Geri

Piyasa Notu - Brexit belirsizlikleri içinde Sterlin görünümü

05.03.2019 02:25


Akbank Ekonomik Araştırmalar’dan Meryem Çetinkaya’nın genel görünüm, Ak Yatırım’dan Berk Dinçtürk’ün teknik analiz ile desteklediği  rapor aşağıda yer almaktadır

Rapor Genel Yatırım Tavsiyesi kapsamındadır

 

Genel Görünüm:

İngiltere’de yaşanan Brexit süreci, ülkenin olduğu kadar Sterlin’in de geleceğini belirleyecek en önemli dinamik. İngiltere Parlamentosu’nda gelecek hafta yapılacak oylamalarla, sürece ilişkin belirsizliklerin azalacağı beklentisiyle Sterlin’de yükselişler görülürken, oylama sonuçlarına paralel olarak Sterlin’de sert hareketler görülebilir. İngiltere ekonomisi, Brexit belirsizliklerine rağmen göreli güçlü seyrini korurken, belirsizlik sürecinin devamı, zayıflama işaretleri veren ekonomide, riskler oluşturabilir; bu da Sterlin’de orta vadede bir değer kaybı getirebilir.

 

Gelecek hafta İngiltere Parlamentosu’nda 3 oylama yapılacak:

 

12 Mart: İngiltere Başbakanı May, Brexit’e ilişkin anlaşma taslağını milletvekillerinin onayına sunacak. Daha önce sunulan 2 anlaşma reddedilmişti; o yüzden bu anlaşmanın da genel olarak reddedilmesi bekleniyor.

Anlaşmanın kabul edilmesi durumunda; 29 Mart’ta Brexit gerçekleşecek. Daha sonra da ticaret görüşmeleri başlayacak; AB yasaları gereği Brexit gerçekleşmeden AB-İngiltere arasında ticaret görüşmeleri yapılamıyor. İngiltere, ticaretinin (ihracat ve ithalat, mal ve hizmet) yaklaşık 3’te 2’sini, AB ve AB ticaret ortakları ile gerçekleştiriyor. Yeni ticari ilişkilerin nasıl olacağı ise yeni bir belirsizlik unsuru olacak. Bu yüzden, anlaşmanın kabul edilmesiyle beraber Sterlin’de hızlı bir yükseliş görebilecek olsak da, bu yükselişin kalıcılığı soru işareti olarak kalacaktır.

 

13 Mart: 12 Mart’taki oylama reddedilirse, parlamentoda «anlaşmasız Brexit» oylanacak. Bu oylamadan «Hayır» kararı bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yaptığı bir çalışmaya göre, anlaşmasız bir Brexit durumunda; 2019’da milli gelir %8 gerileyebilir, konut fiyatları %30 düşebilir, işsizlik oranı (şu anda %4 ile 1975’ten bu yana en düşük seviyede) %7,5’e yükselebilir, Sterlin %25 değer kaybedebilir ve faiz oranları fiyat artışlarını durdurmak ve Sterlin’e destek sağlamak için sert bir şekilde yükseltilebilir.

 

14 Mart: En olası senaryo Brexit’in ötelenmesi. Piyasa bu ötelemeyi pozitif algılıyor ve Sterlin’de yükseliş görülüyor. Ancak, öteleme belirsizliğin devamı anlamına da geliyor. Bu da yatırım ve tüketim kararlarının ötelenmesi ve dolayısıyla büyümede zayıflamayı getirebilir. İngiltere ekonomisi 2018 genelinde %1,4 büyürken, tüm bu belirsizliklere rağmen ekonomik aktivite verileri, anlaşma beklentileriyle, halen göreli (özellikle Euro Bölgesi’ne karşı) güçlü seyrini koruyor. Ötelemenin ne kadar süreceği, Mayıs ayında yapılacak AB seçimleri, İngiltere’nin AB bütçesine yapacağı katkı ve yeni bir anlaşmanın yapılıp yapılamayacağı piyasanın karşılaşacağı yeni sorular olacak.

 

2. Referandum: Muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Corbyn, eğer Brexit anlaşması onaylanmazsa, Brexit için 2. bir referandum talep edecek. Bu talebin kabul görmesi durumunda, Sterlin’de hızlı ve kalıcı bir değerlenme görebiliriz.

 

 

Makro göstergelere baktığımızda;

2018 başında %3’lerde olan enflasyon, özellikle Ekim ayı sonrasında hızlı bir gerileme trendine girdi; Ocak ayı itibariyle %1,8’lerde. Anlaşmasız bir Brexit durumunda kurda görülebilecek sert değer kaybı, enflasyonist baskıları artıracaktır. Bu da BoE’den faiz artırımlarını beraberinde getirecektir.

