Geri

Bitcoin Güncelleme – Yellen, Warren, Munger, Buffett ve Benim Ortak Özelliğimiz

20.05.2021 02:27


Son 2 hafta içerisinde Elon Musk’ın açıklamaları ile Dogecoin ve Bitcoin’de yaşanan yüksek volatilite ve satış dalgası kripto para evreninde domino etkisi yaratırken tüm birçok dijital para da sert geri çekilmeler görüldü.

Bu gelişmeye ek olarak ve belki de daha önemlisi, dün Çin’in, finans ve ödeme hizmeti veren kuruluşların kripto para işlemi yapmasını yasakması oldu. Dün yapılan açıklamada son günlerde kripto paraların fiyatlarında yaşanan artış hatırlatılarak, sanal paraların gerçek para birimi olmadığı ve piyasada kullanılamayacağı belirtildi.

Böylece daha önce ABD, Avrupa Bölgesi ve İngiltere’den gelen Bitcoin’e yatırım yapanların tüm mal varlıklarını kaybetme riskini göze almaları gerektiği açıklaması Çin hamlesi ile realiteye dönüşüyor olabilir. Son 24 saatte Bitcoin yüzde 14, Ethereum ve Dogecoin yüzde 20'den fazla değer kaybederken en büyük kripto borsalarından Binance ve Coinbase’in işlemleri geçici olarak durdurması yatırımcılar arasında paniğin büyümesine neden oldu.

Teknoloji yatırımları üzerine yoğunlaşan Cathie Wood’un yönettiği ARK ETF’i sene basindan bugune yaklaşık %17 değer kaybederken, Tesla ve Bitcoin’de yaşanan düşüşleri performansa öncülük etti.

 

 

Tesla $900 seviyelerinde tutunamayarak hızla $550+ seviyesine gerilerken, $550 desteğinin kırılması durumunda satışlar yeniden ivmelenebilir.

Bakır başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükselişler Tesla'nın kar marjını olumsuz yönde etkilerken, hedef üretim sayısına ulaşamaması ve pazara WV, Mercedez, Toyota gibi oyunların girmesi ileriye yönelik riskler olarak ortaya çıkıyor.

Kripto paralar aracılığı ile mevcut finansal sistemi değiştireceklerini savunanlara kısa bir hatırlatma yapmakta fayda var . Apolitik para üzerine kurulu bir finansal sistemde,

1 – Kolaylıkla kriz çıkar,

2- Çıkan krizler yönetilemez.

Detay için Bknz Bitcoin - Yüzyılın Buluşu mu Yoksa Utopik Bir Hayal mi ? https://tradeall.com/teknik-analiz-detay/7980/bitcoin---yuzyilin-bulusu-mu-yoksa-utopik-bir-hayal-mi-?a=b

 

Bitcoin için daha önce dikkat çektiğimiz riskler tek tek gerçekleşirken alıntılar ile kısa bir hatırlatma yapmakta fayda var.

Ne Dedik Ne Oldu ?

Janet Akıllı Bir Kadın  https://tradeall.com/teknik-analiz-detay/8109/bitcoin---janet-akilli-bir-kadin-?a=b

1 - Yeni düzenin kripto paralar üzerinden kurulacağı ve block chain sistemini sorgulayanların çağ dışı kaldıklarını iddia eden Millenial adı verilen 2000 yılı ve sonrası doğan genç nesil yatırımcılar,ve Cathie Wood gibi fon yöneticileri alımlarına devam ederken Bitcoin ve alt coinlerde yaşanan yükselişin ne kadar devam edebileceği meçhul.

Elon Musk'ın geçtiğimiz ay Tesla bilançosunda Bitcoin tutabilecekleri ve Tesla araçları Bitcoin ile satabileceklerini açıklaması ile hem Bitcoin hem de birçok alt coin'de kaydedeğer yükselişler yaşandı. Açıklama ile birlikte kısa sürede 50.000 USD üzerine çıkan Bitcoin için 70.000 ve 100.000 USD seviyeleri dillendirilmeye başlansa da yükseliş hareketi kalıcı olamıyor.

Gün içerisinde %10 dalgalanan bir enstrümanı bilançonuza nasıl dahil edeceğiniz veya bu kadar volatil bir enstrümanı baz alarak nasıl ürün satacağınızın sorularının cevabını ise merakla bekliyorum. İlginç bir tesadüf olarak Musk'ın, Bitcoin ile ilgili kararını açıkladığı günden beri Tesla hisselerinde hızlı bir değer kaybı yaşanıyor.

Elon Musk da benzer endişelere kapılmış olacak ki yüksek volatilitesi nedeni ile Bitcoin’e dayalı araç satışı yapmaktan vazgeçtiklerini duyurdu. Tesla’nın Şubat ayı itibari ile bilançosunda bulunan toplam $1.5 milyarlık Bitcoin pozisyonuna ilişkin ise karışık açıklamaları var. Şirket ilk çeyrekte Bitcoin işlemlerinden $101 milyon dolar kar elde etti.

 

2 - Bitcoin yatırımcıları arasında en ilginç yorumu ise Stan Druckenmiller'dan duydum. Efsane fon yöneticisi bir miktar Bitcoin yatırımım var ancak ne olduğunu halen tam olarak anlayabilmiş değilim diyerek FOMO (fear of missing opportunity) hissiyatı ile hareket ettiğini de itiraf etmiş oldu.

Maalesef fırsat kaçırma endişesi nedeni ile yüksek seviyelerden Bitcoin yatırımı yapanların kullandıkları kaldıraç dün yaşanan düşüş hareketinin ivmelenmesine neden oldu ve bireysel yatırım yapanların büyük çoğunluğu hala tam olarak kripto paranın dinamiklerine hakim değiller.

3 -Diğer tarafta ise Charlie Munger ve Janet Yellen bu işin sonu kötü bitecek derken, Elizabeth Warren'ın konu hakkında Janet akıllı bir kadın yorumu da düşündürücüydü https://www.btchaber.com/abd-senatoru-warren-bitcoin-btc-kotu-sona-erecek/

 

Warren Buffett ise  Bitcoin'i değersiz bir hayal olarak tanımlıyor ve hiçbir zaman Bitcoin yatırımı yapmayacağını belirtiyor https://www.cnbc.com/video/2020/02/24/warren-buffett-i-dont-own-any-cryptocurrency-and-i-never-will.html

 

Munger, “Bitcoin’in bu kadar popüler olmasından rahatsız mısınız ?” sorusuna “Tabii ki finansal düzeni tehdit eden bir enstrüman ve yolsuzluğun önünü açıyor” cevabı ile gündem yaratırken, Yellen ve Elizabeth Warren’ın uyarıları realiteye dönüştü. Bu tarz açıklamalar sırası ile ECB üyeleri ve BOE başkanı Andrew Bailey de katıldı.

 

 

4 - Bitcoin alım satımında aracı olarak kullanılan Tether'e yönelik soru işaretleri ise gittikçe artıyor. Tether şirketinin iddia ettiği gibi her 1 USD'ye karşılık 1 Tether bulunduruyoruz iddiası şüpheleri doğru çıkararak asılsız kalırsa kripto paralarda sert satışlar görülebilir https://newrepublic.com/article/160905/tether-cryptocurrency-scam-enrich-bitcoin-investors

 

Bu konuda bir gelişme bulunmuyor.

 

5 -Hindistan ile başlayarak bazı ülkelerde yasaklanmaya başlayan,küresel ısınmaya karşı önlemler alınırken mining işlemleri sırasında oldukça yüklü elektrik harcanmasına neden olan ve bu nedenle otoritelerin tepkisini çeken block chain sistemi, hız ve alan - gönderen takibi yapılamadığı için popülerlik kazanmış durumda.

Hindistan sonrası Çin’den gelen yasaklama dün gelen satışların temel nedeni olurken, Bitcoin madenciliği sırasında harcanan elektrik enerjisi eleştirilerin odak noktası olmaya başladı.

Bitcoin madenciliği sırasında tüketilen enerji İngiltere’nin yıllık elektrik tüketiminin yarısı olurken, İsveç, Ukrayna, Norveç ve Arjanti’i geride bırakmış durumda.

 

 

Teknik olarak $44.500 desteğinin kırılması ile satışların derinleşebileceğini konuştuğumuz Bitcoin vadelileri kısa sürede $30.000 seviyesine geriledi. Böylelikle konuştuğumuz hedefler olan

$41.000, $37.000 ve $32.000 seviyelerine de varmış olduk.

$30.000 desteğinin kırılması ise satışları yeniden arttırabilir.

 

Sonuç olarak kripto para teknolojisinin bir takım avantajları olsa da merkeziyetsiz olması bu enstrümanlara yönelik riskleri gündemde tutuyor. İyi haber ise merkezi otoritelerin kripto para işlemlerine bir düzenlemeyi gündemlerine almaları. Takas ve saklama gibi operasyonel işlemlerde dahil olmak üzere dijital para işlemlerinin regüle edilmesi güvene dayalı risklerin bertaraf edilmesini sağlayacaktır. Bu durum derinlik, volatilite ve içsel değer sorunu ile mücadele eden dijital para piyasasına kurumsal yatırımcıların gelmesinin önünü açacak ve daha sağlıklı bir yapıya bürünmelerine neden olacaktır.

Goldman, Deutsche, JP ve UBS gibi büyük global bankaların, kurumsal ve özel bankacılık segment müşterilerine yönelik kripto varlık saklama ve aracılık altyapı çalışmaları piyasanın geleceği için umut verici. Söz konusu yapı ile hedeflenen  fiat para ve kripto varlık dünyası arasında köprü olmak. 

 

Yellen, Warren, Munger, Buffett ve Benim Ortak Özelliğimize gelince hiçbirimizin sakalı yok.

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.  

Facebook https://www.facebook.com/TradeAll/

 

Berk Dinçtürk

International Markets

Vice President

 

Bu analizler yer alan grafikler TradingView kullanılarak hazırlanmıştır.

Charts used during this analysis are generated by using TradingView.

Uyari Notu: Bu mesaj ve ekleri gonderilen kisiye ozeldir. Eger mesajin gonderilmek istendigi kisi degilseniz lutfen kopyalamayiniz, baskalarina gondermeyiniz, mesajı sisteminizden siliniz ve gondericiyi bilgilendiriniz. Internet üzerinden yapılan iletişim güvenli olmayıp, verilerin kasten veya tesadüfen bozulması ve virüs içermesi olasılığı vardır. Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu mesajın ve eklerinin hatalı ve/veya eksik olması, yerine ulaşmaması, geç ulaşması, içeriğinin bozulması ya da virüs icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi zarar dolayısıyla hicbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, elektronik posta, resmi olmayan ve çoğunlukla kısaltılmış bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla, burada yer alan bilgi veya tavsiyelere, gönderici ile ayrıca görüşmeden güvenmeniz normal şartlar altında uygun olmayacaktır. Mesaj metninde veya eklerinde yer alabilecek Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafindan hazirlanmis rapor, yorum veya veriler sadece bilgilendirme amaclidir. Yatirim bilgi yorum ve tavsiyeleri, yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu bilgilerin kullanilmasi nedeni ile ortaya cikabilecek sonuclardan Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu degildir.

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri