success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Global Piyasalar Notları_16.09.2022

16.09.2022 11:16


Dün ABD perakende satışlar verisinde risk iştahını güçlendirebilecek net bir detay olmazken (Tradeall | ABD Perakende satışlar verisi (Ağustos 2022) ), uzun vadeli tahvil getirilerinin yüksek seyrine devamı ve verim eğrisinin terse dönüşünde daha negatif bölgelere ilerleme (Vadesi yakın olanların uzak olanlara göre faiz oranında yüksek olması nedenli makasın negatif bölgede bulunması) hisse endeksleri üzerinde satış baskısını arttırıyor. Bu sabah itibariyle risk iştahının güçlenmesini engelleyen diğer gelişmeler;

  • Ana kara dışında işlem gören Yuan’ın Dolar karşısında 7 seviyesini geçmesi (1 Dolar global piyasalarda 7 Yuan’dan fazlasına denk geliyor). Bu durum “ham madde” fiyatları üzerinde de “negatif tarafta” etkili.
  • ABD 30 yıllık mortgage oranlarının 2008 finansal krizinden beri ilk defa 6% seviyesinin üzerine çıkması. ABD’de konut sektörü soğumaya devam ediyor.
  • FedEx bilançosu sonrasında hissenin 15% satış yemesi. Ulaşım endeksinde önemli bir isim. Global büyüme tarafında da “risklerin” gidişatına dair önemli bir fiyatlama FedEx hissesi ile gerçekleşmiş oldu.
  • Dünya Bankası global resesyon risklerinin arttığına dair rapor yayınladı (https://www.worldbank.org/en/research/brief/global-recession )
  • Çin konut fiyatları Ağustos ayında da geriledi. Bu durum konut sektörü üzerinde yüksek borçluluk nedeni riskleri masada tutuyor.

 

S&P 500’de 3.900-3.915 destek bölgesi altında bir kapanış Haziran diplerine doğru bir hareketi teknik olarak gündeme getirebilir. Bu durumun olup olmayacağı;

  • Bugün Eylül ayında Michigan Üniversitesi güven endeksinde “tüketicilerin enflasyon beklentileri” kalemi sonrası 3.900’ün korunup korunmayacağı (Mevcutta vadeli kontrat 3.890 seviyesinde)
  • Haftaya Çarşamba Fed’in sadece Eylül ayında ne kadar faiz arttıracağı değil, 2023’de nereye kadar arttıracağına dair nokta grafiğine (Piyasa 2023 Mart için 4.4% fiyatlıyor)

Bağlı olacak. Çin Ağustos ayı perakende satışlar, endüstriyel üretim ve sabit yatırımlar beklenti üstü gelmiş bile olsa bunun nedeni ağırlıklı olarak geçen sene aynı dönemde kovid kapanmalarının artması ile baz etkisi. Çin tarafında “0 kovid politikası” devam ettikçe Çin tarafında büyüme bazlı problemler masada olacak gibi (Ekim ayında Xi üçüncü kez seçilmeden bu politikayı çok gevşetmeyebilir. Sonrasında da ne kadar gevşeteceği soru işareti içeriyor).  CSI 300 endeksi (Çin’in S&P 500’ü) bugün 2.3% ekside.

 

Podcast link: Dünya Bankasından Global Resesyon Uyarısı

 

  • Brent petrol $92 seviyesinin altında. $85.5 seviyesine kadar geri çekilmenin yaşanacağını düşünüyorum. Nedenleri podcast’te kapsamlı işledim.
  • Yüksek seyre devam eden tahvil getirileri ve güçlü dolar endeksi nedenli altın fiyatlarında gerileme olsa da “global resesyon riskleri” nedenli düşüşlerde alım stratejisinde değişiklik yok. 1.650-1.675 bölgesi içindeyiz. Kısa vadeli gidişatta bu bölgenin korunması önemli. Global resesyon riskleri ekonomik verilerde daha çok yer bulmaya başladıkça (Kritik veri seti bu alanda ABD Eylül ayı TDİ ve ISM’ler olacak) tekrardan 1.770 seviyesine doğru hareket bekliyorum.
  • Dolar endeksi 109.25 üzerinde olduğu sürece 111.3 ve 112.8 teknik hedefler. Avrupa doğalgaz fiyatları €200 üzerinde olduğu sürece EURUSD’de kalıcı bir toparlanma “enerji krizi” nedenli zor.
  • Şirket bazlı haberlere çok değinmiyorum çünkü mevcut durumda fiyatlamalarda “piyasa riski” daha çok öne çıkıyor. Bu tarafın gidişatı haftaya Çarşamba günü Fed toplantısı ile daha netleştikten sonra hisse bazlı gidişatı konuşmak daha doğru olur. Örneğin Roku için satın alınabileceğine dair haber var. Hisse dün 8% yükseldi ve grafiksel olarak primlerin devamı gelebilecek gibi. Ancak, bu durumun “tam olarak” oluşabilmesi için S&P 500’de Haziran dibi hareketi “olmamalı”. Grafiği merak edenler için ROKU’yu aşağıda paylaşıyorum (Roku dijital medya ve streaming platformu şirketi. Netflix ile Disney rekabetinde, satın alan olursa pazar payı açısından iyi bir kaldıraç oluşturabilecek bir isim)

 

Bugün Avrupa tarafında TÜFE ve ABD tarafında MÜ güven endeksi öne çıkıyor. Putin-Xi görüşmesinden sonra yapılan açıklamalarda Rusya’nın savaşa dair bakış açısını daha çok netleştirmesi piyasada bekleniyor.

 

Roku haftalık grafik:

 

Global MB’lerin 2022’de politika faizi değişimi tablosu:

 

ABD 30 yıllık mortgage faizi grafiği:

 

USDCNY:

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.