success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Altın pozisyonları arttırılmalı

30.09.2022 11:23


Podcast link: Altın Pozisyonları Arttırılmalı

Jeopolitik riskler hafta sonu daha çok artabilir. Yukarıdaki linkte detaylandırdım. Altın pozisyonlarını arttırarak bu haftayı sonlandırmanın doğru karar olduğuna inanıyorum.

Birazdan Cuma günü olmasının verdiği heyecan ile Martin Ford’un “Robotların İktidarı” adlı kitabının kısa bir Tradeall YouTube çekimini yapacağız. Yapay zeka ve derin öğrenme konularına meraklıysanız piyasalardaki volatiliteden uzaklaşmak adına izlemenizi tavsiye ederim. Aşağıda piyasalar hakkında özet düşüncelerimi paylaşıyorum;

  • Putin bugün Ukrayna sınırları dahilinde dört bölge için kararnameyi imzaladığı anda bu dört bölge için olası her Ukrayna saldırısının “taktiksel nükleer silah” risklerini arttırıyor.
  • Apple için BofA dün hedef fiyatını $185’dan $160’a indirdi. Twitter’da gördüğüm ve buradan da paylaşmak istediğim bir yorum: “Apple satan dünyayı satar”.
  • Facebook (Meta Platforms) tarihinde ilk defa 2023’de yıllık bazda istihdam artışı gerçekleştirmeyecek. Apple ve Facebook gelişmeleri global ekonomi için 2023’de talep daralması beklentilerine dair önemli sinyaller.
  • Bugün ABD vadeli piyasalarında görülen artı rakamlara çok önem vermiyorum. Çeyrek sonu işlemleri olarak değerlendirilebilir. Kısa pozisyonlarda kar realizasyonu yapılıyor olabilir. Dün S&P 500 yeni bir 2022 gün içi düşük yaptı. Hisse piyasalarında kalıcı bir toparlamanın ön şartı “cari enflasyon verilerinde” yükseliş hızının düştüğüne dair kanıt olması.
  • Almanya enflasyonu çift haneye ulaştı ve Avrupa ekonomik güven endeksi son iki senenin en düşünde. Avrupa enerji krizi masada oldukça EUR’da kalıcı bir toparlama görmek zor.
  • GBP’de yaşanan yükselişin nedeni politik taraftan yeni hükümete “vergi indirimlerini geri al” çağrısı. Bu çağrıya uyulmadığı taktirde GBPUSD’de yeni bir satış baskısı ile karşılaşabiliriz.
  • Fed üyeleri aşırı şahin açıklamalarına deva ediyor. ABD haftalık işsizlik verisi Nisan ayı seviyelerinde. Bu yapı “yakın vadede” Fed’in frene basmasını engelliyor. DXY’da 112 seviyesindeyiz. 111.3 güçlü destek. Dolar endeksi bütün global gelişmeler düşünüldüğünde çok daha yukarı seviyelere gidebilir. Politik olarak yeni bir Plaza anlaşması olur mu? Hafta sonu araştırma konum buJ
  • OPEC+’dan arzın azalması gerekli yorumları gelmeye devam ediyor. Global resesyon risklerinin arttığı bir ortamda arz azalsa bile fiyatlama etkisi sınırlı olur. Brent petrolde 90-92 bölgesi çok iyi bir kısa pozisyon açma şansı verebilir (Bu tarfta en büyük risk faktörü Rusya-Ukrayna savaşı ancak petrol için 2022’nin ikinci yarısında fiyatlamanın ana dinamiği talep yönlü riskler)
  • Çin Eylül ayı Caixin imalat PMI endeksi 48.1 açıklanarak “global resesyon risklerinin” arttığına dair önemli bir sinyal daha oldu. Ham madde tarafı açısından da (değerli metaller hariç) negatif bir gelişme (Rusya-Ukrayna durumu daha alevlenirse tabii ki tarımsallarda yukarı yönlü riskler artar)
  • Bugün açıklanacak verilerde Avrupa Eylül ayı TÜFE ve ABD Ağustos ayı PCE verisi öne çıkıyor.

 

Şimdiden iyi hafta sonları.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.