success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

DXY ve 10 yıllıklarda trend değişmedi

29.09.2022 11:46


Dün İngiltere MB’nin atmış olduğu tahvil alımı hamlesi (Tradeall | İngiltere MB tahvil alımı) ABD seansında dolar endeksi ve 10 yıllık tahvil faizleri açısında tepki hareketine neden oldu. Ancak, ana trendin (Güçlü dolar teması ve yükselen piyasa faiz oranları) değişmesi için;

  • Fed tarafından “yakın vadede” frene basılacağına dair sinyalin gelmesi lazım.

Bu tarz bir sinyalde “cari enflasyon” verilerinde “yükseliş hızında” düşüş kanıtı alınmadan gelmeyecektir. Dolayısıyla, dün dxy ve 10s tarafında yaşanan tepki hareketinin sonucu olan S&P 500’de yükselişin devamı hakkında “temkinli” duruşuma devam ediyorum. Zaten eğer ABD 10 yıllık getirileri dün 20 baz puan düştükten sonra daha da gerileceği düşünüyor olsa SPX’de 2%’den çok daha fazla bir prim görmemiz gerekirdi.

  • Çok yaptığım bir şey değil:) Ancak ABD 10 yıllıkları 4.00-4.10% bandından tepki alımı görüşümde haklı çıktığım için alkışları kabul ediyorum.

 

Bugün paylaştığım podcast: İngiltere MB Kafaları Karıştırdı

 

Küresel varlıklarda tahvil ve FX volatilitesi çok yüksek seviyelere ulaştı. Normal olarak günlük bazlı fiyatlama durumunu da bu gözle değerlendirmek lazım. İngiltere 30 yıllık tahvil getirisi dün 100 baz puanın üstünde geriledi! Burada dün paylaşmadığım önemli bir noktaya da vurgu yapmak isterim. İngiltere emeklilik fonları ağırlıklı “önceden belirlenen ödeme yükümlüklerinde (Defined benefits) “ dolayısıyla son on yıllık zamandaki “düşük faiz” ortamında “yükümlülüklerini” yerine getirebilmek için tahvil portföylerini “teminat” olarak göstererek “türev ürünler bacağından” ekstra gelir elde ediyorlar. Buda şu demek: Tahvil faizleri çok hızlı ve aşırı miktarda yükseldiğinde fonlara “teminat çağrısı” gidiyor. Dün İngiltere MB’nin niye tahvil alımına başladığını anlamak adına önemli bir detay. Şimdi o zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor: Gerçekten İngiltere 14 Ekim tarihinde tahvil alımlarını sonlandırıp 31 Ekim sonrası bilançosunu daraltmaya başlayabilecek mi? Eğer yeni bir Soros ortaya çıkıp tahvilleri short’lamaya başlarsa işin rengi değişebilir…

 

Not: Emeklilik sistemleri iki şekilde yükümlülük taşıyor. 1. Defined benefits (Önceden belirlenen miktarda ödemeler): Bu sistem milenyum kuşağı öncesini ağırlıkla ilgilendiriyor (Hani şu arkadaşınızın babası her sene dünya turu yapıyor yaJ İşte bu o sistemden) 2. Defined contribution ( Siz belirli miktarda sisteme para koyuyorsunuz aynı zamanda yatırımınızı fonlar aracılığı ile seçiyorsunuz. BES gibi düşünün. Siz ve arkadaşınızın yaptığı). Z kuşağına değinmiyorum çünkü onlar emekliliğe zaten inanmıyor (Emekli olmanın ön şartı yılllaaarcaa çalışmak:))

 

 

Ana temada değişiklik olmadığı için bugün paylaşımı kısa tutuyorum. Dün Almanya tarafında açıklanan tüketici güven endeksinde “rekor düşükte” olduğumuzu hatırlatırım. Ana riskler ve bu riskler nedenli oluşan ana tema değişmedi. Dün sadece “eski alışkanlık” olan “tahvil alımı” piyasaya kendini hatırlattı.

 

Almanya tüketici güveni endeksi:

 

  • Düşüşlerde altın al düşüncemde değişim yok.
  • Brent petrol tekrardan iyi bir short fırsatı sunacak bölgeye doğru ilerliyor (90-92 aralığı).
  • Bugün Porsche Almanya’da işlem görmeye başladı. Porsche’nin 100% sahibi Volkswagen (VOW3). Volkswagen yeni halka arz olan Porsche’ye kıyasla çok iskontolu. VOW3’de kısa vadeli uzun pozisyon denemesi yapılabilir. Konuyu podcast’te kapsamlı aktardım.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.