success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Trump, Altın, Yen ve piyasalar

18.05.2017 08:48


Günaydın, 

Piyasa görüşü… Flynn-Rusya-FBI skandalına ilişkin bilgilerin ABD Başkanı Trump tarafından doğrulanması sonrasında Trump’a karşı muhalefet artıyor. Popularitesi %39’a düşen Trump’ın önümüzdeki dönemde vergi reformu gibi yasaları Kongre’den geçirmesi zor olabilir. Bu durum global ölçekte geçtiğimiz hafta başlattığımız tahminlerimize doğru yolculuğu hızlandırıyor. ABD faizlerinin aşağı yönlü hareketinin devamını, doların değer kaybını, ons altın,euro,yen ve sterlin’in değer kazanmaya devam etmesini bekliyoruz. BIST100 ve gelişmekte olan ülke borsaları ABD hisse senedi endekslerindeki düşüşlerden kısa vadede negatif etkilenecek olsalar da orta vadeli yukarı trend devam ediyor. Orta vade 91000, kısa vade 94500 zarar-kes seviyeleri takip edilebilir. Açılışta ABD vadelileri dün yaşanan sert satıştan sonra hafif artıda, ons altın 1260’ı geçmeye çalışırken, Asya hisse senetleri satıcılı. Dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor.

Rusya’nın 2016 ABD seçimleri üzerindeki etkisini araştırmak üzere eski FBI yöneticisi görevlendirildi… ABD Başkanı Trump’ın FBI Başkanı Comey’i görevden alması sonrasında birtakım yeni bilgiler ortaya çıkmıştı. Burada geçtiğimiz aylarda istifa eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in Rusya ile ilişkilerini araştıran Comey’e Trump’ın baskı yaptığı konusunda birtakım iddialar ortaya atılmıştı. Dün bu konuda açılan soruşturmaya ise 11 Eylül 2001 döneminde FBI’ın başında olan savcı Mueller’in atandığını görüyoruz.

 Rusya’nın işi zor gözüküyor… Rusya 1. Çeyrek büyümesi %0,5 olarak gerçekleşti. Petrol ihracatçısı Rusya’nın, birinci çeyrekte %55 artan petrol fiyatlarına rağmen 0’a yakın büyümesi Rusya Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz oranlarını düşürmeye devam etmesine neden olabilir.

 Brent 55 doları geçmekte zorlanabilir... 25 Mayıs tarihli OPEC toplantısında büyük olasılıkla petrol üretim kısıntısı uygulamasını yıl sonuna veya Eylül ayına uzatma kararı alınabilir. Petrol fiyatları bu haberle destek bulsa da, ABD kayagazı üreticileri 50-60 dolar aralığında rahatlıkla üretim yapabiliyorlar. Bu nedenle Brent petrolde yıl sonuna kadar 55-56 dolarların geçilmesinin zor olduğunu (yeni bir Çin kredi büyümesi gelmediği sürece) düşünüyoruz.

Japonya büyümesi beklentilerin üzerinde açıklandı, ancak Nikkei satıcılı… Japonya’da yıllık %%1,7 büyüme beklenirken, ilk çeyrekte %2,2 büyümeye ulaşıldığını görüyoruz. Ancak global ölçekte ABD’de yaşanan olaylar nedeniyle artan risk algısı güvenli liman konumundaki Japon Yeni’ne olan talebi artırıyor. Değerli Yen ise Nikkei’nin satıcılı seyretmesinde önemli bir faktör.

Bugün… Mnuchin konuşması, WalMart karı

18:00’de ABD Hazine Bakanı Mnuchin ABD Kongre’sine ilk sunumunu yapıyor. Senato Bankacılık Komitesine yapacağı sunumda Dodd-Frank ve Çin konuları gündeme gelebilir. Vergi reformuyla ilgili yeni bir açıklama gelmediği sürece piyasa etkisi nötr olabilir.

Meksika Merkez Bankası gösterge faiz oranını %6,5’ten %6,75’e artırabilir. Burada %3 enflasyon hedefine karşılık %5,75 enflasyon artışı faiz artırımlarının devamının gelebileceğine işaret ediyor.

Endonezya Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranını %4,75’te bırakması bekleniyor.

Çin’de Alibaba, ABD’de WalMart birinci çeyrek karı açıklanıyor.

ABD Nisan ayı öncü göstergeler endeksi (17:00), Çin konut fiyatları, İngiltere perakende satışlar verisi (11:30), Türkiye tüketici güven endeksi (10:00) yakından takip edilecek. 

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.  

 

 Gelişen ülkeler ve Türkiye hisse senetleri analizi için tıklayınız.

En çok beğendiğimiz hisseler için tıklayınız.

 

 

 

Okan Ertem, FRM

Research
Manager - Global Markets

okan.ertem@akyatirim.com.tr

oertem1@bloomberg.net

 

YASAL UYARI: Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil , suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ ve Ak Yatırım AŞ’nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank TAŞ, Ak Yatırım AŞ ve çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır. Bu rapor, yorum ve tavsiyelerde yer alan bilgiler “yatırım danışmanlığı” hizmeti ve/veya faaliyeti olmayıp; yatırım danışmanlığı hizmeti almak isteyen kişi ve kurumların, iş bu hizmeti vermeye yetkili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmesi ve bu hizmeti bir sözleşme karşılığında alması SPK mevzuatınca zorunludur.   "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.  Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

 

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.