Geri

Tahıl kompleksinde haber akışı ve teknik bakış

09.12.2020 01:19


Merhabalar,

Soya fasulyesi, mısır ve buğday ana kalemlerinden oluşan tahıl kompleksinde bir süredir sözünü ettiğimiz kar realizasyonu ve geri çekilme gerçekleşiyor. Satışta etkili olan en gerçekçi faktör, yükselişi de destekleyen Orta ve Güney Amerika’daki iklimsel kuruluğun (henüz kuraklık denemezdi) yağan yağmurlarla etkisini kaybetmesi oldu. Bölgeden gelen haberlere göre yağış çok yüksek olmasa da bir süre daha toprağın ürünlere yetecek kadar nem kazandı ve hasatı bozmayacak durumda. Bu kısım daha çok soya ve biraz da mısırla ilgiliydi. Diğer yandan soyada Çin’in ithalat verileri hala talepte ikinci tur artışa işaret etmiyor.

Buğday ise daha önce de bahsettiğimiz üzere değişkenleri farklılık gösteren bir tarımsal emtia. Buğday ile ilgili derlediğimiz haber akışına göre ABD ve Rusya tarım alanlarında (dünyanın en büyük buğday üreticileri) mevsim koşulları oldukça iyi. Avustralya’da ise rekora yakın hasat bekleniyor. Hava tahminlerine göre bir süre daha tarım alanlarında hava koşulları iyi gidecek. İyimser ortama ek olarak kısa vade için buğday stoklarının yüksek olduğu ve Avrupa’da gelecek sene ekim alanındaki artış nedeniyle fazla hasat olması bekleniyor. Kasım ayında Rusya’nın ihracat kotasını artıracağını açıklaması da yine arz artışını destekleyen bir gelişme oldu ve sonuçta Chicago borsasında işlem gören buğday fiyatı Ekim’in son haftasından bu yana %11’den fazla düştü.

Haber akışının ardından grafiklerin anlattıklarına bakarsak;

Soya fiyatı 165 cent’lik 2 ana yükseliş ve bir ara atmanın ardından %5’e bile ulaşmayan oldukça sığ bir geri çekilme yaptı. Bu hareketin aslında bir düzeltme ile sınırlı kalma ihtimalinin ne denli yüksek olduğunu alt grafikte büyük spekülatör pozisyonlarındaki minimal azalışla görüyoruz. Aynı duruma en alttaki buğday grafiğinde bakınca durum daha rahat anlaşılıyor. Soya grafiğinde ayrıca oluşan potansiyel bir omuz-baş-omuz formasyonu da satışların az bir miktar daha devam edebileceğini işaret ediyor. Ancak 1099 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalama aynı zamanda  165 cent’lik son yükselişin %61.8 Fibo geri çekilme seviyesi olması itibarıyla önemli bir talep bölgesi olabilir. Yükselişte de tam bu bölgede duraksamıştı. Bu düşünceyle, $11 seviyesi ilk alım denemesi için fena bir yer olmayabilir. Put opsiyonlarının en genel kullanım nedeni olarak, almak istenilen kadar büyüklükteki pozisyona denk gelecek şekilde 1100 cent strike ile put opsiyonu satmak bir örnek strateji olabilir. Prim elde ederek daha aşağıdan dayanak varlığı almaya imkan sağlayan bu strateji kendi riskleriyle birlikte gelir; işin ucunda fiyatın vade sonunda $11’ın altında kalması halinde 11’den long olmak var. 24 Kasım’da soya ve soya hisseleri ile ilgili yazdığım notta Archer Daniels ve Bunge hisselerinden bahsetmiştim. Soyadaki geri çekilmeye rağmen bu hisseler pek satış görmedi. Yeni bir alım dalgasında portföylerde yer bulabilecek iki hisse olabilir. 

 

Mısır grafiğinde ise birbirine uyumlu 55 cent’lik 3 yükseliş bacağı gözümüze çarpıyor. 50 günlük hareketli ortalamaya oldukça yakınız ve satışlar durulmuş gözüküyor. Düşük dip yapılmamış olması buradaki yükseliş trendinin henüz bozulmadığını gösteriyor. Büyük spekülatör pozisyonlarındaki erime ise henüz çok düşük ve fundamentalin de desteklediği üzere yükseliş ihtimalinin güçlü kaldığını düşündürüyor. 405 – 395 cent aralığı şimdilik alım için takip ettiğimiz aralık. 

 

Arz tarafında bolluğa işaret eden haber akışı neticesinde buğday fiyatı diğer ikisine göre daha güçlü bir şekilde geriledi. Büyük spekülatörlerinde geçtiğimiz hafta nette satışa dönmüş olmaları pek iyi bir haber sayılmaz. 72 centlik 3 dalga halinde yükselişin ardından aynı harmonik boyun %61.8’ine kadar yükseldikten sonra kısa kalan 4.dalgada yorulan ve satışa dönen buğday kontratı satışta da 45 centlik dalga boylarıyla geriledi. Bu durumda son satış dalgasının yaklaşık olarak 548 – 555 cent aralığında olması beklenir. Ayrıca aktif kontrat fiyatına göre 556 cent seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamaya kadar gelmesi halinde tepki alımları için bir pencere açılmış olacaktır.  Nitekim geçmişte söz konusu ortalamanın defalarca hem arz hem de talep bölgesi olarak çalıştığını görüyoruz. Ayrıca tahıl kompleksine gelecek bir alımda buğday da bundan etkilenecek ve yükselecektir, ancak yükseliş marjı diğerlerinden daha düşük olabilir.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri