Geri

**GÜNCELLEME** Tahıllarda dönem sonu stokları verisi açıklanacak

12.11.2020 02:19


Salı günü açıklanan dönem sonu stok verisi mısır ve soyada beklentilerin de altında geldi. Hatırlanacağı üzere özellikle mısır ve soyada zaten beklenti stoklarda azalma yönündeydi. Düşük stok ve havadaki nem oranındaki düşüklük soyada yeni bir tur alımı destekledi. Alımlar bu gün de piyasayı destekliyor ancak hız kesmiş durumda. Mısırda ise verinin ardından gelen %4.5’luk sıçrama dün ve bu gün yerine satışa bırakmış durumda ve kazanımların yarıdan fazlasını geri verdi. Buğday ise zaten veriden pozitif etkilenmemişti ve Rusya’nın buğday ihracatına izin verdiği süreyi Şubat 2020’ye kadar uzatmasıyla daha da fazla baskı altına giriyor.

Salı günü bu konuyla ilgili yazdığımız durumların hepsi gerçekleşiyor gibi; düşük stok verisi fiyatta hızlı hareketlere neden oldu ama görünüşe göre Çin’in yavaşlayan talebi boğaların iştahını azaltıyor gibi. Normal şartlarda bu tür bir verinin ardından hızlı momentum kaybı gelmemeliydi ama muhtemelen piyasa zaten daha fazla almak istemediği için sadece veriyi fiyatladı ve şimdi biraz kar realizasyonu göreceğiz. Çalışmamızın ilk bölümü için buraya tıklayabilirsiniz.

Aşağıda görüleceği üzere kesintisiz kontratta fiyat henüz 2016’da gördüğü seviyelere gelemedi. Ama maviyle gösterilen hedge fonların long/short rasyosu verinin kaydedilmesinden bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bu bize aslında kısa zamanda ulaşılan aşırılığın boyutunu ve aynı zamanda burada bir normalleşmenin başladığını gösteriyor. Turuncu çizgi ise long pozisyonların toplam açık pozisyonlar içindeki payını gösteriyor ki bu da son 5 senenin yüksek seviyelerine gelmiş ve bu bölgeye her gelişinde rasyo fiyatı da baskılayarak geri gelmiş. Yani 2021’de genel emtia piyasası için ihtimali artan daha güçlü ralli öncesinde soya fiyatları esaslı bir düzeltme için iyi bir aday gibi gözüküyor.

Burada;

  • Vadeli kontratlarla olası bir geri çekilmeye katılmak mümkün. Ancak henüz bu şekilde satış yapmak için yeterli güveni verdiğini düşünmüyoruz.
  • Diğer yandan 24 Aralık vadeli opsiyonlarda %10 yukarıdan satılacak opsiyonlar portföylere bir miktar tatlandırıcı getirebilirler, ama hatırlamak lazım; açığa satılan opsiyonlar mutlaka yönetilmesi gereken riskler içerirler. Tercihlerini bu yönde kullananlar daha sonra fiyatın gerilemesi halinde OTM strike lardan put opsiyonu satarak short strangle stratejisi elde etmiş ve teminatı verimli kullanmış olurlar.
  • Açığa opsiyon satarak risk almak istemeyenler basitçe yine 24 Aralık vadeli opsiyonlarda 1150 – 1100 put spreadini ((32.75-10.00 = 22.75 è $1.137,5) alabilirler. Burada risk başlangıçtaki prim ödemesiyle sınırlı olurken maksimum getiri $2.500 olacaktır. Bir miktar ana para riskini alabilenler daha sonra spread pozisyonuna dönüştürmek üzere başlangıçta tek bacakla da başlamayı seçebilirler.
  • Daha önceden bu konu ile ilgili notumuzda fiyat takibi açısından bahsettiğimiz SOYB kısa isimli soya ETF’i de son yükselişte kontratla neredeyse aynı performansı yakaladı. Dolayısıyşa düşüşte de takip etmesi beklenir.
  • Opsiyon piyasasının bize sunduğu bir başka bilgi ise, vadesine 8 gün kalan Aralık ayı opsiyonlarında pozisyon yığılması vadeye kadar olan süreçte fiyatın 1080 cent seviyesine yakınsama ihtimalinin artmış olması ki bu da %5’ten fazla bir satış marjı ortaya çıkarır. Bu kriterin sadece olasılığı artırdığını ve herhangi bir kesinlik ifade etmediğini hatırlatmak isteriz.

 

 

Teknik olarak ise ortalama 175 cent’lik ölçü boyuyla iki atma yapan Ocak 2021 kontratı yükselen işlem kanalının da üst bandına ulaşmış durumda ve bir geri çekilme için olgunlaşmış gözüküyor. Ayrıca indikatör düzeneklerimiz ise fiyatın aşırı alım bölgesine geldiğini gösteriyor. Olası geri çekilmenin bu şartlar içinde çok derinleşmesi beklenmez, kanalın alt bandı olan 1100 cent seviyesinde görünümü tekrar değerlendirmek gerekir.

 

 

Benzer şekilde mısırda da long short rasyosu 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine geldi. Longların toplam açık pozisyon içindeki büyüklüğü ise daha önce bu rasyonun aşağı döndüğü seviyelere geldi. Teknik olarak ise iki ölçü boyu ile yükselen mısır fiyatı ilk boyun %113 uzantısına geldi ve bu bölgeden baskı görüyor. Potansiyel olarak bu düzeltme hareketinin en azından 400 cent seviyesine kadar sürme ihtimalini değerlendiriyoruz.

   

Buğday kontratları ise olası bir OBO formasyonu gereğince Mart 2021 kontratı fiyatına göre 590 cent seviyesinin altına kırılması halinde 550 cent seviyesine kadar satış görebilir.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri