Geri

Alexion Hissesi Teknik Analizi ve Opsiyon Stratejileri

22.07.2020 11:03


Bioteknoloji sektöründe piyasa büyüklüğü olarak 10 numarada oturan şirket için  analist skoru 4.33/5.00. 12 aylık hedef fiyatı ise $140 seviyesinde. Temel verileri itibarı ile diğer bioteknoloji şirketleri arasında en iyi durumda olmasa da kazançlar açısından 7.sırada. Nakit/Kısa Dönem Borçlar oranı bakımından ise bioteknoloji endeksindeki şirketlerin yaklaşık olarak %40’ından iyi durumda. Hissede yoğunlaşan short pozisyonların kaç günde kapatılabileceğinin bir göstergesi olan short interest rasyosu 2.41’de. sektör ortalamasının 7.80’de olduğu bir ortamda 2.41 hissedeki short pozisyonların düşük olduğunun göstergesi olarak düşünülebilir.

Şirketle ilgili fiyatlama ve işlem verilerinde ise aşağıdaki ilgi çekici konular var.

  • Hissenin 30 günlük voltilitesi 32.48 seviyesine gerilemiş. Son 3 senedir bu değerin 27 – 20 aralığına gelmesiyle hissede yüksek marjlı hareketler olmuştu. Dolayısıyla benzer bir harekete yakın olabiliriz.
  • Hisse bioteknoloji endeksine göre oldukça geride kalmış durumda, son 52 haftada hisse %9.3 gerilerken endeks %41 kazandı. Bu gelişmenin ana faktörü Covid-19 aşısı konusunda çalışan diğer bioteknoloji hisselerinin çok hızlı ve çok fazla yükselmesi ve bu hisseler dışındakilere olan ilginin azalması oldu.
  • 9.70 F/K ile trade ediyor ve bioteknoloji endeksinin ortalaması (bazı hisselerin bu verisi eksik) 12.88. Yani emsallerine göre pahalı olduğu söylenmez.
  • 30 Temmuz’da bilanço açıklayacak. Son 10 sene içinde çeyreklik bilançolarda mutlak değerce %11.43 sürpriz yapmış ve bilanço açıklanmasının ertesi gününde yine mutlak değerce %4.95’lik hareketler yapmış. Yani 30 Temmuz’da yüksek marjlı bir hareket görebiliriz.

Hissenin teknik görünümünde ise; 2016’dan bu yana negatif eğimli işlem kanalında bant içinde $150 bölgesinden Mart 2020’de $70 bölgesine kadar kaydığını görüyoruz. Özellikle 2019 başından beri, küçük grafikte turuncu ile görüleceği üzere harmonik formasyonlara uygun şekilde hareket eden son haftalarda bir bayrak formasyonu oluşturma görüntüsünde. Büyük resimde görüleceği üzere yeşil koridor ile yükseldikten sonra geri çekilerek eflatun ile gösterilen boşluğu da geçen hafta kapattıktan sonra artık yeni bir round yükseliş için hazır gözüküyor. En alttaki grafiklerde ise Bioteknoloji endeksine göre fiyat hareketini ve bizim tercih ettiğimiz bazı teknik indikatör düzeneklerini görebilirsiniz. En sağ alttaki grafikte aşağı yönlü kırmızı fiyat çubuklarının ardından nötr durumu gösteren mavi çubuklar olası bir fiyat dönüşü için haberci olabilirler.

Dün$109.54’ten kapatan hissede bu gün açılışta aynı fiyattan yapılabilecek alımlarda $104.27 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamanın hemen altındaki seviyeler makul stop seviyeleri olarak düşünülebilir (%4.8). Yukarıda ise ilk etapta aşağı yönlü yeşil kanalın üst bandı olan $115-$114 aralığı (%5), daha sonrasında ise kırmızı ile gösterilen, uzun dönemli işlem kanalının üst bandı hedeflenebilir. Fiyatın kırmızı trend çizgisini nerede keseceği şimdiden belli olmaz ama $125 - $130 bandı (%14.11) bu pozisyonun ana hedefi olarak planlanabilir.

Daha defansif kalmak isteyenler ise aşağıdan opsiyon satarak almak isteyecekleri büyüklükte hisseye karşılık gelecek şekilde opsiyon satmayı düşünebilirler. 21 Ağustos vadeli opsiyonlarda 100 strike put opsiyonları dünün kapanışına göre $2.15 seviyesinden satılabiliyor. Böylece eğer 21 Ağustos’ta piyasa $100’ın altında olursa bu fiyattan hissede long olunur. Ancak bu gün $2.15 prim tahsil edildiği için gerçek maliyet $97.85 olur. Hisse vade sonunda $100’ın üzerinde olursa opsiyon primi kar olarak yazılır.

Yukarı yönlü beklentiyi oynamak isteyenler hissenin yükselmesi halinde çok daha fazla kazanç elde edebileceklerini düşünüyorlarsa bu sefer hisse alımının yanında call opsiyonu alarak da pozisyonlanmayı tercih edebilirler. Örneğin; yine 21 Ağustos vadeli opsiyonlarda $110 strike call opsiyonları dün kapanışa göre $5.45’ten alınabiliyor. Bu fiyattan alınacak opsiyonlarda vade sonu itibarıyla başabaş noktası $115.45 olur. Piyasanın yukarı gitmesi halinde değer artan opsiyonu yüksek fiyattan geri satma şansı olabileceği gibi eldeki opsiyonu tutarak pozisyonu sıfır maliyetli bir spread pozisyonuna dönüştürme imkanı dahi olabilir. Şimdilik bu konuyu kenara bırakıyoruz, ancak eğer fiyat gelirse bu konuyu da ayrı bir güncelleme notuyla paylaşacağız.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri