya tekrar yukarı tepki vermeli ya da 1 aydır çalışan dikdörtgen kanalı aşağı doğru kırmalı. Bizim beklentimiz işlem aralığını kıracağı yönünde.

 

Bakır da benzer şekilde bu sabah hızlıca 399c’teki 50 günlük hareketli ortalamasına geldi. Buralardan yukarı doğru ufak bir tepki verebilir ama özellikle Cuma günü gelecek olan Çin büyüme verisi sonrasında bakırda önemli hareketler görebiliriz. Bu verinin beklentinin altında kalması, bakırın yanında petrole de satış getirecektir. Güçlü veri ise her iki emtiaya da destek sağlayabilir.

 

Altına baktığımızda ise tam 50 günlük hareketli ortalamaya kadar gelen geçen haftaki güçlü performansın ardından Cuma günü ve bu sabah yukarı atak yapan DXY’nin etkisi ile satışların öne çıktığını görüyoruz. Oysa COT raporuna göre hedge fonlar önceki hafta net long pozisyonlarını %54 oranında artırmışlardı. ETF’ler ise sonunda para girişine konu olmuşlardı. Yani bazı dinamikler altın için olumluya dönüyordu. Yine de hisse senetlerindeki bozulma ve özellikle büyümenin yavaşlaması halinde altının iyi performans göstermesi beklenir. Ancak yeni alım yapmak için fiyatların gelişimini görmekte fayda olacak. Gümüş de altına paralel bir şekilde satışa dönmüş durumda ve 200 günlük hareketli ortalamanın altında işlem görüyor. Hedge fonlar net longlarını geçtiğimiz hafta %17 oranında artırdılar. Bu iyi bir gelişme ancak fiyata etkisi henüz oldukça zayıf. Nitekim bir önceki düşüşün tepkisi ile aynı boyda, $1.80’lik bir yükseliş bacağı ile şimdilik bir harmonik bacağı tamamlamış görünüyor. Normal şartlarda bu teknik oluşum bir sonraki hedefin $22.80 olabileceğini gösteriyor ancak bu kadar derin bir satışın kısa zamanda olması biraz beklenti dışı olurdu.

 

Pariteler tarafında ise geçen haftanın bizim açımızdan tanımlayıcı katalizörü olan opsiyonların vadesinin bitimiyle piyasa kaldığı yerden yeniden Dolar’cı olmuş gözüküyor. Şimdilik parite için faiz, enflasyon beklentisi, MB bilançosu farkları gibi temel korelasyonlarda önemli bir değişiklik yok. Bu nedenle piyasanın birkaç gün gün içi dinamiklerle işlem görebileceğini düşünüyoruz. Genel çerçevede DXY için 91,60 bölgesine kadar geri çekilme, EURUSD için 1.1950/70 bölgesine ilerleme, GBPUSD de kabaca 1.38 bölgesine tepki alımları, USDJPY’de ise 109 – 108.50 aralığında konsolide olacak şekilde geri çekilme bekliyoruz.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.