Brexit’te anlaşma sağlanması ve belirsizliklerin ortadan kalkması durumunda ise BoE’den ölçülü faiz artırımları bekleniyor. Genel ekonomik görünüm (işsizlik, enflasyon ve büyüme dinamikleri) bu durumu destekliyor. Piyasa fiyatlamalarına baktığımızda; BoE’nin 2019’da %50 ihtimalle faiz artırması bekleniyor.

 

Ekonomik göstergeler dikkate alındığında, Brexit’e ilişkin gelişmeler olumlu ilerlerse; Sterlin’in hem dolara hem de Euro’ya karşı değer kazanması beklenebilir; ancak Euro’ya karşı değer kazancının, Euro Bölgesi’nde devam eden belirsizlikler dolayısıyla, daha yüksek olması beklenebilir.  Sterlin’in reel değerine baktığımızda ise; Sterlin’in Brexit sürecinde sert değer kaybettiğini ve tarihi düşük seviyelerine yakın seyrettiğini görüyoruz. Bu nedenle Brexit sürecinin sorunsuz bir şekilde atlatılması, Sterlin’de güçlü bir yükseliş trendini de getirebilir.

 

 

Teknik Görünüm

GBPUSD Futures

Haftalık grafiklere baktığımızda

Ölçülü Uzatım Hareketi (Measured Move Up) formasyonu dikkat çekiyor

1.3010 seviyesi üzerine haftalık kapanışlar yaptığı sürece paritedeki yukarı yönlü istek devam edecektir.

 

 

Günlük grafiklere indiğimizde ise;

Dipte oluşan Ters Omuz Baş Omuz formasyonu oluştuğunu görüyoruz.

1,3220 seviyesi kritik direnç ve bu seviye üzeri kapanışlarda Sterlin’de yükseliş isteği kuvvetli kalacaktır.

Aşağıda ise kritik destek 1,2750 seviyesinde ve aşağı geçilmesi durumunda formasyon bozularak Sterlin’de sert satışlar görme ihtimali kuvvetlenebilir

 

 

Ne Yapılabilir ?

Teknik olarak; 1,3010 seviyesi üzerinde Sterlin güçlü görünümünü sürdürecektir.

Brexit ile ilgili olumlu senaryoda,

1,3220’nin geçilmesi ile beraber sırasıyla

1,3320

1,3510

ve

1,3720 seviyelerine doğru yükselişler bekleriz.

 

Olumsuz senaryoda ise,

1,2770 seviyesi altında

1,2660

1,25

ve

1,23 seviyelerine doğru düşüşler görülecektir

 

EUR/GBP Futures

EUR/GBP paritesine baktığımzda ise; 0,8620 seviyesi altında düşüşün devam etmesini bekliyoruz.

200 haftalık üssel hareketli ortalamada destek bulan paritede bu seviyenin kırılması düşüşleri hızlandıracaktır.

0,8850 seviyesi altında Sterlin, euro’ya karşı kuvvetli kalmaya devam edecektir.

Biz bu noktada 0,8520 seviyesi altına indiğinde paritede düşüşlerin hızlanacağını ve sırasıyla

0,8450

0,8390

0,82

ve

Formasyon hedefi olan 0,7950 seviyesine doğru uzun vadeli düşüşlerin görülmesini bekliyoruz.

 

Olumsuz senaryoda ise, 0,91 seviyesinin geçilmesi ilk olarak 0,93 seviyesinin önünü açacaktır.

 

 

Twitter’da bizi takip etmek için @TradeAll

Youtube TradeAll kanalımıza buradan ulaşabilirsiniz.  

Facebook https://www.facebook.com/TradeAll/

 

Berk Dinçtürk

International Markets

Vice President

 

Bu analizler yer alan grafikler TradingView kullanılarak hazırlanmıştır.

Charts used during this analysis are generated by using TradingView.

Uyari Notu: Bu mesaj ve ekleri gonderilen kisiye ozeldir. Eger mesajin gonderilmek istendigi kisi degilseniz lutfen kopyalamayiniz, baskalarina gondermeyiniz, mesajı sisteminizden siliniz ve gondericiyi bilgilendiriniz. Internet üzerinden yapılan iletişim güvenli olmayıp, verilerin kasten veya tesadüfen bozulması ve virüs içermesi olasılığı vardır. Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bu mesajın ve eklerinin hatalı ve/veya eksik olması, yerine ulaşmaması, geç ulaşması, içeriğinin bozulması ya da virüs icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi zarar dolayısıyla hicbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, elektronik posta, resmi olmayan ve çoğunlukla kısaltılmış bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla, burada yer alan bilgi veya tavsiyelere, gönderici ile ayrıca görüşmeden güvenmeniz normal şartlar altında uygun olmayacaktır. Mesaj metninde veya eklerinde yer alabilecek Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafindan hazirlanmis rapor, yorum veya veriler sadece bilgilendirme amaclidir. Yatirim bilgi yorum ve tavsiyeleri, yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel goruslerine dayanmaktadir. Bu bilgilerin kullanilmasi nedeni ile ortaya cikabilecek sonuclardan Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu degildir.

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri